FFT: A számok játéka a futball? Vagy misztifikálják a taktikát?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.12. 14:22
Zónavédekezés, árnyékék, karácsonyfa-alakzat, catenaccio; egyik edző szókészletéből sem hiányozhat, nemde? Mindenkit elbűvöl a bábuk mozgatása a mágnestáblán, de a nagy taktikázás nem pusztán az edzők blöffje?

„A taktika nem nyer meccset.” Amikor Harry Redknapp ezt mondta, sokan pellengérre állították, neander-völgyi menedzsernek bélyegezték, és aláhúzták, hogy pontosan a szigetországiak effajta edzői vak­sága vezetett ahhoz, hogy Magyarország 6:3-ra megalázta Angliát a Wembleyben 1953-ban.„A taktika nem nyer meccset.” Amikor Harry Redknapp ezt mondta, sokan pellengérre állították, neander-völgyi menedzsernek bélyegezték, és aláhúzták, hogy pontosan a szigetországiak effajta edzői vak­sága vezetett ahhoz, hogy Magyarország 6:3-ra megalázta Angliát a Wembleyben 1953-ban.

A legtöbb edző azonban egyetért vele. A fiatal Arsene Wenger imádkozott csapata győzelméért.

„Később – mondja – már inkább jó játékosokért imádkoztam.” És az Auxerre sármos edzője, Jean Fernandez azt nyilatkozta: „A legmagasabb szinten már nem a taktika dönti el a meccseket, hanem a játékosok”.

Amikor Redknapp kifejtette a véleményét a taktikáról, mondván, hogy „a futballban a számok játéka nem hoz szép játékot”, tulajdonképpen az 1960-as évek szellemét idézte meg. Akkoriban a brit futballszakírók rutinszerűen gúnyolódtak a formációkon és a taktikán, a „számok játékán”, különösen feldühítve Sir Alf Ramseyt, akit gyakran szidalmaztak.

Még Sir Matt Busby, az 1960-as évek legsikeresebb angol klubmenedzsere is lelkesen üdvözölte Arthur Hopcraft könyvét, a Homo futballicus: Emberek és szenvedélyek a pályánt, mondván, hogy ő sohasem használt palatáblát és taktikai rajzokat a Manchester Unitednél töltött évei alatt. Azok, akik Ramseyvel szemben Busby mellé álltak, igazolva érezték magukat az 1970-es világbajnokság után, amelyet egy magával ragadó stílusban futballozó, felülmúlhatatlanul ösztönös játékot mutató brazil válogatott nyert meg, előtérbe helyezve az egyéniségeket a csapatjátékhoz képest.

Carlos Alberto, Pelé, Rivellino vagy Tostao tényleg nem a számokkal játszott. Olyan gyönyörű futball volt az, hogy még az oly sokat látott profi, mint Don Howe is csak könnyes szemmel tudta felidézni 35 évvel később.

De változnak az idők – vagy annyira azért mégsem? Tényleg a számok játékává vált a futball, vagy csupán az edzők igyekeznek hangsúlyozni saját fontosságukat?

A témát alaposan körbejáró cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik