Az eredeti polgárok!

Vágólapra másolva!
2013.09.03. 08:09
Az eredeti polgárok címet azért kapta, mert a klub legelső játékosai mutatjuk be. Azokat, akik még csak gondolni se merték, hogy pályára lépésükkel...

Az eredeti polgárok címet azért kapta, mert a klub legelső játékosai mutatjuk be. Azokat, akik még csak gondolni se merték, hogy pályára lépésükkel menyit is tettek a klubért.Az eredeti polgárok címet azért kapta, mert a klub legelső játékosai mutatjuk be. Azokat, akik még csak gondolni se merték, hogy pályára lépésükkel menyit is tettek a klubért.

Számos jó játékosa volt már a klubunknak, olvashattunk a Dicsőségfalra került játékosokról, de a legkülönlegesebb mégis azoknak a neve, akik a klub első hivatalos meccsén léptek pályára.

1902 szeptember hatodika volt az a nap, amikor a klub a Harwich and Parkeston FC (hivatalos honlapjuk itt)ellen lépett pályára az első hivatalos meccsén.

A Norwich City ekkor még csak pár hónapos volt és ez időben a helyi futball kluboktól toborzott játékosokat. De vajon kik voltak ezek az emberek? Honnan jöttek és mit értek el?

Mike Davage részletes írt a Norwich City történelméről és a könyv már a neten is megtalálható. (ITT) A klub első hivatalos meccsén 1:1-et játszott a Newmarket Road-on.

Íme a lista a Norwich akkori hőseiről:


William "Dillo" Sparks

Ő volt a klub első kapusa és 23 évesen érkezett a klubunkhoz. Norwich-ban született és előtte játszott a Swifans-ban, valamint a Ceyms-be. Ő egy nagyon művelt ember volt és nagy tekintélynek örvendett. Egyébként ő gondnok volt.

Az új Norwich csapat lelkes volt, hogy bebiztosítsa a karrierjét.

Dillo játszott a klub első két ligájában, a Norfolk és Suffolk ligában 1902 szeptember és novemberében. Ezen kívül játszott még FA kupát és FA amatőr kupát is.

Sajnos a kulcscsont-ja miatt sok nyomás nehezedett az összes munkájára. Másodállásban cipőgyárban dolgozott.

Már a szezon vége előtt abba kellett hagynia a labdarúgást. A Norwich akkor már további 4 kapust is a csapatában tudhatott.


George Bardwell és Bill Cracknell

George és Bill volt a két szélső hátvéd. Ők is a Swifans-tól érkeztek. 26 illetve 23 évesek voltak. Bardwell egyébként középpályán is bevethető volt. Az első szezon után Cracknell kelet Londonban telepedett le, ahol festői és dekoratőri munkába kezdett.


Walter Crome, George 'Geno' Yallop és John 'Jack' Yallop

Feladatuk természetesen a védekezés volt, de a pálya közepén is besegítettek a játékba.

Crome 1881 február 14-én született és a Swifans kapitánya volt, ezért a Norwich-nak díjat kellett fizetnie.

Geno Yallop a pályán kívül katona volt, ő a tizes éveinek a végén csatlakozott a klubunkhoz. Előtte a Ceyms-ben játszott.

Az 1902/03-as szezonban mindössze kilenc meccset játszott. Ekkor már 23 éves volt.

Névrokona (de nem rokona) Jack szintén a Swifans-tól érkezett, de róla több adat nincs.

Fred Witham és Tommy Newell

Fred volt a jobb szélső és a mérkőzésen majdnem betalált. A hírneve már akkor megvolt, amikor a Swifans és a Ceyms színeiben rugdosta a gólokat. 10 gólt szerzett 20 meccs alatt. Ő volt az első ember aki az East Anglian derby-n gólt lőtt, még 1902 noverber 15-én.

Newell ball szélső volt, bár Birmingham-be született, de hirnevét a Thorpe Hamlet, a Ceyms és a Norfolk csapataiban alapozta meg. 1905-ig, 39 meccsen szerepelhetett. Egyébként hat fia volt, ráadásul egész életében Tottenham szurkoló volt.

Bob Colinson

1875-ben született Halifox-ban. 1900-ben költözött Norfolk-ba. Ő is a Ceyms-től érkezett. 1905-ig 46 meccsen 28 gólt szerzett.

Ő volt a klub első csapat kapitánya, ráadásul az ő nevéhez fűződik a klub első mesterhármasa.

Hajósként dolgozott és miután a klub igazgatósága úgy látta, hogy megszegi a szabályokat, amatőrizmus miatt felfüggesztették őt.

Később azonban az élet vissza adta neki ezt, ugyanis a Norwich City igazgatója lehetett, majd mint vegyész, a J and J Colman-nal is dolgozhatott.

Bertie Playford és Jimmy Shields

Nyilvánvalóan ők voltak a csatáraink. Playford Fine City-ben született és eleinte a Catton és a Whifflers csapataiban játszott.

Olyan ember volt, aki felemelő tulajdonságai miatt maradt a klubnál. 26 meccsen 10 gólt szerzett.

Nála is volt szabály szegés, majd a sérülések is betettek neki, így abba kellett hagynia a futballt. bár a klub 8 fontos fizetését meghagyta, mivel kedvezményezett volt, de illegálisan tartották ezt és nem védelmi tevékenységnek nyilvánult.

Búcsú meccse 1905 áprilisában a Yarmouth Town ellen volt.

Shields örökké halhatatlan marad a Norwich történelmében, mert ő szerezte a klub első gólját. 1878-ben, Leeds-ben született. Érkezése előtt a Ceyms-ben és a Whifflers-ben játszott.

A későbbi időkben az ital és a cigaterra nagy úrrá lett rajta és a végén park kezelő lett ipswich-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik