Luca Toni két góljával „egyedül” verte meg a Borussia Dortmundot

Vágólapra másolva!
2008.04.19. 22:32
A Borussia Dortmund utoljára 1992-ben, még Ottmar Hitzfeld vezetésével tudta legyőzni Német Kupa meccsen a Bayern Münchent. Akkor 11-esek döntöttek Hitzfeld csapata javára. Tizennyolc évvel később a Hitzfeld-csapat ismét nyert, de a hosszabbításban elért győzelemnek ezúttal a Bayern-szurkolók örülhettek.
Luca Toni ismét nyerőember volt
Fotó: Reuters
Luca Toni ismét nyerőember volt
Luca Toni ismét nyerőember volt
Fotó: Reuters
Luca Toni ismét nyerőember volt

A Borussia Dortmund csak a 13. helyen áll a német bajnokságban, az elmúlt két meccsét elveszített Thomas Doll csapata. Szerdán Huszti Szabolcs csapatától szenvedtek hazai pályán 3–1-es vereséget a dortmundiak, egy hete pedig éppen a mostani ellenféltől, a Bayern Müchentől kaptak egy ötöst.

Enyhén szólva tehát nem jó előjelekkel várta a BVB a berlini kupadöntőt, melyen a sárga-feketék számára nemcsak a kupáért, hanem vezetőedzőüjük állásáért is játszottak.

A találkozó elején, az ötödik percben Philipp Lahm eresztet meg egy lövést 25 méterről, bombáját Marc Ziegler védte.

Hat perccel később azonban már tehetetlen volt a dortmundi portás. Marc Van Bommel a Bayern térfeléről egy tértölelő átadással hozta játékba az ellenfél tizenhatosánál helyezkedő Franck Riberyt, aki Luca Toni elé tálalt, az olasz csatár pedig közelről vezetéshez juttatta csapatát.

A Bayern a folytatásban is támadásban maradt, és elsősorban Miroslav Klose révén veszélyeztetett. Az első félidőben a Dortmund legaktívabb játékosa Tinga volt, de igazán nagy helyzetet sem ő, sem társai nem tudtak kialakítani.

A második félidőben sem változott a játék képe, a müncheniek továbbra is fölényben játszottak, és több nagy lehetőséget is kidolgoztak.

Klose az 51. percben lábbal, majd három perccel később fejjel veszélyeztetett, de egyik lehetőségből sem született gól.

A legnagyobb dortmundi helyzet a 66. percben alakult ki, amikor Mladen Petric és Florian Kringe összjátéka után utóbbi lőtt, de Oliver Kahn védett.

A hajrában a Bayern növelhette volna előnyét, de Ribery előbb szabadrúgásból a sorfalba lőtt, majd egy kontra végén bal oldalról leadott kísérletét hárította Ziegler hárította, a kipattanóval pedig Lukas Podolski fejbe lőtte a gólvonal előtt álló Robert Kovacot.

A sok helyzet aztán megbosszulta magát: a 91. percben egy szöglet utáni keveredést kihasználva Petric talált Kahn hálójába, úgy hogy még Lahm is beleért a labdába.

A horvát játékos idei ötödik kupagóljával a Dortmund annak ellenére kiharcolta csapata a hosszabbítást, hogy a mérkőzés képe alapján a Bayern megérdemelte volna a győzelmet.

A ráadásban viszont már egy másik mérkőzés kezdődött, melyen az első helyzetet a Dortmund hagyta ki a 100. percben. Kringe távoli lövését Khan védte bravúrral.

A 103. percben aztán ismét Toni érkezett. Podolski adott be jobbról, az olasz csatár pedig tulajdonképpen belebotlott a labdába, ami így a dortmundi kapuban kötött ki. Toninak kilenc napon belül ez volt a nyolcadik találata.

A folytatásban a játékvezető második sárga lapja után kiállította a Dortmundból Jakub Blaszczykowskit, de az eredmény már nem változott.

A Bayern 2006 után nyert ismét kupát, ez volt a bajorok 14. kupagyőzelme. Oliver Kahn pedig hatodszorra nyert kupát, ami új német rekord.

EREDMÉNY

Bayern München–Borussia Dortmund 2–1, hosszabbítás után (Toni 11., 103 ill. Petric 90+1.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik