A Saints, a Packers és a Ravens idegenben is esélyes

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
2011.01.08. 18:31
Címkék
Szombat este a Seattle Seahawks–New Orleans Saints mérkőzéssel kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2010-es szezonjának rájátszása. Ezentúl már egyik csapat sem hibázhat, minden vereség a kiesést vonja maga után. Jelenleg még 12 együttesnek van esélye elhódítani a Vince Lombardi-trófeát, ám február 7-én hajnalban már csak egy klub szurkolói ünnepelhetnek majd örömittasan. Mi most egy esélylatolgató írással szeretnénk felhívni a figyelmet ennek a nagyszerű sportágnak a hajrájára, megtippelve a Wild Card-meccsek alakulását. Természetesen jövőbe látók nem vagyunk, az amerikai futball topligája ugyanis pont az a sorozat, amelyben bármi megtörténhet. Íme az általunk várt szcenárió!

WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK – AMERIKAI FŐCSOPORT (AFC)

WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK – AMERIKAI FŐCSOPORT (AFC)

Indianapolis Colts (3.)–New York Jets (6.) január 9.,vasárnap 2.00 (Tv: Sport1, ESPN America)

Indianapolis Colts: a sok sérülés ellenére Peyton Manning hatalmas hajrában, sorozatban kilencedik alkalommal rájátszásba vezette csapatát.

New York Jets: A magabiztos kezdés után kissé szétesett Rex Ryan együttese, de az idény végére ismét magukra találtak, végül pedig a Patriots mögött az AFC East 2. helyén bejutottak a rájátszásba.

A meccsről:
Míg a Colts a passzjátékáról, addig a Jets kőkemény futójátékáról híres – amely a gyenge Colts futás elleni védelem miatt kulcsfontosságú lehet. A szezon végére LaDainian Tomlinson kissé elfáradt és Shonn Greene sem teljesít az elvárásoknak megfelelően, ám az elkapók között ott van Santonio Holmes, akivel vélhetően meggyűlik majd az indianapolisi védők baja.

Mivel Darrelle Revis miatt megjátszhatatlan lesz az egész mérkőzésen Reggie Wayne, Manning fő fegyvere, nagy szerep hárulhat a Colts másik szélső elkapójára, Pierre Garconra. Ő azonban utóbbi hetekben rendkívül rossz formában van, rajta kívül még Blair White és Jacob Tamme tight end lehet az, akik győzelemhez segíthetik a Coltsot.

Tipp:  Indianapolis Colts–New York Jets 17–14 – hosszabbítás után

Peyton Manning tavaly a Jetset legyőzve Super Bowlba juttatta a Coltsot
Peyton Manning tavaly a Jetset legyőzve Super Bowlba juttatta a Coltsot

 

Kansas City Chiefs (4.)–Baltimore Ravens (5.) január 9., vasárnap 19.00 (Tv: Sport2, ESPN America)

 

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik együttes nyeri meg a 45. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kansas City Chiefs: Az AFC Westből idén hatalmas meglepetésre a Chiefs jutott a playoffba, nem pedig a mindenki által várt Chargers. Valami megváltozott Kansasben... Zseniális draft, a liga legjobb futójátékát produkálta a Jamaal Charles-Thomas Jones duó, az irányító Matt Cassel pedig újjászületett, ami Dwayne Bowe elkapóra is nagy hatással volt. Romeo Crennel védelemért felelős koordinátor nagyon jó védőegységet rakott össze, illetve a kansasi speciális egység is akármikor villanhat a Javier Arenas-Dexter McCluster párossal.

Baltimore Ravens:
Habár a támadófal és Ray Rice eléggé beragadt a kezdésnél, az offseasonban érkező Anquan Boldinnal olyannyira feljavult a Ravens passzjátéka, hogy ez elegendő is volt a fontos meccsek megnyeréséhez és a rájátszáshoz. Rettentő jó védelem van idén is Baltimore-ban, aminek a két vezére továbbra is Ray Lewis középső linebacker, illetve a szezon felénél visszatérő, ám így is 8 labdát szerző Ed Reed free safety.

A meccsről:
Teljesen nyilvánvaló, hogy a Revans fő feladata az idén remeklő, 6.4-es(!) átlaggal futó Jamaal Charles semlegesítése lesz, míg kansasi oldalról is az utóbbi hetekben egyre jobb Ray Rice futó megfogása lehet. Különösen pikáns párharcnak bizonyulhat még a Michael Oher-Tamba Hali csata, a Chiefs szélső linebackere idén ugyanis megfoghatatlannak bizonyult, karrierje legjobb évén van túl.

Tipp: Kansas City Chiefs–Baltimore Ravens 7–17

Ray Rice nagyon megnehezítheti a Chiefs életet
Ray Rice nagyon megnehezítheti a Chiefs életet

 

WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK – NEMZETI FŐCSOPORT (NFC)

Philadelphia Eagles (3.)–Green Bay Packers (6.) január 9., vasárnap 22.30 (Tv: Sport2, ESPN America)


Philadelphia Eagles: Felemás szezonkezdés Kevin Kolb irányítóval, majd miután előtérbe került a visszatérő Michael Vick, rohamosan meg is indult fölfelé a Philly szekere.

Green Bay Packers:
Amikor kellett, a Packers hozta a mérkőzéseket, ez pedig elégnek bizonyult a Sajtfejűek számára a rájátszáshoz, még ha nagy szerencse is kellett hozzá.
 
A meccsről:
Amíg a Green Bay támadófala nem töreti össze Aaron Rodgerset, úgy gondolom, hogy esélyesebb a Packers még a gyenge futójáték ellenére is. A védelem feladata Vick semlegesítése és folyamatos zaklatása lesz, illetve a DeSean Jackson felé dobott hosszú passzok megakadályozása.

Az Eagles számára a kulcs a már említett Michael Vick formája, valamint hogy a hosszabb futásai bejönnek-e. A védelemben még Asante Samuel jelenléte sem életbiztosítás, ami a passz elleni védekezést illeti.

Tipp: Philadelphia Eagles–Green Bay Packers 17–31

Vick egyszer ebben a szezonban már gratulált Rodgersnek
Vick egyszer ebben a szezonban már gratulált Rodgersnek

 

Seattle Seahawks (4.)–New Orleans Saints (5.) január 8., szombat 22.30 (Tv: Sport1, ESPN America)



Seattle Seahawks: Ez a szezon az újjáépítkezés éve volt Seattle-ben, a rájátszás csak a hab volt a tortára annak ellenére, hogy a Seahawks az első csapat, amely negatív mérleggel tovább tudott jutni a csoportjából.

New Orleans Saints: Kissé visszafogott kezdés, nagy sérüléshullám, ami hetekig meg is pecsételte a Saints játékát, ám a szezon közepétől aztán ismét feltámadt a Brees vezette társaság és még az utolsó heti, Buccaneers elleni zakó is belefért.
 
A meccsről:
Ha nem hiszünk a meglepetés erejében, akkor ezen a meccsen biztos Saints győzelmet várhatunk. Míg a Seahawksnál a támadófal gyengeségéből fakadóan nincs futójáték, addig az elkapók és Charlie Whitehurst irányító képes remekelni és kritikán aluli teljesítményre is. A védelemnek pedig nem mást, mint Drew Breest és a Saints passzjátékát kell hatástalanítania, ha meg akarja nyerni ezt a meccset, hazai pálya ide vagy oda.

Tipp: Seattle Seahawks–New Orleans Saints 7–34

A Seahawks védői valószínűleg ismét igencsak megszenvednek a Szentek elkapóival
A Seahawks védői valószínűleg ismét igencsak megszenvednek a Szentek elkapóival
NFL 2010, RÁJÁTSZÁS 
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK, 2011. 01. 08.–2011. 01. 09. 
AFC 
Indianapolis Colts (3.)–New York Jets (6.) 2011. 01. 09., 02.00
Kansas City Chiefs (4.)–Baltimore Ravens (5.)
2011. 01. 09., 19.00
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–Green Bay Packers (6.)
2011. 01. 09., 22.30
Seattle Seahawks (4.)New Orleans Saints (5.)
2011. 01. 08., 22.30
   
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK, 2011. 01. 15.–2011. 01. 16.
AFC 
New England Patriots (1.)–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 16., 22.30
Pittsburgh Steelers (2.)–a magasabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 15., 22.30
NFC 
Atlanta Falcons (1.)–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 16., 02.00
Chicago Bears (2.)–a magasabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 16., 19.00
   
KONFERENCIADÖNTŐK, 2011. 01. 23.
AFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 24., 0.30
NFC
A magasabban rangsorolt továbbjutó–az alacsonyabban rangsorolt továbbjutó 2011. 01. 23., 21.00
   
SUPER BOWL (XLV.), 2011. 02. 07.
A két főcsoport döntőse* 2011. 02. 07., 0.30
*Cowboys-stadion (Dallas)  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik