Pálinger: Minden játékosra szükség van a sikerhez

Vágólapra másolva!
2014.12.05. 19:00
null
Ahogy Pálinger Katalin mondja, minden játékosra szükség van (Fotó: Korponai Tamás)
Hasznosnak ítélték meg a magyar női kézilabda-válogatottnál a franciák elleni felkészülési mérkőzést (22–22), mert a vasárnapi Eb-rajt előtt rávilágított a hibákra. Pálinger Katalin csapatmenedzser szerint minden játékosra szükség van a sikerhez, de ezzel a lányok is tisztában vannak. A kapus Herr Orsolya stabil, megbízható játékot vár magától, míg Klivinyi Kingát feldobja a hazai torna.

 

 

JÓ AZ ÖSSZHANG A SZAKMAI STÁBON BELÜL

„Hasznos és kemény meccs volt, itt már megtapasztalhattuk azt a színvonalat, ami az Eb-n is vár ránk. Jó volt az arénában egy ilyen mérkőzést játszani, sokat tudunk hasznosítani a tapasztalatokból. Várjuk nagyon a vasárnapot, érződik a lányokon, hogy fokozódik a feszültség” – mondta a találkozó után a válogatott csapatmenedzsere, Pálinger Katalin. A Németh András szövetségi kapitány munkáját edzőként segítő Köstner Vilmos igazságos döntetlenről beszélt.

„Jól kezdtünk, hat háromig jól védekezve és jól támadva, lendületesen játszottunk, aztán egy kihagyott ziccer és egy kihagyott hetes megfogta a csapatot. A támadójátékunk gyengesége a védekezés gyengülését is eredményezte. Elég sok vonalgólt kaptunk egyéni hibából, megérdemelt volt a franciák vezetése, de a második félidőben egy harcosabb védekezésre építve szépen felálltunk. Ha szélről és indításból nem hagytunk volna ki ennyi ziccert, nyerhettünk volna, de az összkép alapján igazságos volt a döntetlen. A francia meccs is rávilágított a hibáinkra, a pénteki szünnapot követően szombaton ezeket még átbeszéljük.”

Mindketten egyetértettek abban, hogy jó az összhang a stábon belül, mindent megbeszélnek egymással. Köstner elsősorban a bemelegítéseknél, a taktika kidolgozásában és a videoelemzésben segíti a kapitány munkáját, míg Pálinger a kapusokkal foglalkozik, valamint egyfajta összekötő kapocs a játékosok és a stáb között.

„Mindhárom kapus jól dolgozott, élmény volt a közös munka velük. Ráadásul három különböző alkatú és stílust képviselő kapusunk van, remélem, minden ellenfél esetében megtaláljuk, ki éppen a leghasznosabb. Van olyan pillanat, amikor a kispadon ülök, és hiányzik, hogy én is a pályán legyek, de hoztam egy döntést, hogy befejezem a játékot, és elfogadtam az új szerepkörömet” – folytatta a Győri ETO-nál klubmenedzserként dolgozó korábbi világklasszis kapus.

Az utolsó két felkészülési meccsen a magyar válogatott is bevetette azt a taktikai elemet, hogy emberhátrányban egy játékost megkülönböztető mezben pályára küldve támadunk:

„Az elmúlt időszakban kezdtük gyakorolni, hogy emberhátrányban a kapus lehozásával elöl kiegyenlítjük a létszámot, itt megvannak a kötelező szerepcserék és taktikai elemek. Dadogva megy még, de lőttünk belőle a franciák ellen is egy gólt, tehát hasznos vele foglalkozni, és az Európa-bajnokságon is benne lesz a taktikai repertoárunkban” – mondta el Köstner, aki hozzátette, a közösségi programokon túl a 3B rendszer [egy viselkedésalapú döntéselméleti rendszer – a szerk.] is segítette a csapat összekovácsolódását. A lányok megszokták és igénylik az új módszert, ezért a meccsek előtt továbbra is alkalmazni fogják.

„Egységes a csapat, ahogy a francia meccsen is megmutatkozott, mindenkire szükség van, mindenkinek hozzá kell tennie, hogy ez a válogatott sikeres legyen. A játékosok tisztában vannak ezzel, és ennek a szellemében készülünk” – tette hozzá Pálinger Katalin.

Pálinger Katalin (balra) dolgozik Herr Orsolyával (Fotó: Veres Viktor)
Pálinger Katalin (balra) dolgozik Herr Orsolyával (Fotó: Veres Viktor)

HERR ORSOLYA ÉS KLIVINYI KINGA IS ÉLNE A BIZALOMMAL

Herr Orsolya újra magára talált Győrben, és Katrine Lunde kiválása után igyekszik élni az Ambros Martíntól kapott több lehetőséggel. Megbízható teljesítményére a válogatottnak is nagy szüksége lesz a hazai Eb-n:

A bizalom a kulcsszó, aki több lehetőséget kap, jobban is tud élni vele. Pluszmotivációt jelentett, hogy Katrine hiányában nagyobb szerepet kaptam Győrben – árulta el a Győri ETO kapusa. – A válogatottban stabil, megbízható játékot várnak tőlem, és ezt is szeretném hozni. A hiba természetesen benne van a játékban, de én magamtól is sokat várok. Az álmaimban megvannak a céljaim, de az Eb előtt nem szeretném elárulni, majd ha közelítünk felé.”

Herr kiemelte, a lányok támogatják, segítik egymást a válogatottban, mindent meg tudnak beszélni egymással, ami nagyon fontos a pályán és azon kívül is.

„Kérdezték, melyik csoportellenfelünk a legnehezebb, de nem tudnék választani, mert mindegyik más stílust képvisel. Mindhárom csapatból alaposan fel kell készülni és a gyengeségeiket kihasználni, mert azért gyenge pontjaik is vannak. Sokan nem értik, hogyan lehet, hogy egy világversenyen egyik nap kiválóan játszunk, míg máskor gyengébben, pedig nehéz ilyen rövid idő ráhangolódni a különböző stílusú riválisokra. Ahhoz vagyunk szokva, hogy egy héten legfeljebb két meccset játszunk, de itt szinte egy fél bajnokságot lejátszunk két hét alatt. Meg kell találni a módját, hogy mindig frissek legyünk fizikailag és mentálisan.”

A győri kapus viccesen megjegyezte, az Eb-n is szeretne minél több gólt lőni (a válogatottban az osztrákok elleni hétvégi meccsen volt eredményes), majd hozzátette, ha mindig ilyen jól megy a védés, azzal is megelégszik.

Klivinyi Kinga ott volt a 2012-es Eb-bronzérmes csapatban, de az érdi váltást követően az elmúlt szezonja nem úgy sikerült, ahogy arra számított, így tulajdonképpen nem volt meglepetés, hogy lemaradt a szerbiai vb-ről.

„Nagyon nehezen éltem meg az elmúlt szezont, amikor nem úgy ment a játék, ahogy szerettem volna. Nem volt könnyű beilleszkedni abba az elképzelésbe, amit Edina látni szeretett volna tőlem Érden. De mostanra összeállt a játékom, és így csapatszinten és egyénileg is azt tudom nyújtani, amit várnak tőlem, illetve én magamtól” – mondta az érdi balátlövő, aki szerint Németh András a gyorsaságára, cselezőkészségére alapoz, ezt kell előtérbe helyeznie a meccseken.

„Feldob a hazai torna, nem sokszor adatik meg, hogy egy sportoló hazai közönség előtt szerepelhet világversenyen. Itt lesz a családom és a barátaim, nekem nagyon fontos, hogy ők a lelátóról szurkolnak majd. Jól sikerült a felkészülés, sok mindent gyakoroltunk védekezésben, támadásban egyaránt. Együtt van a keret, megvan a szükséges csapategység, mindenki próbálja magából kihozni maximumot, és egy célért fogunk küzdeni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.”

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

NŐI KÉZILABDA
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (IPress Center-Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC-Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC),
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungária), TEMES Bernadett (Tus Sies Metzingen), TÓTH Gabriella (Mosonmagyaróvári KC)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
December 7., 20.30: Magyarország–Oroszország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 9., 20.30: Lengyelország–Magyarország (Tv: m1, élőben az NSO-n)
December 11., 20.30: Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik