Ebből akár még magyar arany is lehet

L. PAP ISTVÁN jelenti PulábanL. PAP ISTVÁN jelenti Pulában
Vágólapra másolva!
2004.02.25. 21:59
Címkék
Magyar szempontból az első tökéletesen izgalommentes nappal folytatódott az Európa-bajnokság, hiszen a szerdai negyeddöntőkben egyetlen honfitársunk sem volt érdekelve. Balzsay Károly lehetett volna, ám őt egy szemsérülés megfosztotta a dobogótól. Bedák Pál és Káté Gyula egyaránt angyali nyugalommal készülgetett pályafutása első felnőtt Eb-elődöntőjére.
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Káté Gyula a Szántó Imrétôl kapott utasításokkal a kontinens tetejére érhet (fotó: Farkas József)
Tekintettel arra, hogy a pulai Európa-bajnokság az olimpiai kvalifikáció miatt kettős kihívás elé állította a mezőnyt, kedd, illetve szerda este mindenki vehetett egy nagy lélegzetet, kifújhatta magát, hiszen a lényeges kérdések egyik fele eldőlt. Tizenegyszer négy öklöző már biztosan athéni résztvevő, köztük határtalan boldogságunkra a 48 kilós Bedák Pál és a 60 kilós Káté Gyula is.
Ünneplésre eleve volt ok, hiszen a két érem birtokában igazán hangulatos születésnapi parti volt az 55 éves Csötönyi Sándor elnöké, a feltűnően felszabadult Szántó Imre kapitány például le sem tagadhatta volna, hogy mázsás súlyok gördültek le a szívéről.
Balzsay Károlynak persze nincs oka az örömködésre, a két évvel ezelőtti ezüstérmesnek elszomorítóan néz ki a jobb szeme, ami miatt nem csupán jócskán megnehezedtek olimpiai kvótaszerzési esélyei, hanem a következő két hétben még csak nem is kesztyűzhet.
Neki, továbbá az 51 (Mucsi Ottó), 57 (Ladányi Róbert vagy Kertész Henrik), 64 (Pintye Szabolcs) és 91 (Hidvégi György) kilós magyarnak március végén Varsóban, illetve április végén Göteborgban nyílik esélye a kvalifikációra, ezekről a tornákról a döntősök jutnak el az olimpiára – pontosabban súlycsoporttól függően 7, 8, illetve 9 bunyós, azaz az utolsó tornán van, ahol csak a győztes, ám van, ahol a rendhagyó bronzmeccs nyertese is. (És akkor ne feledkezzünk el a görögökről, akik a házigazda jogán az utolsó viadal előtt megnevezhetik azt az öt kategóriát, amelyben igényt tartanak egy kvótára.) Bedák Zsolt (54 kg), Balog Vilmos (69), Szűcs István (81) és Kurtucz Csaba (+91) a fentihez hasonló időpontokban Plovdivban, majd Bakiban harcolhat Athénért. Itt nem árt megjegyezni, hogy a plovdivi torna főellenőre Csötönyi Sándor lesz, azaz a háttér megfelelőnek tűnik a feladat sikeres végrehajtásához.

Az Universum aranybányája

Egyáltalán nem meglepô, hiszen a mindenkori Európa- és világbajnokságokon már megszokhattuk: Pulában is feltűntek a profivilág menedzserei, hiszen számukra valóságos aranybánya az amatôrelit. Peter Hanraths, a német Universum Box-Promotion gazdasági igazgatója például már a keddi negyeddöntôkre megérkezett, majdani védencét, Balzsay Károlyt viszont ekkor már csak leragasztott szemöldökkel, melegítôben láthatta, hiszen csúnya sérülése miatt a középsúlyú bajnok csupán nézôje az Eb második hetének. A félnehézsúlyú kontinenselsô Stipe Drews ugyanakkor világbajnoki ábrázattal sétálgat övéi között, hiszen Erdei Zsolt félnehézsúlyú klubtársa (és házon belüli riválisa) Drvisként Pulában látta meg a napvilágot. És hogy a hamburgi különítmény tovább erôsödjön: a hét végére befut a korábbi WBO-világbajnok Kovács István is. A ringben pedig bizonyára jó néhány leendô universumos harcol majd az érmekért.
Balzsay esete azért sem egyszerű, mert az Európa-bajnok ukrán Maskin, az Eb-3. francia Diambang és a román Marian Simion is hasonló cipőben jár, mint a 75 kilós Vasas-bunyós, azaz szerencse is kell a kvótához.
Ami pedig a bírókat illeti: a negyeddöntőt már olyan stratégiai tárgyalások előzték meg, mint a nagyobb háborúkat, abból, hogy ki kivel suttog a sarokban, nagyjából arra is következtetni lehetett, melyik bíró kit tüntet ki a szimpátiájával. A bíróbizottság azeri elnöke a szóbeszéd szerint eddig vagy huszonöt fehér ruhásnak ígért athéni közreműködést – a gond az, hogy Európának összesen tizenegy hely jut. A volt szovjetek nem is kertelnek, amikor a közös múlt kerül szóba: ma is egy nemzetbélinek tartják magukat, és úgy is pontoznak. A szlávok is segítik egymást, a nyugat-európaiak is, mi meg ott állunk elvileg egyedül, és rendkívüli praktikák árán tartjuk a lépést a ringen kívüli csatákban a világgal.
A kis Bedák keddi meccse előtt például az örmény elnök három olyan pingponglabdát sorsolt ki véletlenül, amelyiken exszovjet ország neve virított, ebből az egyiket Csötönyi egyszerűen kidobta a lelátóra, kettőt zsebre tett, és három új sporttárs került a pontozógépek mellé. Nem is lehetett okunk panaszra, így megy ez, sajnos…
Csütörtökön a 48, az 54, a 60, a 69 és a 81 kilogramm elődöntőire kerül sor – Bedák Pál (48 kg) a világ- és Európa-bajnoki címvédő orosz Szergej Kazakovval, Káté Gyula (60) pedig a 2000-es Eb-n 63.5 kilóban ezüstérmes bolgár Dimitar Sztiljanovval csap össze az Eb-fináléért.

Tv: a Sport1 18 órától élőben közvetíti az Európa-bajnokság elődöntőit.

35. férfi Európa-bajnokság, Pula
Olimpiai kvótások. 54 kg: Hallab (francia), Liczik (lengyel), Kovaljev (orosz), Dalakliev (bolgár). 57 kg: Tajbert (német), Bernadszkij (fehérorosz), Djelkhir (francia), Kupatadze (grúz). 69 kg: Noel (francia), Szaitov (orosz), Jasevicius (litván), Hajrov (azeri). 75 kg: Gajdarbekov (orosz), Wilaschek (német), Cagijev (azeri), Lee (ír). +91 kg: Jaksto (litván), Rosznov (bolgár), Povetkin (orosz), Cammarelle (olasz)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik