Nemzetek Ligája: Anglia négy kapufa után tizenegyesekkel lett harmadik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 17:57
null
Jordan Pickford lett a meccs hőse (Fotó: AFP)
Százhúsz perc alatt sem született döntés (és gól sem: 0–0), végül a négy kapufát és egy érvénytelen gólt szerző Anglia tizenegyesekkel legyőzte Svájcot a labdarúgó Nemzetek Ligája bronzmérkőzésén.

 

Guimaraes városában két csalódott csapat találkozott egymással a Nemzetek Ligája bronzmérkőzésén. Svájc a házigazda portugáloktól szenvedett 3–1-es vereséget, míg Anglia hosszabbítás után kapott ki szintén 3–1-re a hollandoktól.

Svájc legutóbb 38 éve győzte le Angliát, még az 1982-es világbajnoki selejtezőkön 2–1-re. Az angoloknál meglepetésre ott volt a csapatban Joe Gomez, a Liverpool védője, aki a decemberi, Burnley elleni lábtörése óta mindössze másodszor kapott lehetőséget bármilyen tétmérkőzésen kezdőként.

Az első félidő nagy angol fölényt hozott, a 2. percben Harry Kane találta el a kapufát, a 14. percben Raheem Sterling hagyott ki nagy helyzetet, míg a 35. percben Dele Alli felejt közelről a léc fölé.

A szünet után Fabian Schär majdnem öngólt vétett (a labda Yann Sommer bravúrját követően a bal kapufán csattant), majd Granit Xhaka próbálkozását védte Jordan Pickford kapus.

Amikor már mindenki a hosszabbítást várta, megzörrent a svájciak hálója. Egy beadást követően Alli fejese a lécről éppen Callum Wilson elé pattant, aki közelből a kapuba lőtt. Azonban Ovidiu Hategan játékvezető visszanézte az esetet, és mivel Alli fejese előtt Wilson lerántotta védőjét, Manuel Akanjit, érvénytelenítette a gólt.

Következett a hosszabbítás, amelynek első félidejében továbbra is az angolok irányítottak, és a 117. percben ismét közel álltak a gólszerzéshez, de ezúttal Sterling találta el a lécet 18 méteres szabadrúgásból.

Jöhettek a tizenegyesek, Anglia kezdett, Harry Maguire izomból kilőtte a bal sarkot (0–1), Steven Zuber sem hibázott (1–1). Ross Barkley pimasz panenkázása után (1–2) Granit Xhaka a kapu jobb oldalát választotta (2–2). Jadon Sancho lövésébe ugyan beleért a svájci kapus, de nem tudta hárítani (2–3), majd a védő Manuel Akanji lőtte ki a bal felső sarkot (3–3).

Raheem Sterling és Kevin Mbabu sem rontott (4–4), az utolsó körben pedig Jordan Pickford vállalta a feladatot, és kegyetlenül kilőtte a kapu bal oldalát (4–5). A svájciaknál Fabian Schär következett, aki higgadtan középre gurított (5–5).

A hatodik sorozatban Eric Dier sem hibázott (5–6), Josip Drmic azonban topogva, bizonytalanul futott neki a labdának, Pickford pedig jobbra vetődve védett, ezzel Anglia lett a harmadik az első Nemzetek Ligájában.

NEMZETEK LIGÁJA
A 3. HELYÉRT
Svájc–Anglia 0–0 – 11-esekkel 5–6
Guimaraes,
I. Alfonz Stadion, 22 000 néző. Vezette: Hategan (román)
Svájc: Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, E. Fernandes (Zakaria, 61.), G. Xhaka, Freuler, R. Rodríguez (Drmic, 87.) – Shaqiri (Zuber, 65.), Seferovic (Okafor, 113.)
Anglia: Pickford – Alexander-Arnold, Gomez, Maguire, Rose (K. Walker, 70.) – Dier, Delph (Barkley, 106.) – Lingard (Sancho, 106.), Alli, Sterling – Kane (Wilson, 74.)

DÖNTŐ
2019. június 9., 20.45: Portugália–Hollandia (Porto)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik