FFT: Jan Tomaszewski – a bohóc, aki a végén is nevetett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 17:21
A FourFourTwo magazin új sorozatában bemutat néhány legendás kapust az elmúlt fél évszázadból. Claudio Taffarel után következik Jan Tomaszewski.

Lehet, hogy Brian Clough nem beszélt róla valami szépen, de nagy szerepe volt abban, hogy Lengyelország bronzérmes lett 1974-ben.

Ízelítő a Tomaszewskivel készített beszélgetésből:

„Úgy utaztunk a Wembleybe, hogy közben azért imádkoztunk, ne nagyon alázzanak meg. Négy hónappal korábban kettő-nullára megvertük Angliát, de odahaza egészen más csapat benyomását keltették, és a legrosszabbtól tartottunk. Épp akkor verték meg hét-nullára Ausztriát. Angliában a sajtó rögtön ellenünk fordult, ez pedig nagy motivációt jelentett.

Már az egy-egyes döntetlenre végződő mérkőzés elején eltört a csuklóm. A második percben az utolsó pillanatban vettem észre, hogy Allan Clarke lecsapott egy labdára, mint az őrült, rávetettem magam, ő pedig belerúgott a kezembe. Pokolian fájt, de tudtam folytatni. A mérkőzés után a csapat bulizott egy kicsit Londonban az ott élő lengyelekkel, én viszont nem vehettem részt az eseményen. A hotelszobában feküdtem, szedtem a fájdalomcsillapítókat, és úgy éreztem, meghalok.

Egyértelmű, hogy nem a legjobb teljesítményemet nyújtottam aznap este. Követtem el hibákat, de a társaim megmentettek. Anglia uralta a mérkőzést, de a vége felé megéreztem, hogy egyre idegesebbek, és veszítenek önbizalmukból. A legjobb teljesítményemet a svédek ellen nyújtottam az 1974-es világbajnokságon.”

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik