Körmöcbánya nem lett magyar Kitzbühel

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 09:43
Delmár Walter halad a cél felé – a távverseny győztese később Európa-hírű autós lett
A Magyar Világ kávéházban alapított hazai síszövetség Körmöcbányán rendezte első versenyét, amelyet beárnyékolt egy baleset. A kiváló hegymászó Laufer István lábszárát átszúrta síbotja hegye, ami végzetes folyamatot indított el…

A londoni székhelyű Time Out magazin 2021-ben ötvenes listát tett közzé felsorakoztatva a világ legszebb filmszínházait, és nagy büszkeségünkre az előkelő tizedik helyre rangsorolta a budapesti Puskin Mozit. Az 1895–1896-ban emelt négyemeletes bérház földszintjén (és első emeletén) már 1926 novemberében megnyitották elődjét, az elegáns Fórum mozgószínházat, amelyben három éven át némafilmeket vetítettek élő zenekari aláfestéssel, 1929. szeptember 30-án pedig Magyarországon először itt „szólalt meg” a mozi, azaz itt pergett első alkalommal hangosfilm (két rövidfilm: Abe Lymann jazzband, Benjamino Gigli előadásában a Parasztbecsület  nagyáriája, valamint  Az éneklő bolond  című 105 perces amerikai alkotás Al Jolsonnal a főszerepben).

No de történt sok minden más is a Kossuth Lajos utca 18. szám alatti épületben, mielőtt filmszínházzá alakították volna az alsó két szintet. 1906 és 1923 között a többször tulajdonost váltó Magyar Világ kávéház csábította a vendégeket, a (fél)emeleti különterem többek között egyesületek tanácskozásainak, üléseinek adott otthont, itt volt például törzsasztala a Magyar Athleticai Clubnak vagy az 1908 januárjában alakult Magyar Sí Klubnak. Az M. S. K. hathatós közreműködésével – 14 egyesülettel, összesen mintegy 400 taggal – 1913. július 15-én itt alakult meg a Magyar Síszövetség, amely szeptember 10-re hívta össze első ülését, és a jelenlévők többek között elhatározták, hogy 1914 januárjában országos, februárban nemzetközi versenyt rendeznek. 

Cikkünk apropója a 110 évvel ezelőtt, 1914. január 18-án Körmöcbányán a szövetség égisze alatt megtartott első síviadal, amelyet megelőzött az osztrák Georg Bilgeri irányításával zajló ötnapos sítanfolyam. (Korábban a Magyar Sí Klub szervezett versenyeket, többek között az első három magyar bajnokságot 1911 és 1913 között Tátraszéplakon.)

Ugrásban Kaczander Ernő nyert, aki a világháborúban sáncmunkálatokat vezetett 

„Itt tisztán a sívárosról, a jövendő magyar Kitzbühelről akarok egyet-mást írni. Ezen szempontból Körmöcbánya fekvése rendkívül szerencsés. Már magában véve az a körülmény, hogy magassága eléri csaknem a 600 métert (565 m), és így Magyarország legmagasabban fekvő városainak egyike, biztosítékot nyújt arra nézve, hogy tele hosszú és kemény, hogy környéke hódús. A város maga katlanszerű, szűk mélyedésben fekszik, ami talán területi fejlődésének nagy kerékkötője, de festőiesség és a sísport szempontjából egyaránt előnyös” – jellemezte Körmöcbányát a szövetség ügyvezető alelnöke, Schwicker Richárd a Turistaság és Alpinizmus 1913–1914/8. számában. Nos, a kirobbanó első világháború, majd a trianoni békediktátum nyomán elszenvedett területvesztés miatt Körmöcbányából sohasem lett magyar Kitzbühel, ám az 1914. január 18-i verseny révén jár neki a sporttörténeti helyszín titulus.

De lássuk, milyen körülmények vártak a 18 résztvevőre…

A korabeli beszámolók szerint pompás hóviszonyok, verőfényes idő és a szívélyes vendéglátás avatta emlékezetessé az eseményt, ami pedig a terepet illeti: „A szkalkai menedékháztól Kékellőig fagyott talajon porhó és dér, a síjek részére kifogástalan vezetéssel. Kékellőtől Körmöcbányáig az I. oszt. távverseny pályája részben mélyútban vezetett, amely letaposott, fagyos hóval volt fedve.”

Az ugróversenyt közvetlenül a vasútállomás felett, a Kremnitzer Stoss oldalában lévő gyakorlóréten emelt sáncon rendezték meg.

A 13 kilométeres I. osztályú távversenyt a Magyar Sí Klubot képviselő Delmár Walter nyerte meg 29:50 perces idővel, öt és fél perccel megelőzve a második helyezettet, ugrásban a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület (B. E. T. E.) sportolója, Kaczander Ernő végzett az élen – más kérdés, hogy ebben a két számban hárman, illetve ketten indultak, a két II. osztályú viadalon pedig tizenketten, illetve hárman mérettek meg. A napot a II. osztályú távversenyen történt súlyos baleset árnyékolta be, ám senki sem gondolta volna, hogy a balszerencsés bukás közvetve egy 25 éves sportember halálát okozza…

A B. E. T. E. sportolója, az 1909-ben ötven hegycsúcsot megmászó Laufer István egy gyors lesiklószakaszon a puha és mély porhóban nem tudta idejében bevenni a kanyart, és esés közben egyik síbotjának vashegye átszúrta a lábikráját. A botot ő maga húzta ki a sebből, majd a Kékellőre, onnan szánnal Körmöcbányára szállították, és elsősegélyben részesítették. Másnap reggel már Budapesten vizsgálták meg, délelőtt haza is engedték a szanatóriumból, de mert állapota nem javult, kórházban kezeltette magát. Ez sem hozott eredményt, így az Ilka utcai Gondviselés kórházban gyógyították. Miután hazakerült, botra támaszkodva tudott járni, de megint visszaesett, újra a Gondviselés következett. Eredmény híján a Herzl-féle fasori szanatóriumba vetette bizalmát, hiába. Heteken át szenvedett, lázálmok gyötörték, és április 21-én elhunyt.

„Senki sem tud megfelelni a kérdésre, vajjon már ez a sebesülés magában hordta-e a halálnak csíráját, vagy hosszas betegeskedése folyamán idegen ok fejleszté oda a mérgezést, hogy három hosszú hónap múltán, ahelyett, hogy a Tátrában ünnepelte volna barátaival a húsvétot, ravatalára mentünk koszorút helyezni” – merengett el Komarnicki Román, az akkor 26 éves kiváló hegymászó, később híres ügyvéd.

A február 21-én rendezett nemzetközi viadalt és magyar bajnokságot Baján Arthur nyerte meg, miután az I. osztályú távverseny (második hely) és az ugrás (első hely) összesített eredménye alapján ő teljesített legjobban (1930-ig egyedül északi összetettben lehetett elhódítani a bajnoki címet, kivétel 1921, amikor csak ugrásban rendeztek bajnokságot). A körmöcbányai győzők is indultak, a húszéves Delmár a harmadik helyen végzett, míg az ugrásban második Kaczander lemaradt a dobogóról összetettben.

Aztán alig telt el fél év, Kaczander népfelkelő mérnök a budapesti erődítményépítészetnél sáncmunkálatot vezetett; novemberben már a galíciai harctéren tette a dolgát; 1915. januárban írt levelében többek között arról számolt be, hogy az orosz beletrafált az őrházba, ahol aludni akart, de a lövések még a találat előtt kizavarták az ágyából; a tavasszal pedig már a Karszt-fennsíkon küzdött az állandóan fújó száraz, hideg széllel, a bórával (is). Delmár (aki az 1920–1930-as években Európa-hírű autóversenyzőként aratta le a babérokat itthon és külföldön, ugyanakkor a sísporthoz sem lett hűtlen) a háború első hónapjaiban „az önkéntes automobil-testületben teljesít szolgálatot autójával együtt (a honvédelmi minisztérium mellé beosztva) s így részt vett úgy a déli, mint az északi harctér hírszolgálatában. Legutóbb a Tátra alján tartózkodott pár napig, s szabad perceiben felkereste okt. 8-án sível a Batizfalvi tavat, 9-én a Fonatost kb. 30 cm-nyi kitűnő porhóban”  – írta a Turistaság és Alpinizmus 1914–1915/4. száma.

Az 1914. januári és februári síviadalokat követően legközelebb négy év múlva, 1918. február 1–2-án Tátraszéplakon rendezett versenyt a szövetség, utána viszont el kellett felejteni a Magas-Tátrát, és meg kellett békélni a Normafa környékével, Dobogókővel és Galyatetővel.

A MAGYAR SÍSZÖVETSÉG MEGALAKULÁSA
1913. július 15., Magyar Világ kávéház (a mai Puskin Mozi)
A 14 alapító egyesület: Magyar Turista Egyesület sícsoportja, Körmöcbányai Korcsolya Egyesület sícsoportja, Magyarországi Kárpát Egyesület kassai osztálya, Selmecbányai Atlétikai Club turistaszakosztálya, Alba Sí Klub, Magyar Sí Klub, Budapesti Egyetemi Turista Egyesület, Magyarországi Kárpát Egyesület központja, Ferencvárosi TC síosztálya, Magyar Jogász Sport Egyesület síosztálya, Magyar Általános Hitelbank sportegyesületének sícsoportja, Magyar Országos Központi Takarékpénztár sportegyesületének sícsoportja, Munkás Testedző Egyesület sícsoportja, Természetbarátok Turista Egyesületének síosztálya
A MAGYAR SÍSZÖVETSÉG ELSŐ ORSZÁGOS SÍVERSENYE
1914. január 18., Körmöcbánya
I. osztályú távverseny (13 km – 3 induló):  1. Delmár Walter (M. S. K.) 29 perc 50 mp, 2. Plökl Antal (M. S. K.) 35 perc 25 mp, 3. Kaczander Ernő (B. E. T. E.) 38 perc 29 mp.
II. osztályú távverseny (8 km – 12 induló): 1. Rokfalussy Lajos (M. K. E.) 24 perc 5 mp, 2. Nagy Kázmér (M. A. F. C.) 24 perc 30 mp, 3. Országh György 28 perc 40 mp
I. osztályú ugróverseny (2 induló): 1. Kaczander (B. E. T. E) 1.33 pont, 2. Delmár (M. S. K.) 2.47 pont.    
II. osztályú ugróverseny (3 induló): 1. Iszer István (B. E. T. E.) 3.75 pont, 2. Becske Kálmán 4.06 pont. A korabeli beszámolók nem tettek említést a harmadik indulóról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik