Az oregoni Kacsák „polgárháborút” nyertek a nagydöntőért

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.12.09. 18:17
null
A Heisman-díj-esélyes LaMichael James (labdával) a nagydöntőbe vezette az Oregont (Fotó: Action Images)
Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) utolsó alapszakasz-fordulója a konferenciabajnokokról, a bowl-sorozat párosításairól és a Bowl Championship Series (BCS) végeredményéről döntött. A végső BCS-ranglista első két helyezettje játszhat 2011. január 10-én, hétfőn a nemzeti bajnoki címért, további nyolc csapat pedig a négy nagy BCS Bowlba (Rose, Sugar, Fiesta, Orange) nyert besorolást.

A lista második helyén álló Oregon Ducks az utolsó fordulóban állambeli rivalizálását vívta az Oregon State Beavers cornvallisi stadionjában. A Kacsák esetleges vereségükkel még nyitva hagytak volna egy kiskaput a Texas Christian (TCU) Hornd Frogs nagydöntős esélyeinek, míg a Beavers a kuparészvételt jelentő hatodik győzelméért küzdött.

A Civil War (polgárháború) nevet viselő rivalizálás első negyede a hazai Hódoknak sikerült jobban: bár Ryan Katz Oregon State-irányító kemény ütéseket és sacket szenvedett el Casey Matthews LB-től, mégis hat yardos TD-passzal küldte a végzónába Jaquizz Rodgers futót. Az ellentámadást az Oregonnál is RB-passzjátékkal és touchdownnal fejezték be, itt Darron Thomas QB indította Kenjon Barnert. A jutalomrúgást blokkolta a Beavers és 7–6-os előnnyel fordulhatott a második negyedre.

A fordulás utáni játékrészt Talmadge Jackson Oregon-védő labdaszerzése vezette fel, akciója és
a Kacsák támadása mezőnygólt eredményezett. LaMichael James, a vendég Ducks Heisman-díj-jelölt futója is megvillant, és a félidő 16–7-es Oregon-előnyt mutatott az eredményjelzőn.

A nagyszünetetet követően a meccs legszebb jelenete következett: az Oregon mezőnyrúgással jöhetett, de ők trükkös puntjátékot választva Michael Clay upback kezébe juttatták a labdát, aki 64 yardon keresztül rohant az Oregon State alapvonala felé. A csodás megmozdulást a Kacsák hatpontos akcióval fejezték be: D.J. Davis TD-elkapása már 23–7-es megnyugtató előnyt jelentett a vendégek számára.

Ezután hiába jöttek fel a Hódok 23–13-ra két Justin Kahut-mezőnygóllal, a negyedik negyedben a brillírozó Kenjon Barner (133 yard, 2 TD) – LaMichael James (134 yard, 2 TD) futótandem újabb hatpontosaival és az Oregon State szépítésével bizonyossá vált, hogy az oregoni Kacsák 37–20-as diadalukkal történetük során először nemzeti nagydöntőben szerepelhetnek.

A BCS Top10 végeredménye

1. Auburn Tigers (13–0): A Heisman-díj első számú esélyese, a Tigrisek irányítója, Cameron Newton karriercsúcsot jelentő 335 yardot és négy TD-t dobott, egyet pedig még futott is a Délkeleti (SEC) konferencia döntőjében. A South Carolina Gamecocks 56–17-es legyőzése a legnagyobb különbség a konferenciadöntő történetében, így a Tigers jó ajánlólevéllel utazhat Pasadenába az Oregon Ducks elleni nemzeti bajnoki nagydöntőre.

2. Oregon Ducks (12–0): a Csendes-óceáni (Pacific-10) konferencia bajnoki elsősége mellett Chip Kelly, a Kacsák vezetőedzője nyerte az Év edzője címet a ligában, LaMichael James RB versenyben áll a Heisman-elismerésért, Jeff Maehl elkapó, Casey Matthews linebacker vagy Bo Thran falember posztja egyik legjobbja. Óriási mérkőzés várható január 10-én a kristálylabdát formázó bajnoki trófeáért.

3. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (12–0): a Mountain-West konferencia bajnoka, a liga harmadik veretlenül állva maradt csapata a legpatinásabb BCS kupában, a Rose Bowlban szerepelhet. A kupadöntőben a Békák esetleges sikere csattanós választ adhat a kisebb konferenciák csapatteljesítményei miatt fanyalgóknak.

4. Stanford Cardinal (11–1): a Pac-10 konferencia másodikja is Heisman-döntőssel büszkélkedhet. Andrew Luck irányító, aki az egész szezonban a vállán vitte a csapatot, jövőre már az NFL-ben bizonyíthat. Profinak állása előtt méltó búcsúja lehet Miamiban az Orange Bowl esetleges megnyerése.

5. Wisconsin Badgers (11–1): a Big Ten konferencia társbajnoka utazhat Kaliforniába a TCU elleni Rose Bowl-ütközetre. Scott Tolzien irányító és Montee Ball futó párbaja a Horned Frogs Tanner Brock és Tank Carder fémjelezte védelmével igazi csemegének ígérkezik.

6. Ohio State Buckeyes (11–1): a Big Ten másik holtversenyes elsője New Orleansba, a Sugar Bowlra utazhat. Terrelle Pryor QB és a liga talán legjobb védelme Arkansas Vaddisznóival nézhetnek farkasszemet.

7. Oklahoma Sooners (11–2): a Big 12 konferencia koronás fői a Nebraska Cornhuskers testén keresztül jutottak a Fiesta Bowlba. A parázs konferenciadöntőben a Huskers 17–0-s előnyre tett szert, de az Oklahoma a 342 yardot passzoló QB, Landry Jones és két elkapó, Kenny Stills és Cameron Kenney nagyszerű játékával fordított s végül 23–20-ra nyert. Kupadöntős ellenfelük a Big East-bajnok Connecticut Huskies lesz.

8. Arkansas Razorbacks (10–2): a Hogs becenévre hallgató SEC-csapat Ryan Mallett irányító vezérletével jutott a csúcsok közelébe, az Ohio State elleni Sugar Bowl-meccs igazi Big Ten-SEC konferenciaközi presztízsmeccsé alakulhat.

9. Michigan State Spartans (11–1): a Big Ten konferencia harmadik bajnoka kiszorult a BCS-kupákból, és az Alabama Crimson Tide ellen a Capital One Bowlban mutathatja meg a spártai elszántság erejét.

10. Boise State Broncos (11–1): a bajnoki döntőért vívott csata utolsó lépcsőjén, a Nevada ellen elbukó Vadlovak a Nyugati (WAC) konferencia bajnoki címével és a Utah Utes elleni Las Vegas Bowl részvétellel „vigasztalódhatnak”.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK 
Atlanti (ACC) konferenciadöntő
Virginia Tech Hokies (13.)–Florida State Seminoles (23.) 44–33
Közép-amerikai (MAC) konferenciadöntő
Miami (Ohio) Redhawks–Northern Illinois Huskies 26–21
Amerikai (Conference-USA) konferenciadöntő
Central Florida (UCF) Knights (25.)–Southern Methodist (SMU) Mustangs 17–7
Egyéb találkozók
West Virginia Mountaineers (22.)–Rutgers Scarlet Knights 35–14
Hawaii Warriors (24.)–Universitiy of Nevada Las Vegas (UNLV) Rebels 59–21
A hétvége rangadója: Army Black Knights–Navy Midshipmen (20.30 óra, ESPN America, élő)
EGYETEMI BAJNOKSÁG, ÉRDEKESEBB CÍMMÉRKŐZÉSEK
december 21. MAACO Bowl Boise State (10. az AP-ranglistán)–Utah (20.)
december 30. Holiday Bowl Washington–Nebraska (17.)
december 31. Sun Bowl Miami (Florida)–Notre Dame
  Chick-fil-A Bowl Florida State (23.)–South Carolina (19.)
  Liberty Bowl Georgia–UCF
január 1. Capital One Bowl Michigan State (7.)–Alabama (15.)
  Rose Bowl TCU (3.)–Wisconsin (4.)
  Fiesta Bowl Oklahoma (9.)–Connecticut
január 3. Orange Bowl Virginia Tech (12.)–Stanford (5.)
január 4. Sugar Bowl Arkansas (8.)–Ohio State (6.)
január 7. Cotton Bowl Texas A&M (18.)–LSU (11.)
január 10. BCS Championship Auburn (1.)–Oregon (2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik