Valamiért ismerős arcok 4. rész - A visszatérők

Vágólapra másolva!
2012.04.07. 15:04
Címkék
A sorozat negyedik részében következzen négy olyan játékos, akik pályafutásuk során többször is megfordultak a Newcastle United-ben. Három...

A sorozat negyedik részében következzen négyolyan játékos, akik pályafutásuk során többször is megfordultak a Newcastle United-ben. Három közönség kedvenc és egy kiegészítő ember.

Elsőként jöjjön egy igazi geordie legenda, az 1979 és 1999 között aktív Peter Andrew Beardsley (1961.01.18).

Gyerekként a Newcastle-ben kezdett focizni, de felnőtt karrierjéből 4 év is eltelt, mire 1983-ban haza igazolt. (Az 1982/83-as szezonban egy évig a Manchester United játékosa volt, de bajnoki mérkőzésennem lépettpályára a vörös ördögök színeiben).Szóval hazatért, és megbízhatóan termelte a gólokat, szezononként jóval 10 felett, hiszen az első korszakában, 1983 és 1987 között 164 meccsen 64 találatot rámolt be az ellenfeleknek. Kuriózum, (igaz negatív), hogy egy West Ham ellen 8:1-re elveszített találkozón a kapus kiállítása miatt ő állt a gólvonalra, 3 gólt kapott... Természetsen elsősorban mindenki a góljai miatt emlékszik rá.

1987-ben Kenny Dalglish vitte a Liverpoolhoz, szintén 4 évet töltött el, de kevesebb meccsen is játszott, és kevesebb gólt is lőtt, mint Newcastle-ben. 1991 és 1993 között már a Pool ősi riválisánál, az Everton-nál játszott, majd jött a nagy visszatérés, a második newcastle-i korszak.

Régi ékpárja, Kevin Keegan csábította haza, hogy újabb 4 évet játszon fekete-fehérben. Előbb megnyerték a másodosztályt, majd a Premier League-ben sem vallottak szégyent. Beardsley és Andy Cole ontották a gólokat. Aztán Cole helyett jött Les Ferdinand, majd érkezett Asprilla és Shearer,végül szép lassan Beardsley kiszorult a kezdőből. Így is pályára lépett 157 mérkőzésen, melyeken 56 gólt szerzett. 1997 nyarán aztán az őt Liverpool-ba szerződtető, akkor éppen Newcastle manager Dalglish adta el a Bolton-nak. Kenny ámokfutása visszaköszön még e cikkben is, hiszen a mai 4 szereplőnkből hármat, három geordie fiút iső paterolt el...

Beardsley-nek még 2 év és 5 csapat következett, mielőtt 1999-ben visszavonult. 20 éves pályafutása alatt 13 csapatban fordult meg, a Newcastle-ben kétszer. Összesen 321 meccsen 117 gólt lőtt Szarkaként, míg a válogatottban 59 mérkőzésen 9gólt ért el. 1999 és 2006 között, majd 2008 óta ismét a Newcastle edzői stábjának tagja, jelenleg az akadémiafiatal csatárainakfelkészülését segíti.

Köszönjük Peter, igazi legenda vagy.

Másodikként itt van a bal oldali védő, Robert "Robbie" James Elliot(1973.12.25.). Gosforth-ban született, a Newcastle-ben nevelkedett, nem is lehetett kérdés, hogy 1991-ben Szarkaként kezdte meg profi pályafutását. Az első Newcastle-nél töltött időszakában (1991 és 1997) között a közönségkedvenc John Beresford-dal kellett megküzdenie a csapatba kerülésért, aki egy évvel utána érkezett és egy évvel később távozott, szóval nagyjából ugyanakkor voltak a csapatnál. Azt, hogy Beresford-dal inkább számoltak jelzi, hogy 100 meccsel többet játszott mint Elliott. Robbie-nak 79 meccs és 9 gól jutott, mielőtt Dalglish 1997-ben eladta a Bolton-nak, ahogyan Beardsley-t is.

4 évet kellett várnia a visszatérésre, de köszönhetően annak, hogy Sir Bobby Robson mindig igyekezett a klubhoz kötődő játékosokat is a keretében tudni, 2001-ben hazatért. Első szezonjában tartalékként számoltak vele, és nem sok lehetőséget kapott. Igazán egy, a számára jól sikerült éve volt (2004/2005) de nem tudott alapemberré válni. Vele szemben gyakran azt a Peter Ramage-t részesítették előnyben, aki azért valljuk meg, sosem volt nagy szám. 2006-ban aztán 63 meccs és 2 gól után érthetetlen dolgot művelt: A Sunderland-be igazolt...

Egy évig volt a fekete macskák játékosa, de semmi maradandót nem alkotott. Pontosabban azért találtam valamit: Egy Stoke elleni meccsen eltörte a sunderlandiként a Stoke-nál kölcsönben lévő Rory Delap lábát... Lehet azóta tud nagyobbat dobni, mint rúgni...7 sunderland-i meccs után 7 leeds-i, majd 15 hartlepool-ikövetkezett, míg végül a balhátvéd 2008-ban visszavonult.Visszatért Newcastle-be és aszakmai stábban kezdett dolgozni mint az erőnléti edző asszisztense. 2009-ben váltott, azóta a US Soccer Federationégisze alatt foglalkozik jelenleg az amerikai U20-as fiatalokkal. Nem volt nagyjátékos, nem lett híres focista de mégis egy Geordie srác, aki közel 150 alkalommal szerepelt szeretett klubjában.

Harmadik a listán a szintén newcastle-i születésű Lee Robert Clark (1972.10.26.). Akis Lee imádta a Newcastle-t, és 3 év ifi után 18 évesen aszeretett csapatában kezde meg profi pályafutását. 7 évet húzott le a csapatnál, feljutott a Premier Leuge-be és része volt a Keegan féle "The Entertainer-s" középpályájának. Közel 200 meccsen 23 gólt szerzett, majd 1997-ben ő is fura dolgot művelt: Sunderland játékos lett.

A fekete macskákkal 2 szezont futott, egy elveszített play off döntő után feljutottak a Premier League-be. Ezután 6 év Fulham következett, majd az utolsó profi éve, immár otthon a Newcastle United-ben.

Utolsó szezonjában 1 gólt szerzett, igaz azzal egyenlített a Middlesbrough ellen egy 2:2-es meccsen. Összesen 265 mérkőzésen 28 gólt jegyzett a fekete-fehérben.

Visszavonulása után a Newcastle szakmai stábjában kezdett dolgozni Glenn Roeder mellett, ám 2007-ben érkezett Allerdyce és Lee is hamarosan továbbált.Egészen pontosan követte Roeder-t a Norwich-hoz, ahol 2008-ig dolgoztak együtt. Ekkor jött egy manageri felkérés a Huddersfield Town-tól, ahol Clark egészen idén januárig irányította az első csapatot. A harmadosztályú csapattal 178 meccsen 87 győzelem, 51 döntetlen, 40 vereség a mérlege, ami nem túl rossz első ajánlólevél. Fiatal manager, remélhetőleg sokra viszi még.

Végül, de természetesen nem utolsó sorban jöjjön a Newcastle perui legendája, Nolberto Albino "Nobby" Solano Todco (1974.12.12). A középpályás beférne a következő cikkbe is, de én mégis ide raknám, mertkülönleges, hogy egy külföldit ilyen gyorsan visszahúzzon a szíve.

Nobby 1998-ben érkezett a Newcastle-be, ahol 2004-ig 233 meccsen lépett pályára,és 38 gólt lőtt. Ezek általában látványos, távoli gólok voltak, és eleve az egész középpálya élénkebb volt amikor játszott.

2004-ben a januári átigazolási időszakban adták el az AstonVilla-nak, ahonnan azoban már 2005-ben visszatért egy olyan üzlet keretein belül,ahol a fiatal James Milner kölcsönbe került Birmingham-be.Solano 2007-ig maradt, és 81 meccsen még 10 gólt szerzett.Ez utóbbiben közre játszott, hogy Roeder gyakran jobb bekket játszatott vele.

2007-ben jött Allerdyce, és mint sokan, Nobby is távozott. Azóta 6 együttesben játszott, jelenleg 37 évesen a Hartlepool játékosa.Kedveli a zenét, egy salsa bandában trombitál, akiknek a neve: The Geordie Latinos. 2010. áprilisában egy 22 éves newcastle-i lány nemi erőszakkal vádolta, de ejtették a vádakat. Solano-val kapcsolatban meg kell említeni, hogy majdnem volt egy harmadik newcastle-i időszaka a kiesés évében, azonban végül Hughton nem tartott rá igényt és végül a Leicester City-be szerződött. Játszott is a Newcastle ellen, a lecserélésekor hatalmas tapsot kapott a Geordie-któl.

Legközelebb jönnek Bobby Robson kedvencei, azaz LaurentRobert, Lomana Lua Lua, Nikos Dabizas és Gary Speed.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik