Keblemre! A Dortmund középső védőjeként Mats Hummels is ünnepelhette Hajnal Tamás gólját (Fotó: Imago)

Ha a tizenkilenc esztendős középső védő megnyeri a párharcait, és a levegőben verhetetlen, az edző örül. Ha technikailag tökéletesen képzett, valamint a kellő önbizalma is megvan a játékhoz, hétről hétre a kezdőben szerepelteti. Ám ha ennyi idősen hajszálpontosan indít és ível jobb külsővel...

 
 Sztárom a párom, 1. rész: Gyűrtük egymást rendesen – Juhász Lukakuról

Sztárom a párom, 2. rész:
Még José Mourinho is elmosolyodott részeg csapata láttán 

„A mai futballban egyre inkább elvárás, hogy a középső védő elindítsa a támadásokat, de Mats Hummels ezen a téren már tíz éve is kiemelkedett – idézte fel a múltat lapunknak Hajnal Tamás, a Ferencváros 36 esztendős középpályása, aki a Borussia Dortmundban 2008 és 2010 között futballozott együtt a Bayern München világbajnok hátvédjével. – Rajta kívül nem sokan tudnak ennyire hatékonyan belépni a támadásokba, az egyetlen hibája talán az volt, hogy olykor túl nagy kockázatot vállalt ezen a téren. Kivételes tehetségről beszélünk, húszévesen már minden képessége megvolt ahhoz, hogy a világ egyik legjobbja legyen."

A Bayern München akadémiáján pallérozódó labdarúgó sportcsaládból érkezett, édesapja, a korábban a német másodosztályban futballozó Hermann Hummels tizenhét éven keresztül dolgozott a bajor óriásklub utánpótlásedzőjeként, ám az első csapatnál mégsem tartottak igényt a fiatal Matsra, aki így Dortmundba került.

 MATS HUMMELS
Születési hely: Bergisch Gladbach
Születési idő: 1988. december 16.
Nemzetisége: német
Klubjai: Bayern München (2007–2009, 2016–), Borussia Dortmund (2009–2016)
Sikerei: világbajnok (2014), Bajnokok Ligája-ezüstérmes (2013), 4x német bajnok (2008, 2011, 2012, 2017), Német Kupa-győztes (2012), 4x német Szuperkupa-győztes (2013, 2014, 2016, 2017)

„Egy percig sem tűnt sértődöttnek emiatt, épp ellenkezőleg, hihetetlen nagy önbizalma volt – folytatta Hajnal Tamás. – A németekről egyébként is elmondható, hogy bíznak a saját képességeikben, de rá ez különösen jellemző volt. Pontosan tudta, mit akar magától és az élettől, tizenkilenc évesen teljesen magától értetődőnek tartotta, hogy stabil kezdő a Bundesligában. Mindig azt sugallta, hogy lehet rá számítani, ugyanakkor egy percig sem dőlt hátra. Németországban ugyanis az élvonalbeli szereplésre nem végállomásként, hanem lépcsőfokként tekintenek a fiatalok. A Bundesliga-szereplés az első lépés a bajnoki címhez, a nemzetközi kupasikerekhez, majd a világbajnoki trófeához. Ott pontosan tudják, milyen sikereket lehet elérni a labdarúgásban, távlati célokban gondolkodnak. Az utánpótlás pedig folyamatosan termeli ki a tehetségeket, vagyis aki hátradől, megelőzik. Őt viszont sosem előzték meg."

Mats Hummels világbajnok, de a BL-ben eddig csak veszített a döntőben

A labdarúgó később sem véletlenül viselte a sárga-feketék csapatkapitányi karszalagját. A pályán kívül is profi életet élt, az étkezésre és a pihenésre mindig odafigyelt, az éjszakai életből sem kért. Nem véletlen, hogy a Dortmund akkori edzője, Jürgen Klopp hamar letette mellette a garast.

ANYAI EMLÉKEK
Mats Hummels édesanyja, Ulla Holthoff korábban vízilabdázott, jelenleg az egyik legismertebb német sportriporter, és az első nő a német televíziózás történetében, aki férfi labdarúgó-mérkőzést közvetített. Nála jobban senki sem ismeri a világbajnok hátvédet, és néhány személyes történetet a médiával is megosztott...
A családi nyaralásról:
„Sosem voltunk vakációzni, mert Mats egyetlen edzést sem akart kihagyni. Egyszer elmentünk egy hétre síelni, de az indulásunk napján focitornája volt, ezért közölte, hogy másnap egyedül utánunk jön vonattal. Tizenkét éves volt akkor."
A médiáról:
„Gyerekként többször elkísért a közvetítésekre, úgyhogy akárhol is lép pályára, a helyszínen lévő újságírók közül az egyikük biztosan azzal fogadja, hogy emlékszik, milyen aranyos kisfiú volt."
Az olvasásról:
„Valóságos könyvmoly volt, a regények mellett rengeteg képregényt is olvasott. A szóviccei többségét a Lucky Luke-ból és az Asterixből tanulta."

„A fellépése, a megjelenése elárulta, hogy vezérnek született. Mindig megvolt a saját véleménye, amit szemrebbenés nélkül felvállalt, olykor Jürgen Klopp előtt is. Első hallásra talán furcsa, hogy a Bundesligában a játékos ellentmond az edzőjének, de kulturált keretek között miért ne tehetné? A németek úgy tartják, hogy a játékos–edző kapcsolat nem egyirányú utca. Ha a pályán másként élt meg egy-egy szituációt, vagy nem értett egyet az edzőnk véleményével, elmondta neki, de elfogadta, hogy a döntő szót mindig Klopp mondta ki. Az őszinteség és a tisztelet nem zárja ki egymást."

Mivel Hajnal Tamás és Mats Hummels között hét év a különbség, értelemszerűen más szerepet töltöttek be a dortmundi együttesben. A magyar középpályás néhány héttel az érkezése után már a csapat egyik legfontosabb láncszeme lett, az öltözőben hangadónak számított, így a fiatalok is felnéztek rá.

„Mats Hummelsszel is jó volt a kapcsolatom, bízott bennem, felnézett rám, és mivel többször tőle indult az akció, a pályán is keresett a labdákkal. A többi fiatalhoz hasonlóan olykor kikérte a véleményemet, megfogadta a tanácsaimat, az idősebb játékosokkal együtt mindenben segítettük őket. A távozásom után is tartottuk a kapcsolatot, ha később ellenfélként találkoztunk vagy összefutottunk egy rendezvényen, mindig jól elbeszélgettünk, de a generációs különbség miatt olyan nagyon szoros kapcsolat sosem alakult ki köztünk. Inkább a fiatalokkal volt egy hullámhosszon, én az idősebbekkel, de szinte mindegyik öltözőben ez a helyzet."

A KAPUSEDZŐ JÓSLATA
Közös küzdelem a labdáért Mario Götzével (balra) (Fotó: Imago)
A Borussia Dortmund öltözőjében nem Mats Hummels volt az egyetlen feltörekvő tehetség, Mario Götze és Robert Lewandowski egyaránt akkoriban bontogatta szárnyait.
„Tizenhét-tizennyolc évesen már hihetetlen tudatosan viselkedtek, tudták, milyen lehetőség van a kezükben, de azt is, hogy nagyon sokat kell dolgozniuk, hogy az álmuk beteljesedjen – mondta Hajnal Tamás. – Mario Götze gyakran kint maradt az edzések végén, szétpakolta a labdákat és közöttük cselezgetett, szlalomozott, különböző pontokról kapura lőtt. Láttam, hogy Németországban a legnagyobbak rengeteg pluszmunkát végeznek az edzések mellett, de erről a kívülállók semmit sem tudnak."
A magyar középpályás 1999 és 2004 között a Schalkéban futballozott, az utolsó éveiben pedig egyre többször tűnt fel az edzésen egy magas, nyúlánk kapus...
„Az egyesület kapusedzője, Lothar Matuschak akkoriban azt mondta, hogy sok kapus megfordult már a keze alatt, de biztos benne, hogy ebből a szőke srácból a világ egyik legjobbja lesz. Nos, ő volt Manuel Neuer... Akkoriban több gólt lőttünk neki az edzéseken, mint amennyit ma lőnénk, lábbal sem volt még ennyire magabiztos, de nagyon ruganyos volt, és olyan mozdulatai voltak, amiket ritkán látni tizennyolc éves kapusoktól."