Bundesliga: öt magyar futballista is segíthet a bajor uralom megdöntésében

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2023.08.18. 11:15
null
A Hoffenheim 12 millió euróért szerződtette a nyáron <br />Szalai Attilát a török élvonalbeli Fenerbahcétól (Fotó: AFP)
A Schäfer Andrással felálló Union Berlin, a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is soraiban tudó RB Leipzig és Sallai Roland Freiburgja talán megszorongathatja a Thomas Tuchel és Lőw Zsolt vezette Bayern Münchent a német Bundesliga pénteken kezdődő idényében.

Történelmi sorozatot szakíthatott volna meg a Borussia Dortmund május 27-én, ha hazai pályán hozza a kötelezőt a Mainz ellen a 2022–2023-as idény utolsó fordulójában. Nem sikerült, a 2–2-es döntetlen a Bayern Münchennek sorozatban a 11., összesen a 33. német élvonalbeli aranyát jelentette. Nem csak a fekete-sárgák érezhették ezt elszalasztott lehetőségnek, hiszen az évad legjobbjának választott Jude Bellingham távozása Dortmundból, valamint az RB Leipzig meggyengülése előrevetíti: az európai topligákban egyedülálló hegemónia aligha 2024-ben szakad meg. Gyűjtésünkben azt vizsgáltuk, mire lehet képes az öt magyar érdekeltségű csapat a Bundesliga 2023–2024-es idényében.

ÚJJÁÉPÍTÉS AZ RB LEIPZIGNÉL

A Bajnokok Ligája-indulást nagyszerű idényzárással vívta ki a klub, a Bayern München legyőzésével ráadásul majdnem a Dortmund kezébe adta a bajnoki címet. A nyáron Szoboszlai Dominik, Christopher Nkunku és Josko Gvardiol Angliába, Konrad Laimer Münchenbe igazolt, be kell tölteni a távozásukkal keletkezett űrt. Bár Lois Openda, Benjamin Sesko, El Chadaille Bitshiabu, Fábio Carvalho, valamint a rendkívül tehetséges Xavi Simons személyében számos fiatal játékos érkezett, Dani Olmo, Willi Orbán, valamint a súlyos térdsérüléséből felépülő, tíz hónap után ismét edző Gulácsi Péter rutinjának köszönhetően hamar eredményes lehet a Marco Rose vezette csapat, és a dobogós helyekért küzdhet.

SCHÄFER ANDRÁS: FŐ AZ EGÉSZSÉG!

Ki gondolta volna, hogy a 2019-es Bundesliga-osztályozón kivívott feljutás után 2022-ben az Európa-ligában, az idén a Bajnokok Ligájában vitézkedhet az Union Berlin, ráadásul magyar játékossal a fedélzeten? Sajnálatos ugyanakkor, hogy még mindig tart Schäfer András kálváriája a sérülésekkel, s ha balszerencséjére már a csoportban kiesik az Union, még a BL-ben sem mutatkozhat be. Ennél persze fontosabb, hogy végre maga mögött hagyja ezt a peches időszakot, és újra a csapat fontos eleme legyen, hogy Robin Gosensszel kiegészülve ismét a top négyért harcolhasson a csapat a bajnokságban.

SALLAI ROLANDRA MÉG SZÁMÍTANAK

A viharos tavaszi szócsatákat egyelőre csendes nyár követi. A médiában Sallai Roland édesapja, Sallai Tibor, valamint a Freiburg vezetőedzője, Christian Streich csapott össze a magyar válogatott támadó kevés játéklehetősége kapcsán, miközben a Freiburg egymás utáni második idényében is a Bajnokok Ligájáért küzdött, majd jutott az Európa-ligába. Kérdés, helyreállt-e a béke a felek között, vagy Sallai Roland augusztus 31-ig távozik a francia határ mentén fekvő kisvárosból. A játékoskeret szinte teljesen ugyanaz, mint tavaly, ezért az új idényben is a Bundesliga egyik élcsapata lehet az SC Freiburg.

AZ ÚJ IDÉNYBEN TÖBB KELL A HOFFENHEIMTŐL

Csupán három pont választotta el az osztályozót jelentő 16. helytől a Hoffenheimet 2023 tavaszán, és a csapat lassú felhígulásának végére talán az idén nyáron tett pontot a klubvezérkar. Még Szalai Ádámmal 2017-ben negyedik, 2018-ban harmadik, 2020-ban pedig hatodik lett a csapat, egyszer a BL-ben, kétszer az El-ben indulhatott, ám amint Julian Nagelsmann és a rutinos játékosok távoztak, az együttes teljesítménye visszaesett. A nyáron Florian Grillitsch visszatért az Ajaxtól, és Szalai Attila személyében nagyszerű védővel erősített a Hoffenheim, az érte kifizetett 12 millió euró pedig jelzi, a klub visszaszerezné korábbi pozícióját a német élvonalban.

ÉGETŐ KAPUSKÉRDÉS A BAYERN MÜNCHENNÉL

A kaotikus és a bajnokság utolsó fordulójáig tragikusnak tűnő idény után sorozatban a 12. bajnoki cím megszerzésének rugaszkodik neki a Bayern München. Harry Kane érkezésével a Robert Lewandowski távozása óta szinte üresen tátongó középcsatárposztot betöltötte a klub, s bár a kapuskérdés továbbra is égető probléma, nem valószínű, hogy Sven Ulreichen menne el a bajnoki cím, ha ő áll a kapuban mind a 34 találkozón. Persze ennél többre áhítozik Thomas Tuchel vezetőedző és segítője, Lőw Zsolt is, ám a címvédőnél minden egyéb kupasorozat a háttérbe szorul, ha a bajnoki arany veszélybe kerül.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

BUNDESLIGA, 1. FORDULÓ
Péntek
20.30:
Werder Bremen–Bayern München (Tv: Arena4)
Szombat
15.30:
Augsburg–Borussia Mönchengladbach
15.30: Hoffenheim–Freiburg
15.30: Bayer Leverkusen–RB Leipzig (Tv: Arena4)
15.30: VfB Stuttgart–Bochum
15.30: Wolfsburg–Heidenheim
18.30: Borussia Dortmund–1. FC Köln (Tv: Arena4)
Vasárnap
15.30:
Union Berlin–Mainz (Tv: Arena4)
17.30: Eintracht Frankfurt–Darmstadt (Tv: Arena4)

LAPSZEMLE
Bild: A német lap majdhogynem csak a Bayern Münchennel foglalkozik a Bundesligát felvezető anyagaiban. HARRY KANE-NEL KAPCSOLATBAN számolják a napokat, mikor léphet végre pályára, emellett szinte minden mozdulatát dokumentálják: hotelben alszik, a bal lábára húzza fel először a zoknit, a sípcsontvédőt és a cipőt, felesége pedig nem Brémában nézi meg a bajnoki bemutatkozását.
Kicker: A német sportmagazin leginkább a Werder Bremen-Bayern München nyitó meccsre helyezi a hangsúlyt, ám a Borussia Dortmund Köln elleni és az RB Leipzig leverkuseni összecsapásának is szentel néhány szót. A Bundesliga-rajt főbb programpontjainak bemutatása után a Kicker KVÍZZEL TESZI PRÓBÁRA az olvasók tudását a német bajnoksággal kapcsolatban, s mint kiderült, hibás kitöltés esetén a csalódott Youssoufa Moukoko fotója fogadja a nagyérdeműt.
Sport1: A televíziócsatorna honlapján dömpingben érkeznek a hírek a Bundesligáról, ám itt sincs különösebb eltérés a többi médiumhoz képest, hiszen a vezető téma a Bayern München. A Sport1 kiemeli, a bajorok az utóbbi 14 mérkőzésüket megnyerték a Werder Bremen otthonában, összesen 31 meccses a veretlenségi szériájuk ellene. A pénteki mérkőzés felvezetőjében AZ ELKÉPESZTŐ GÓLKÜLÖNBSÉGET is megemlítik, a Bayern szempontjából: 96–21.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik