Bundesliga: bayer(n)es létszámcsökkentés

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.01.14. 13:27
null
Baumjohann (sapkában) megpattant a Bayernből (Fotó: Imago)
A német élvonalbeli futballcsapatok nagy része a téli átigazolási időszakban igencsak csipkedi magát, hiszen több mint tízmillió eurós forgalmat bonyolítottak le. A Bayern Münchennél és a Bayer Leverkusennél úgy döntöttek, hogy több, létszámon felülivé minősített futballistától megválnak, mindemellett ők is nyitott szemmel járnak a játékospiacon.

A Wolfsburg igen messze áll a címvédéstől, és bár még senkit sem igazolt januárban, több vasat tart a tűzben transzferfronton. A német lapokban felvetődött a teljes jobb oldalt bejátszó bolgár Jordan Todorov (CSZKA Szófia), Rafinha (Schalke) páros, a szintén brazil, U20-as válogatott középső védő, Marcelo (Wisla Kraków), poszt- és honfitársai, Douglas (Twente) és Miranda (Sao Paulo), az U21-es Európa-bajnok védő, Benedikt Höwedes (Schalke), a horvát válogatott bekk, Dino Drpic (Karlsruhe) és Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven) neve is, mint olyan játékosok, akiket üldöznek a „farkasok". A portugál védő, Ricardo Costa ugyanakkor visszautasította a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát, és valószínűleg a Valenciában folytatja.

Luca Toni, a Bayern München világbajnok csatára Rómába „menekült", miután belátta, hogy nem tudja beverekedni magát Louis van Gaal kegyeibe és kezdőjébe. A tavaszi szezont a bajorok kispadján vagy a lelátón töltve nehéz lenne jól teljesítenie a nyári világbajnokságon. A 2008 januárjában 12 millió euróért megvásárolt brazil bekk, Breno szintén ingyen és szintén fél idényre került kölcsönbe, csak ő a Nürnberghez, a nemrégiben még a német futball leendő sztárjai között számon tartott szűrővel, Andreas Ottllal egyetemben. A 22 éves támadó középpályás, Alexander Baumjohann ideje viszont lejárt a Bayernben, mégpedig eléggé hamar: a nyáron érkezett, most pedig eladták egymillió euróért a Schalkének.

Felkerült a nagyok közé a német-olasz balszélső, az U-válogatottakban is megfordult Diego Contento, Martín Demichelis viszont bejelentette: elvágyódik. A német szaksajtó véleménye szerint két fiatal középpályásnak, a stuttgarti Sami Khedirának és a brémai Mesut Özilnek van a legnagyobb esélye arra, hogy Münchenben folytassa. Franck Ribéry-fronton, jelentjük, a helyzet változatlan, azaz a jelen állás szerint nyáron, egy évvel szerződése lejárta előtt, eladják. Reálisan távozik...

A Stuttgart, mint arról kedden beszámoltunk, nem kevés pénzért kölcsönvette a Juventustól a Ciro Ferrara által számkivetett Cristian Molinarót, ennek megfelelően a svájci balhátvéd, Ludovic Magnin távozhatott. A szörnyű idényt futó svábok egyik korábbi játékosukkal, Christian Gentnerrel már megállapodtak, hogy a kedvükért nyáron elhagyja a Wolfsburgot. A Vasco De Gamában játszó támadó, Élton Rodriguez Brandao viszont azonnali erősítést jelenthet.

Sereget hajt a Bundesligában az eleddig hat pontot gyűjtő Hertha, de nem adja fel a reményt és a harcot. Ennek jegyében érkezett a 2007-es gólkirály, a görög Teofanisz Gekasz; a grúz bal oldali mindenes, Levan Kobiasvili és a cseh védő, Roman Hubnik is. Eddig csak egy játékos hagyta el a berlinieket: az amerikai Bryan Arguez szerződését felbontották.

A Hamburg 450 ezer eurót fizetett a venezuelai labdaszerző középpályásért, Tomás Rincónért, aki eddig kölcsönjátékosként szolgálta a HSV-t, a veterán kapus, Frank Rost pedig 2011 nyaráig meghosszabbította szerződését.

Fél csapatra való játékost szerzett meg máris a Schalke: a macedón válogatott támadó, Beszart Ibraimi, poszttársai, Bogdan Müller és a brazil Edu Goncalves; a norvég középső védő, Tore Reginiussen, a már említett Baumjohann, valamint a rutinos szűrő, Peer Kluge segítheti a gelsenkirchenieket a bajnoki címért folyó harcban. Állítása szerint Kevin Kuranyi biztosan nem hagyja el a klubot ezen a télen, és itt is akad egy nyári szerzemény: Tim Hoogland visszatér a Mainztól.

A táblázat éllovasának, a Bayer Leverkusennek vezetői megegyeztek a megbízható védővel, Manuel Friedrichhel a szerződéshosszabbításról (2013-ig tart az új kontraktus), miközben az ősszel remek formában futballozó támadó, Stefan Kiessling több angol és spanyol csapat kívánságlistájára is felkerült. Mellette a Bundesliga-játékosok közül a wolfsburgi Edin Dzeko mozgatta meg leginkább az európai élcsapatok fantáziáját: érte ügynöke elmondása szerint a Milan mellett a Manchester United, az Arsenal és a Manchester City is bejelentkezett.

Újabb magyar játékos próbálkozhat meg a Bundesliga meghódításával: a Mainz fél évre kölcsönvette a Real Madrid Castillától – a szakértők szerint kétmillió eurót érő – Szalai Ádámot. A német klub vásárlási opcióval is rendelkezik.

 

JÖTTEK-MENTEK: BUNDESLIGA
VFL WOLFSBURG 
Érkezett:
Távozott: Rodrigo Alvim (Flamengo, i.)
FC BAYERN MÜNCHEN 
Érkezett: Diego Contento (Bayern München II)
Távozott: Luca Toni (Roma, kölcsönbe, ingyen), Breno (Nürnberg, k., i.), Andreas Ottl (Nürnberg, k., i.), Alexander Baumjohann (Schalke, 1 000 000)
VFB STUTTGART 
Érkezett: Cristian Molinaro (Juventus, k., 1 000 000)
Távozott: Ludovic Magnin (FC Zürich, i.), Jan Simak (Mainz, i.), Yildiray Bastürk (Blackburn, i.)
HERTHA BSC 
Érkezett: Teofanisz Gekasz (Bayer Leverkusen, k., 600 000), Levan Kobiasvili (Schalke, i.), Roman Hubnik (FK Moszkva, k., 200 000)
Távozott: Bryan Arguez (szerződését felbontották)
HAMBURGER SV 
Érkezett: Tomás Rincón (Deportivo Tachira, 450 000), Sören Bertram (Hamburger SV II), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid, i.)
Távozott: Alex Silva (Sao Paulo, k.), Mickaël Tavares (Nürnberg, k., 250 000)
BORUSSIA DORTMUND 
Érkezett:
Távozott:
TSG 1899 HOFFENHEIM 
Érkezett:
Távozott: Ramazan Özcan (Besiktas, k., 200 000)
SCHALKE 04 
Érkezett: Bogdan Müller (SpVgg Neckarelz, 150 000), Tore Reginiussen (Tromsö, i.), Edu Goncalves (Suwon Blue Wings, i.), Alexander Baumjohann (Bayern München, 1 000 000), Peer Kluge (Nürnberg, 1 500 000), Beszart Ibraimi (Renova, 450 000), Christoph Moritz (Schalke II), Marvin Pourie (1860 München II, kv.)
Távozott: Lubos Hanzel (Trnava, k.), Levan Kobiasvili (Hertha, i.)
BAYER 04 LEVERKUSEN 
Érkezett:
Távozott: Pierre de Wit (Kaiserslautern, i.), Richard Sukuta-Pasu (St. Pauli, k., 100 000), Teofanisz Gekasz (Hertha, k., 600 000), Bastian Oczipka (St. Pauli, k., i.)
WERDER BREMEN 
Érkezett: Pascal Testroet (Werder Bremen II), Ajmen Abdennur (Étoile Sportive, 200 000)
Távozott: Torsten Oehrl (Fortuna Düsseldorf, k.)
HANNOVER 96 
Érkezett: Jan Durica (Lokomotív Moszkva, k., 300 000)
Távozott: Csavdar Jankov (Metalurg Doneck, 600 000)
1. FC KÖLN
Érkezett: Zoran Tosic (Manchester United, k.)
Távozott:Wilfried Sanou (Urawa Reds, k.)
EINTRACHT FRANKFURT 
Érkezett: Ricardo Clark (Houston Dynamo, i.)
Távozott: Markus Steinhöfer (Kaiserslautern, k., i.), Habib Bellaid (Boulogne, k., 150 000), Mehdi Mahdavikia (Azin Steel, i.)
VFL BOCHUM 
Érkezett: Milos Marics (KAA Gent), Mirkan Aydin (Bochum II), Goran Szlavkovszki (egyesület nélküli)
Távozott: Ono Sindzsi (S-Pulse), Daniel Imhof (St. Gallen), Daniel Fernandes (Iraklisz, k.)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH 
Érkezett:
Távozott: Steve Gohouri (Wigan, i.), Sebastian Svárd (Roda)
SC FREIBURG 
Érkezett: Hamed Namusi (egyesület nélküli), Papiss Demba Cissé (Metz, 1 600 000), Jackson Mendy (Freiburg II)
Távozott: Alain Junior Ollé Ollé (RW Ahlen, k.), Eke Uzoma (1860 München, k., 35 000), Andreas Glockner (TuS Koblenz, k.)
1. FSV MAINZ 
Érkezett: Jared Jeffrey (FC Bruges, 75 000), Fabian Götze (Borussia Dortmund II, 250 000), Szalai Ádám (Real Madrid, k.), Jan Simak (VfB Stuttgart, i.)
Távozott: Szrdjan Baljak (MSV Duisburg, 150 000), Daniel Gunkel (TuS Koblenz), Peter van der Heyden (FC Bruges), Milorad Pekovic (Greuther Fürth, i.)
NÜRNBERG 
Érkezett: Philipp Wollscheid (Nürnberg II), Breno (Bayern München, k., i.), Andreas Ottl (Bayern München, k., i.), Mickaël Tavares (Hamburg, k., 250 000)
Távozott: Tomasz Welnicki (Nürnberg II), Güngör Kaya (Nürnberg II), Matthew Spiranovic (Urawa Reds, k.), Peer Kluge (Schalke 04, 1 500 000), Dario Vidosic (MSV Duisburg, k.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik