Vb 2022: kihallgatták Platinit, a francia minden vádat tagad

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 18:11
null
Michel Platini tagadja az ellene felhozott vádakat (Fotó: AFP)
A rendőrség kihallgatta Michel Platinit a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélése kapcsán. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi elnöke tagadja, hogy bármilyen korrupciógyanús ügyben érintett lett volna.

 

Michel Platinit kedd délelőtt vették őrizetbe Párizsban, majd a nanterre-i rendőrség antikorrupciós irodájába (OCLCIFF) vitték, ahol alaposan kihallgatták. Az AP hírügynökség által közzétett információk szerint Platini PR-csapata adott tájékoztatást a kihallgatásról, eszerint a korábbi elnök „abszolút magabiztos” és „határozottan tagadja az ellene felhozott vádakat”. A közleményben kifejtik, hogy Platini tökéletesen tiszta és érthető válaszokat adott a kérdésekre, melyek nem csupán a 2022-es világbajnokság, hanem a 2016-os franciaországi Eb rendezési jogának odaítélését is boncolgatták.

A rendőrség 24 órán keresztül tarthatja őrizetben Platinit hivatalos vádemelés nélkül, ez az időtartam bizonyos esetekben 48, maximum pedig 144 órára nőhet, igaz, utóbbi kizárólag terrorizmussal kapcsolatos ügyek esetében.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogát 2010-ben, Platini UEFA-elnöki (FIFA-alelnöki) regnálása (2007–2015) idején ítélték oda Katarnak, és azóta többször felvetődött a korrupció gyanúja a döntéssel kapcsolatban.

Platini négyéves eltiltását tölti – nyolcról redukálták a felére – a nemzetközi futballügyektől, mivel bűnösnek találták hűtlen kezelés vádjában a Sepp Blatter korábbi FIFA-elnöktől kapott pénzösszegek miatt.

A korábbi háromszoros aranylabdás futballista az 1998-as világbajnokság szervezőbizottságának alelnöke volt, és nemrégiben elismerte, hogy manipulálták a csoportbeosztásokat a sorsolás során, hogy összejöhessen az álomdöntő – amit végül a házigazda Franciaország 3–0-ra megnyert a címvédő Brazília ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik