FIFA: a korábbi brazil sztár jelöltetni akarja magát elnöknek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.06.11. 10:24
A korábbi brazil futballsztár, Zico formálisan bejelentette, hogy jelöltetni szeretné magát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára.

A 62 éves Zico már közvetlenül a jelenlegi FIFA-elnök, Joseph Blatter múlt keddi lemondása után jelezte, hogy gondolkodik a jelölés lehetőségén, szerdai, Rio de Janieróban tartott sajtótájékoztatóján pedig be is jelentette döntését. Azt ugyanakkor hozzátette, ahhoz, hogy sikerrel járhasson, változtatni kell a jelenlegi szabályokon, a mostaniak mellett ugyanis nem lát esélyt a győzelmére. A FIFA előírásai szerint már a jelöléshez szükség van öt tagszövetség ajánlására, ami neki nincs meg.

A legendás játékos a sajtóeseményen beszélt arról is, hogy szerinte a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) jelenlegi elnöke, Marco Polo Del Nero tudott azokról a korrupciós ügyekről, melyek miatt elődjét, José Maria Marint két hete Zürichben, a FIFA kongresszusát megelőzően letartóztatták.

„Ez a két ember együtt dolgozott a brazil szövetségben azokban az időkben, amikor a korrupciós ügyek zajlottak – mondta Zico. – Nem hiszem, hogy az õ barátságuk Marin letartóztatásakor megszakadt volna.”

Del Nerónak az üggyel kapcsolatban kedden volt jelenése a brazil országgyűlés egyik bizottsága előtt, s ott kijelentette, nem gondol a lemondásra, mert őt senki sem vádolja semmivel. Egyes sajtóhírek szerint ugyanakkor ő és Ricardo Teixeira korábbi CBF-elnök is központi figurája egy jelenleg is zajló amerikai nyomozásnak, mely pénzmosás, csalás és korrupció gyanúja miatt folyik.

Blatter megüresedő posztjára Zico előtt csak legutóbbi kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg „jelentkezett be” hivatalosan. A rendkívüli elnökválasztó kongresszust július közepén jelöli ki a FIFA végrehajtó bizottsága. A BBC szerdai információi szerint december 16-án kerülhet rá sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik