Balzsay Károly ismét világbajnok lehet

Vágólapra másolva!
2011.08.25. 12:07
null
Balzsay Károly (jobbra) ismét vb-címre tör (fotó: Czagány Balázs – archív)
Balzsay Károly visszakapaszkodhat a csúcsra: péntek este, magyar idő szerint 18 órakor a donecki Donbasz Arenában a veretlen ukrán Sztaniszlav Kastanov ellen bokszol, a tét pedig a Bokszvilágszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoki címe.

 

– Hogyan tetszik a meccs színhelye, a jövő évi futball Eb-re elkészült stadion?
– Impozáns. Azt pedig korábban is tudtam, hogy nyitott nézőtér előtt bunyózunk, úgyhogy nem lepett meg a helyszín.

– Az viszont kellemes meglepetés, hogy összejön a vb-címmérkőzés. Hallva a híreket az Universumról... S önnek is a mélyből kellett visszakapaszkodnia.
– Válasszuk szét a két dolgot: amikor a 2009-ben Gutknechttől elszenvedett vereség után a folytatás mellett döntöttem, bíztam magamban, hogy fizikailag és lelkileg összeszedem magam. Persze, hogy milyen szintre jutok el, az kérdéses volt. De a magam részét illetően nem voltak kétségeim. Az Universum helyzete viszont sok mindent befolyásolt. Ki kell emelni, hogy a németek mindent megtettek, hogy címmeccsen bokszolhassak.

– Ebben közrejátszott, hogy a vb-trónért a sérülések miatt kiállni nem tudó címvédő Dimitri Sartison is a hamburgi klub sportolója?

– Noha a hátteret nem ismerem, bizonyára igen. Persze egy vb-öv nem úgymond a klub tulajdona, de azért lehet lobbizni, hogy ugyanabból az egyesületből kapjon esélyt valaki.

– Nem számít, hogy a 39. helyre esett vissza a boxrec.com ranglistáján, míg Kastanov csak a 97.?
– Nem ez az első eset, hogy nem a ranglisták élén szereplők bokszolnak egy világbajnoki övért. De azt azért szeretném hozzátenni, hogy a Bokszvilágszövetség ranglistáján Kastanov áll az élen, utána pedig én következem.

– Amikor a 2011-es esztendőnek nekivágott, bízott benne, hogy vb-címmérkőzésen léphet ringbe?
– Ez a legjobb kifejezés, hogy bíztam benne. S noha tavasszal kútba esett egy körvonalazódó összecsapás, nem kételkedtem, hogy lesz a dologból valami.

– Ez azt jelenti, hogy az Universum kikászálódott a bajból?
– Ezt így egyértelműen nem lehet kijelenteni, mert továbbra sincsen szerződésük presztízzsel bíró tévécsatornával. Ugyanakkor én nem is foglalkoztam a körülményekkel, mert készültem a pénteki meccsre. Tény, kicsivel jobb a hangulat, azt látom, hogy a klub előremenekül, s ennek is része lehet, hogy az egyik bokszolója, nevezetesen én a WBA-övért bunyózhatok.

– Kastanovra koncentrált tehát, nem a körülményekre. Milyen bokszoló az ukrán?
– Láttam három mérkőzését is videón. Magas, erős.

– Ütőerőben mit tud?
– A veretlenül megvívott 28 meccséből 15-öt fejezett be idő előtt, ez alapján nem mondanám nagy ütőnek.

– Ha győztesen hagyja el a szorítót, ismét világbajnok. Elgondolkodott ezen?
– Mivel már voltam a Bokszvilágszervezet világbajnoka, nem lenne ismeretlen érzés, viszont nem álmodozom: ahogyan mondani szokták, csak a mérkőzésre koncentrálok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik