Padlóra küldheti a ZDF Balzsay Károlyék klubját, az Universumot

Vágólapra másolva!
2009.05.08. 10:17
Egy év múlva, 2010 nyarán véget ér a ZDF televíziós társaság és az Universum Box-Promotion kapcsolata, a csatorna a 2007-ben megújított szerződés letelte után nem közvetíti a bokszgálákat. Ez a döntés a német klub magyar világbajnoka, Balzsay Károly életét döntően befolyásolhatja.
Balzsay Károly jövőjét nagyban befolyásolhatja a ZDF
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Balzsay Károly jövőjét nagyban befolyásolhatja a ZDF
Balzsay Károly jövőjét nagyban befolyásolhatja a ZDF
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Balzsay Károly jövőjét nagyban befolyásolhatja a ZDF

„Ebben a nehéz gazdasági helyzetben rangsorolnunk kellett” – indokolta meg Nikolaus Brender, a ZDF főszerkesztője az elsőre váratlannak tűnő döntést, miszerint a csatorna szakít az egyik legnagyobb európai bokszvállalkozással, az Universummal.

Ne legyenek kétségeink (ahogyan a hírt megszellőztető Frankfurter Allgemeine Zeitungnak sem voltak), a háttérben nem a pénz, hanem egyéb okok állnak.

A hamburgi klub fénykorában még Dariusz Michalczewski, illetve a Klicsko fivérek jelentették a csúcsot, mára viszont elfogytak az ilyen közönségvonzó bokszolók, még a sokszor alaptalanul istenített Felix Sturm sem tud olyan németországi nézettséget hozni, mint a fenti trió, esetleg mint amilyet a rivális Sauerland Promotion bunyósai (elsősorban Artur Abraham és Nyikolaj Valujev) az ARD-n elérnek.

Emellett a mérkőzések, illetve az ellenfelek színvonala is hagy kívánnivalót maga után (ne menjünk messzebb az április végén a WBO középsúlyú övéért kiírt Sturm–Kodzsi Szato meccsnél, amelyen a japán erősen közepes kihívó volt), ha úgy tetszik, a ZDF megunta a hamburgiak „tutista” magatartását.

A lépés Universumra gyakorolt hatását megsaccolni nehéz, de az biztos, hogy ezzel a költségvetés túlnyomó része „elszáll”. Ahogyan az egyik magyar bokszmenedzser fogalmazott, „televízió nélkül nincs minőségi boksz”, így aztán, ha az UBP folytatni akarja, sürgősen médiapartnert kell találnia.

A német RTL-lel már megszakadtak a tárgyalásai, a SAT1 nem áll kötélnek, a PRO7 szintén nem érdeklődik (sőt információink szerint a leányvállalat Spotlight Promotionnel is szakít), az ARD a Sauerland miatt szóba sem jöhet – így a kör lassan bezárul. Marad a kisebb méretű gálákkal jelentkező DSF vagy az előfizetéses Premiere – nagyságrenddel kevesebb pénzért.

A világbajnok magyar bokszolók közül Erdei Zsolt, a WBO félnehézsúlyú világbajnoka karrierjére már nem gyakorol nagy hatást a döntés (Madár Universummal kötött szerződése 2010 tavaszán lejár), Balzsay Károly életét viszont döntően befolyásolhatja.

Ha semmi sem változik, a WBO nagyközépsúlyú királyának egy éve van arra, hogy a nagyvilággal is megismertesse magát. Ebből akár hasznot is lehet húzni, hiszen az Universumnak muszáj kockáztatnia, a minőségi ellenfelek megverése pedig jól jövedelmezhet – akár egy tengerentúli szerződés formájában is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik