(Szarka)lábjegyzet: Shearer vs Keane

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2014.10.09. 10:10
Címkék
Kicsit kiszakadva a Newcastle napi eseményeiből (leginkább problémáiból), ez a bejegyzés egy olyan eseményről szól, ami napok óta lázban tartja...

Kicsit kiszakadva a Newcastle napi eseményeiből (leginkább problémáiból), ez a bejegyzés egy olyan eseményről szól, ami napok óta lázban tartja a brit és a nemzetközi sport sajtót. Természetesen Roy Keane The Second Half című, a napokban megjelenő második önéletrajzi könyvéről van szó, amiben a kulturáltság terén erősen kihívásokkal küszködő, látszólag az egész világgal haragban álló Keane körülbelül mindenkibe belerúg egyet, aki csak eszébe jut. (Pont mint a pályán tette játékosként)Roy Keane The Second Half című, a napokban megjelenő második önéletrajzi könyvéről van szó, amiben a kulturáltság terén erősen kihívásokkal küszködő, látszólag az egész világgal haragban álló Keane körülbelül mindenkibe belerúg egyet, aki csak eszébe jut. (Pont mint a pályán tette játékosként)

Hogy miért érdekel ez minket? Nos mert kedvenc klubunk legendáját, Alan Shearer-t sem kíméli. Hogy valójában mi jelenik meg majd nyomtatásban, azt még nem tudjuk, de az angol bulvárlapokban és az interneten már jó sok részlet kiszivárgott ebből a "remekműből".

Amellett, hogy volt ellenfeleivel szemben feltehetően a mai napig fennálló frusztráltságát kifejezi, Keane szépen belepiszkít abba a tálba is, ahonnan evett, és a Manchester United-et sem kíméli. Kiosztotta Ferguson-t, tett pár nem túl pozitív megjegyzést Beckham-re (valójában ő kapta volna meg a 7-es mezt, de "hagyta" hogy Becks-é legyen, azt sugallva ezzel, hogy a Spice Boy nem igazán érdemelte ki akkor még) és Cristiano Ronaldo-ra nézve (aki szerinte csak annak köszönheti a szerződését, hogy John O'Shea fogta a Sporting ellen, és őt nem volt nehéz beültetnie a hintába), majd odaszólt Rio Ferdinand-nak is megjegyezve, hogy érdekes módon ő soha nem lógott el a dopping teszt elől.

Szerintem nem túl korrekt dolog annak a csapatnak nekimenni, amelyiknek kb. az egész karrierjét köszönheti és ami nélkül tizedannyi ember ismerné Keane nevét. Ráadásul ezekről a fenti eseményekről (ahogyan Keane távozásának körülményeiről is) elég részletesen lehet olvasni Ferguson tavaly megjelent önéletrajzi könyvében. Nem akarom elvenni MU bloggerek kenyerét, de azt azért leírnám, hogy én inkább Fergie verzióját tartom objektív sztorizgatásnak.

Na de foglalkozom inkább az Aston Villa jelenlegi másodedzőjének az ellenfelekre irányuló megjegyzéseivel.

Keane már az első könyvében, évekkel ezelőtt elismerte, hogy egyáltalán nem bánta meg a brutális szabálytalanságot, amit Alf-Inge Haland-nak okozott, amiért az akkor még aktív középpályás eltiltást és pénzbüntetést is kapott. Most erre rákontrázva a következőket írja:

"Idegesített, be akartam fogni a száját . Egy abszolút pöcs volt. Jelentéktelen és alattomos. El akartam kapni, és hagyni, hogy tudja, mi történik. Azt akartam, hogy fájjon neki, fölé állni és azt mondani : "Nesze, te f..sz." Nem sajnálom ami történt. De nem akartam sérülést okozni neki.

"Ez egy akció közben történt; ilyen a foci. A kutya kutyát
eszik . (vagy ahogy nálunk mondják, az erősebb kutya ba...lalajkázik) Sok játékost rúgtam már fel, és tudom, hogy mi a különbség aközött, hogy fájdalmat vagy sérülést okozunk valakinek. Nem akartam sérülést okozni Haland-nak. Ha sportolsz, tudod, hogyan kell sérülést okozni .

"Nem volt előre megfontolt szándék. Játszottam Haland ellen három vagy négy alkalommal, nem csak 1997-ben, amikor a Leeds-ben volt, és megsérült a keresztszalagom, és 2001-ben, amikor a Manchester City ellen játszottunk. Ha őrült módjára kiterveltem volna ezt a bosszút, miért vártam volna éveket arra, hogy kárt okozzak neki?

Hogy az évek során gondoltam-e arra : "El fogom egyszer kapni?" Nem. De hogy valahol hátul ott volt-e az agyamban? Persze! Mint Rob Lee, mint David Batty, mint Alan Shearer, vagy mint Patrick Vieira volt. Ezek a játékosok voltak a fejemben: "Ha kapok egy esélyt kib....ul oda fogok csapni, naná hogy oda fogok."

Haaland egyébként befejezte a meccset, és játszott négy nappal később is, Norvégia színeiben. Pár évvel később próbálta azt állítani, hogy ő emiatt a szabálytalanság miatt vonult vissza. Meg hogy be fog perelni. Ez egy rossz ütemű szerelés volt, de négy nappal később pályára tudott lépni."

Haland röviden és tömören így reagált az elhangzottakra:

"Nem tudok komolyan venni valakit, akinek ilyen szakálla van..."

Most pedig foglalkozzunk azzal az esettel, ami miatt Alan Shearer is felkerült az ír középpályás "fekete listájára". A 2001/2002-es szezon St. James' Parkban lejátszott, 4:3-ra megnyert mérkőzéséhez kapcsolódik a történet.


Végül külön a kérdéses jelenet:

A Shearer-t nem kimondottan kedvelő egykori csapattárs, Craig Bellamy azt mondta az esetről, hogy Big Al a mérkőzés után nem nagyon akart bemenni az öltözőbe, mert tudta, hogy Keane a játékos kijáróban várja egy kis eszmecserére. Nyilván nincs kizárva, hogy így volt, viszont az is biztos, hogy a wales-i veterán sem szalaszt el egy alkalmat sem, hogy belerúgjon Shearer-be.

Végül pedig az idézet, amit a neten találtam, és nem tudom, hogy valójában benne lesz-e az új könyvben, vagy hogy egyáltalán tényleg Keane mondta-e? Olvasva az idézeteit simán el tudom képzelni, hogy így van...

"Shearer mindig is olyan játékos volt, akit túlértékeltek, és mindenki fölött állónak tartottak.

Kib...ul utáltam a fickót, és a Messiás komplexusát.

Aznap ő járt jobban, de én vagyok az, aki hazamegyek és nézegetem a Premier League aranyaimat.

Mi a lóf...sz van neki?

Néhány gólrekord?

Amikor kiesett vele a Newcastle, mosolyogtam. Olyan érzés volt, hogy "Ba...d meg, erre vártam."

Élveztem nézni, ahogy próbálta visszatartani a könnyeit."

Amit viszont tényleg ő mondott a Newcastle-ről:

"Mindig volt egy kis balhé a Newcastle ellen. Kétszer állítottak ki ott. Volt a csatám Shearer-rel és Rob Lee-vel is.

"Mindig úgy gondoltam, hogy egy arrogáns banda, egy klub, amely F *** sem nyert soha. Mindig tisztességes eredményt értünk el a St. James 'Parkban, nem volt rossz ott játszani. Viszont a Toon Army, és a Geordie-k részéről ellenséges volt a fogadtatás - Bár soha nem érdekelt az a szarság. "

Az az igazság, hogy e sorok olvasása előtt sem volt soha szimpatikus Keane, úgyhogy eleve elfogult vagyok vele kapcsolatban. Ha meg tényleg tőle származnak ezek a sorok, akkor meg inkább le sem írom mi a véleményem...

Ez a bulvár jutott mára, engem azért felidegesített rendesen, ami nyilván célja is volt, hiszen valószínűleg ezek után elolvasom a könyvét.

Hajrá Newcastle!

Same old Shearer always scoring!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik