Balzsay Károly megkezdi a visszakapaszkodást a vb-trón felé

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.07.31. 10:33
null
Balzsay Károly jövő év közepén már újra címmérkőzésen bokszolna (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Nagyközépsúlyú bokszolónk, a korábbi világbajnok Balzsay Károly szombaton a hamburgi O2 Arenában nyolcmenetes felhozó mérkőzésen lép a ringbe, ellenfele a francia Aziz Daari. Az Universum ZDF-fel kötött szerződésének utolsó közös programja a szombati, két rangos címmérkőzéssel a főműsorban.

 

– Milyen érzés az undercardban szerepelni?
– Nem jó, de ezen nem fogok szomorkodni.

– Belegondolt, hogy egy évvel ezelőtt egészen más programra készült?
– Hazudnék, ha letagadnám.

Világbajnokként Budapesten más volt a státusa.
– Most az új helyzethez kell alkalmazkodnom.

Eduard Gutknechttől elszenvedett tavaly decemberi vereségét követően felvetődött önben, hogy abbahagyja az ökölvívást?
– Elgondolkodtam rajta, van-e értelme a folytatásnak, de aztán hiányozni kezdett a bunyó. Februárban találkoztam az Universum vezetőivel, akik hangot adtak annak, örülnének, ha folytatnám. Így kérdezték: ugye, nem hagyom abba? Ugyanakkor elismerték, hogy hibáztak, amikor Gutknecht ellen a ringbe küldtek.

Ez milyen formában történt?
– Elmondták, nem kellett volna tavaly már a negyedik 12 menetes meccsemet erőltetni. Akkor úgy ítélték meg, a visszatéréshez amint lehet, meg kell ragadni a lehetőséget, én pedig kapva kaptam az alkalmon.

Lehetett volna óvatosabb. Bár utólag könnyű okosnak lenni.
– Amikor ott a lehetőség, az ember nem kibúvókat keres, hanem összeszorítja a fogát. Utólag már én is tudom, hogy kevés volt az idő a felkészülésre.

Sosem fordult meg a fejében, hogy otthagyja az Universumot? Kovács Istvánt veresége után nem hozták vissza, Erdei Zsolt ki sem kapott, mégis a perifériára került.
– Mindenki esete más, nekem eszembe sem jutott a váltás.

Mennyi időre kötötték az új szerződést?
– Három évvel hosszabbítottunk.

Romlottak az anyagi feltételek, hogy nem világbajnok s az Universum tévészerződés híján a jövőben szűkebb költségvetésből gazdálkodik?
– Javultak a kondíciók, ennyire szeretnek.

Embert nem láttam az Universumnál, akit a klubnál az érzelmei vezéreltek volna. Ez a válság hatására megváltozott?

– Nyilván nem a szép barna szemeim miatt szeretnek, hanem elmondták, hogy közönségvonzó a bunyóm, s ez most, hogy tévészerződést szeretnének, fontos tényező.

Mi a szakmai vonatkozású tartalom a szerződésben, amelyet klubjának be kell tartania? Egyszerűbben: lesz lehetősége címmeccsre?
– A szombatival együtt az idén kétszer bokszolok, szeretném, ha a következő összecsapás tízmenetes lenne. Címmérkőzést pedig jövő év közepére tervezünk.

Milyen belülről a válság?
– Nem tudom. Az edzőteremben szó esik a klubot elhagyókról, de ez lehetőség az ott maradóknak. Tény: az Universum gálái az utóbbi időben nem sikerültek a legjobban. Ugyanakkor Klaus-Peter Kohl rendkívül aktív. Az Arenában bokszolok, de aki akarja, három dimenzióban is nézhet, nem beszélve az online közvetítésről. Összességében úgy látom, az idén a túlélés a cél, de Kohl ambícióját és üzleti érzékét tapasztalva nem lennék meglepve, ha jövőre valamelyik tévétársasággal szerződést kötne az Universum. Most a helyszínre is sok nézőt várnak, egységesen harminc euróba kerülnek a jegyek, érkezési sorrendben lehet helyet foglalni. Az „Egy szív a gyerekekért” alapítvány támogatásának lehetősége sok hamburgit megmozgat majd.

Milyen volt az átállás az új edzőre, Michael Timmre?
– Más, mint Fritz Sdunek, elsősorban abban, hogy mindig ott van velünk, s jobban is pörgünk, más a fizikai felkészítés, mint Fritznél.

Jobb, mint Sdunekkel volt?
– Igen, de ez nem kritika. Engem inspirál, ha lát az edzőm, Fritz pedig egyéb elfoglaltságai miatt az utóbbi időben sokat volt távol.

Ellenfele, Aziz Daari mit tud? Egyáltalán megnézte videón?
– Alacsonyabb nálam, ezért a stílusa is más. De ezzel nem foglalkozom, a saját bunyómat kell csinálnom.

 BALZSAY ÉS DAARI MÉRLEGELÉSE

 

KOHL NEM ADJA FEL
 

Klaus-Peter Kohl a szombati gála és a ZDF-fel megszűnő szerződés kapcsán nyilatkozott további terveiről: „Az utóbbi időben sok szóbeszéd járta a klubbal kapcsolatban. A jövőben nagyobb figyelmet fordítok a menedzselésre, összhangban vejemmel, Dietmar Poszwával. Az új struktúrában kisebb csapat dolgozik, rengeteg tervem van, amelyeket szeretnék megvalósítani. A bokszolóknak és az edzőknek nem kell tartaniuk a létszámcsökkentéstől. Folytatjuk az évekkel ezelőtt megkezdett utat, nem mondunk le arról, hogy a jövőben valamelyik tévétársasággal szerződjünk.” Az Universum főnöke hozzátette, szeretnék, ha már ezen a szombaton több mint egymillió néző követné a hamburgi gálát a You Tube-on és az Universum honlapján, www. boxing.de.

Az Universum és a ZDF nyolcéves kapcsolata során 19 bokszolót koronáztak bajnokká, s öt ökölvívó címvédéseit követte kiemelt figyelem. Szombaton a főprogramban a német Sebastian Zbik és az argentin Jorge Sebastian Heiland lép a ringbe középsúlyban a Bokszvilágtanács (WBC) ideiglenes vb-övéért, továbbá a Bokszvilágszövetség (WBA) nagyközépsúlyú vb-címe a tét a német Dimitri Sartison és az örmény Khoren Gevor összecsapásán. Nehézsúlyban az ukrán Alekszander Dimitrenko bokszol, az Európa-bajnoki öv forog kockán. S a felvezető programban többek között láthatják a korábbi bajnok Balzsay Károlyt (4. párban) vagy éppen Juan Carlos Gómezt. Elmondhatjuk, az Universum és a ZDF búcsúja parádés programot ígér.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik