Csoda Párizsban, ésszel igazolgat a PSG. Egyelőre…

Vágólapra másolva!
2019.07.07. 15:16
Újra itt a nyár, monszunos, viharveréses, szupercellás, és a nemzetközi futballvilágban is végigsöpör menetrend szerint a pénzeső. Ez elől valahogy senki sem akar elrejtőzni, sőt. És hol van még a lubickolás vége? Immár tizenegy éve fut szokásos transzfer-összefoglalónk, az első rész a hagyományok szerint a Premier League-é, a második a Serie A-é, a harmadik a Bundesligáé, a negyedik pedig a Ligue 1-é.

Neymar-ügy: nagy a homály a háttérben, nagyon nagy… (Fotó: AFP)
Neymar-ügy: nagy a homály a háttérben, nagyon nagy… (Fotó: AFP)
Neymar-ügy: nagy a homály a háttérben, nagyon nagy… (Fotó: AFP)
Neymar-ügy: nagy a homály a háttérben, nagyon nagy… (Fotó: AFP)
Neymar-ügy: nagy a homály a háttérben, nagyon nagy… (Fotó: AFP)

Nagy törés történt a szupergazdag PSG-nél a tavasszal, amikor sokadik nekifutásra sem sikerült elhódítani a Bajnokok Ligáját.Pedig nem a távol-keleti tulajdonosokon és az az általuk biztosított euróhalmokon múlott: Neymart 222 millió euróért vették, plusz majdnem 150 milliós egyéb (aláírási pénzek, adó, ügynöki díjak) költségért, évi jó negyvenmillió eurós bért adnak a számára, ezt a brazil a két tavaszon összesen 1 (egy) BL-mérkőzéssel és azokon 0 (nulla) kanadai ponttal hálálta meg. Kylian Mbappé bő 150 millió euróért jött, ő az előző tavaszi BL-szezonban két mérkőzésen nulla, most kettőn kettő kanadai pontig jutott, de a Manchester United ellen ez is kevés volt. Látni kell, nem azért vették meg e duót a párizsiak, hogy május eleje helyett már áprilisban bajnokok legyenek, hanem Európa trónja miatt – itt jegyeznénk meg, hogy a 63 millióért megszerzett Ángel Di María a két említett időszakban a sorozatban háromszor lépett pályára, két gólpasszal (az MU ellen), a nála is drágább gólzsák, Edinson Cavani tavaly egy, idén nulla gólt szerzett.

Ugyan a sérülések miatt nem teljesen tiszta és igazságos a kép, de a sport már csak ilyen, ez, illetve Neymar cirkuszolása (ami új értelmet nyert a nyári Barcelonához igazolásának lehetősége kapcsán) kiborította a (minden bizonnyal aranyból készült) bilit Nasszer el-Kelaifi elnöknél: „Teljes fordulatra van szükség. Többet kell vállalniuk, többet kell dolgozniuk. Nem azért vannak itt, hogy jól érezzék magukat. S ha nem értenek egyet velem, ha ez nem tetszik nekik, az öltöző ajtaja nyitva áll. Ciao! Elegem van a sztárallűrökből!”.

Tehát Neymart elengedi a PSG, ez nem is kérdés már, talán az sem, hogy hová, a lényeg a mennyiért: a kisbusznyi pénz mellett Ousmane Dembélé, Samuel Umtiti, a régi PSG-célpont Ivan Rakitic és/vagy Philippe Coutinho költözhet Párizsba.

„Megértettem, hogy elkerülhetetlenek a változtatások, máskülönben a semmibe rohanunk. Az egyezségünk két perc alatt megszületett, minden sportszakmai hatalmat megkap. Leo az én emberem. Hihetetlen figura, vakon megbízom benne, a természetéből fakadó tekintély jó hatással lesz mindenkire, elsősorban a játékosokra” – indokolta egy másik döntését el-Kelaifi, akinek ezek szerint el-kel némi segítség az átigazolási piacon. Leo ugyanis a világbajnok Leonardo, az elnök volt jobbkeze, akivel dolgozott már együtt.

Sokatmondó, hogy Leonardo azonnal felvette a kapcsolatot a nagy ügynökkel, Mino Raiolával, hogy rendezze korábbi vitás kérdéseiket, Paul Pogba és Matthijs de Ligt is biztosan szóba került a beszélgetés közben.

Tavaly elköltött a PSG aláírási pénzek nélkül is 217 millió eurót a Kylian Mbappé, Leandro Paredes, Thilo Kehrer, Juan Bernat, Eric Maxim Choupo-Moting, Gianluigi Buffon sorra, előtte Mbappé kölcsönbe és a Neymar, Yuri Berchiche, Lassana Diarra, Dani Alves kvartett érkezett; 2016 nyarán meg Grzegorz Krychowiak, Jesé, Giovani Lo Celso és Thomas Meunier, a télen még csatlakozott 66 millióért a Julian Draxler, Goncalo Guedes duó. Érthető a katariak dühe, pláne ha hozzátesszük, hogy Jesét 25 millió euróért vették meg a Realtól (vajon minek?), Giovani Lo Celsót most értékének a felén, 25 millióért adták el, Krychowiakon mindenestől (évi ötmilliós bér) bőven húszmillió fölött buktak, Hatem Ben Arfa és Adrien Rabiot is ingyen távozott, hosszas cirkusz és fölöslegesen fizetett milliók után. Dani Alves sem hosszabbított, és minden tiszteletünk és rajongásunk ellenére Gianluigi Buffon párizsi karrierje sem lett tündérmese; és ha kicsit visszább megyünk az időben, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy jól jött volna-e tavasszal a Blaise Matuidi, Lucas Moura, David Luiz hármas…

Ilyen volt a PSG utóbbi pár nyara…



Elgondolkodhat azon is Lőw Zsolt és Thomas Tuchel, hogy a nemzetközi piac mennyire taksálja a PSG-től elmenekülő vagy elküldött fiatalokat: tavalyelőtt Jean-Kévin Augustin 16, Youssouf Sabaly 4 millió euróért távozott, tavaly Goncalo Guedesért 40, Odsonne Edouardért 10.3, Yacine Adliért 5.5, Jonathan Ikonéért 5 milliót fizettek. Ezen a nyáron a 19 éves szélsőért, Moussa Diabyért 15 milliót adott a Bayer Leverkusen úgy, hogy a francia fiatal szerződése jövőre lejárt volna, és a következő transzferdíj ötöde még a PSG-é lesz; a nagy George fiát, a szintén támadó mindenes Timothy Weah-t 9.5 millió euróért vitte el a Lille a VfB Stuttgart és a Leverkusen orra elől, és majd nála is jelentős százalékot kapnak a párizsiak a következő transzferdíjból.

Eleddig óvatosan tett-vett a PSG a nagy nyári emberpiacon: a lejárt szerződésű Ander Herrera a Manchester Unitedtól érkezett, mondhatni, az aláírási pénztől eltekintve ingyen. A szerződése 2024-ig szól, évi 18, mások szerint 21 millió eurót keres majd. Augusztusban harmincéves lesz, és egyebekben sem múltak el fölötte az angliai évek, mert bemutatásán három dolgot ígért: munkát, professzionalizmust és szenvedélyt. Érdekes, hogy angol lapok szerint a Manchester United a párizsinál is nagyobb fizetéssel marasztalta, de Herrera mindenképpen váltani akart.


Itt hívnánk fel arra a figyelmet, amiről a nemzetközi szaksajtó sem ír, pedig fontos lehet: Herrerának az az Arturo Canales az ügynöke, aki egyben pártfogója a Samuel Umtiti, Ivan Rakitic kettősnek is…

Jó fogásnak ígérkezik a Real Madrid által egykoron elkótyavetyélt középső középpályás és szélső, Pablo Sarabia, aki a húszas éveinek derekára érett be, most kifizette a PSG az egyesek szerint 19, mások szerint 18 millió eurós kivásárlási árat a Sevillának (sőt francia lapok szerint a gördülékeny ügymenet érdekében félmilliós extra pénzt is kapott a spanyol klub a felnőtt válogatotthoz közel még nem kerülő játékosért, a nagyobb összeg oka állítólag a részletfizetés, lásd még: UEFA gazdasági Fair Play). Sarabia értéke valamivel több, mint Rabiot-é, és vitte volna az Atlético Madrid, Roma páros is, de nem bírta az árversenyt – Sarabia szerződése eredetileg jövőre járt volna le, évi ötmillióért hosszabbított volna. Ahhoz képest nem volt drága, hogy az elmúlt idényben 52 mérkőzésen 23 gólt lőtt, 17 gólpassz mellett.



Ingyen érkezett a lengyel kapus, Marcin Bulka a Chelsea U23-asaitól, ő még csak 19 éves, és nála is fiatalabb a saját utánpótlásból felkerült középső védő, a roppant tehetséges Loic Mbe Soh.

Ki jöhet még? Neymartól független ügy a Ligue 1-ből odakerült brazil szélső, Malcom, de a Celta 22 éves uruguayi középcsatára, Maximiliano Gómez, a még tizenéves paraguayi ék, Iván Franco is célpont. Utóbbira és főleg a góljaira a Dortmund is felfigyelt, a kivásárlási ár nyolcmillió.

Kapusposztra három kiszemeltet leltünk, az egyik Keylor Navas, a másik a milanos Gianluigi Donnarumma (igen, Raiola embere), a harmadik David De Gea, elé De Ligt helyett Leonardo Bonucci vagy a dortmundi Abdou Diallo érkezhet. A középpálya védekező szekciójába már tavaly is hívták a bayernes Renato Sánchezt és a dortmundi Julian Weiglt (Tuchel őt nagyon jól ismeri!), új név a tavaly elképesztően sokat fejlődött új Andrea Pirlo, Sandro Tonali (Brescia, ő Leonardo protezsáltja, harmincmillióért vihető) és a nápolyi Allan.

A Cagliari már tavaly is 35 millió eurót kért az ifjú Nicolo Barelláért, de csak most ér ennyit a 22 éves olasz (ezért, no és az Inter, Roma duó konstans érdeklődése miatt az eladó már ötvenmilliót kért, több alkalommal is), több mint kétszer ennyibe kerülne a laziós Szergej Milinkovics-Szavics (őt francia lapok szerint már nyolcvanmillióért is el lehetne vinni, főleg a Juventusnak, a PSG-nek vagy a Pogba utódát kereső Unitednak).

Inkább karmester a Sporting CP csapatkapitánya, Bruno Fernandes, aki körül a Manchester City is legyeskedett, de csak addig, amíg tárgyalt az atléticós Rodrival, ám már megvette időközben a spanyolt. Fernandes sportigazgatója egy bizonyos Maxwell, volt PSG-spíler, és volt Antero Henrique-jobbkéz Párizsban…

A Fiorentinában valósággal kivirágzott a francia Jordan Veretout, ellenben nem hiszünk benne, hogy mozdítható lenne Casemiro, talán hamarabb otthagyja jelenlegi csapatát talján írások szerint Miralem Pjanic.Paul Pogba? Inkább. Raiola? Még inkább!

Leonardo korábbi milanos vonalához kapcsolódik az európai topfutballba szépen beilleszkedett Lucas Paquetá, ezen a poszton harcol a Dinamo Zagreb horvát fiatalja, Dani Olmo, és a sportigazgató játékosmúltja miatt a szélekre is figyel: Dortmundból a volt Tuchel-tanítvány Raphaël Guerreirót, Madridból Marcelót, Torinóból Douglas Costát, Porto Alegréből a negyvenmilliós árcédulával ellátott Éverton Soarest, Nápolyból az Inter által is hívott Lorenzo Insignét, Leicesterből az Angliában is bizonyító portugál Ricardo Pereirát monitorozzák, legalábbis erre esküszik a nemzetközi sajtó.

Az új Jesé Lucas Vázquez lehet, igaz, ő már 15 millióért vihető.

A szokásos negyvenmilliós kategóriában harcol a Sevilla francia támadója, Wissam Ben Yedder és az eindhoveni Hirving Lozano.

Ha a nyolcvanhétmillió euróért árult De Ligtet inkább a per pillanat még csak 55+10 milliónál tartó Juventus viszi el, előtérbe kerül a nápolyi Kalidou Koulibaly, de ő biztosan „százas vétel”, azaz százmilliót kér érte minimum a délolasz klub. Hasonló léptékű üzlet lenne elhozni az Intertől Mauro Icardit, aki Cavani utóda lehetne, rá akkor is szükség van, ha Neymar marad.

Bizonyított már a Ligue 1-ben az elefántcsontparti Nicolas Pépé, aki 35 kanadai pontot hozott a Lille-nek a legutóbbi idényben, kérdés, mire lenne elég a BL-ben az elefántcsontparti jobbszélső. Pépé a nyár egyik nagy témája a nemzetközi futballpiacon, a Manchester United, Manchester City, Bayern, Arsenal, Liverpool, Inter, Atlético Madrid hetes is érdeklődik iránta. Gérard Lopez, a Lille tulajdonosa szerint két nagyon komoly ajánlat már befutott érte.



Meuniert ugyanakkor az Ajax, Draxlert a Bayern, a Bayer és a Tottenham, Layvin Kurzawát a Lazio, az ötvenmillióért állítólag eladó Marquinhost a Juventus és a Bayern, Christopher Nkunkut a Lipcse, a húszmillióra taksált Kevin Trappot az Eintracht Frankfurt, Cavanit az Atlético, a balbekk Stanley N'Sokit a Lipcse és a Frankfurt csábítgatja több-kevesebb lelkesedéssel, Jesét visszaviheti a Betis, nagyon olcsón (a játékosnak évi kétmilliós fizetést ajánlott).

Alphonse Aréola neve felmerült a Milannál, nem véletlenül, mert a PSG már konkrét ajánlatot tett Donnarummáért, és húszmillió euró mellett éppen a fiatal franciát ajánlotta fel.

Ha De Ligt és az állítólag szintén kiszemelt Donny van de Beek nem is került a PSG-hez az Ajaxtól, a tizenéves balhátvéd, Mitchel Bakker már a franciáké, igaz, ő egyelőre a B-csapattal készül, és a cikk elejéből kiderül, hogy fontos igazolás lehet az új csapatorvos, dr. Christophe Baudot is.

Hogy mi lenne a legjobb erre a nyárra a PSG-nek? A nagy költekezést már kipróbálták, nem jött be, talán jó lenne, ha maradna Neymar és minden sztár, így Lőw és Tuchel nyugodtan tovább építheti a csapatot. Lehet a PSG-t szeretni vagy nem szeretni, de azért ismerjük el, egy Aréola/Trapp – Meunier/Colin Dagba, Marquinhos/Thiago Silva, Presnel Kimpembe/Kehrer, Bernat/Kurzawa – Paredes/Marco Verratti, Sarabia/Draxler, Herrera/Nkunku – Mbappé/Di María, Cavani/Choupo-Moting, Neymar vonulat sokra vinné a BL-ben, már egy francia bajnoki címmel a zsebben.

Ha már keret: per pillanat 950 millió eurót ér Párizs büszkeségének állománya, ennél csak a Manchester City (1.26 milliárd euró), Real Madrid (1.23 milliárd), Barcelona (1.15 milliárd), Liverpool (1.1 milliárd) combosabb.

LIGUE 1
NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019

AMIENS
Érkezett: Serhou Guirassy (1. FC Köln, 6 000 000 euró), Eddy Gnahoré (Palermo, 2 500 000), Emil Krafth (Bologna, 2 000 000), Alexis Blin (Toulouse, 1 650 000), Ulrick Eneme Ella (Liefering, 300 000), Jack Lahne (Brommapojkarna), Haitam Aleesami (Palermo, ingyen)
Kölcsönből vissza:
Yannick Mamilonne (Paris FC), Rafal Kurzawa (Midtjylland), Mahdi Talal (Entente)
Távozott: Réda Rabej (Fremad Amager, ingyen), Ualid el-Haddzsam (Troyes, 35 000)
Kölcsönből vissza:
Eddy Gnahoré (Palermo), Serhou Guirassy (1. FC Köln), Alexis Blin (Toulouse), Emil Krafth (Bologna), Erik Pieters (Stoke City)

ANGERS
Érkezett: Rasid Aliui (Nimes, ingyen)
Kölcsönből vissza: Saliou Ciss (Valenciennes), Harisson Manzala (Maccabi Petah Tikva), Alexandre Letellier (Troyes), Thomas Touré (Paris FC), Baptiste Guillaume (Nimes), Dorian Bertrand (Béziers)
Távozott: Yoann Andreu (visszavonult), Flavien Tait (Rennes, 9 000 000)
Kölcsönbe:
Harisson Manzala (Le Mans), Pape Djibril Diaw (Caen), Baptiste Guillaume (Valenciennes)
Kölcsönből vissza:
Zacharie Boucher (Auxerre), Cheikh N'Doye (Birmingham City)

BORDEAUX
Érkezett:
Loris Benito (Young Boys, i.), Mexer (Rennes, i.), Enock Kwateng (Nantes, i.)
Kölcsönből vissza: Paul Baysse (Caen), Jonathan Cafú (Crvena zvezda), Alexandre Mendy (Guingamp), Valentín Vada (St.-Étienne), Daniel Mancini (Auxerre), Aaron Boupendza (Tours), Raoul Bellanova (Milan U19)
Távozott: Jules Koundé (Sevilla, 25 000 000), Lukas Lerager (Genoa, kölcsön után végleg, 6 000 000), Igor Lewczuk (Legia Warszawa, i.), Jérome Prior (Valenciennes, i.), Jaroslav Plasil (visszavonult), Zaydou Youssouf (St.-Étienne, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Yann Karamoh (Inter), Andreas Cornelius (Atalanta), Sergi Palencia (Barcelona B)

BREST
Érkezett: Denys Bain (Le Havre, i.), Ibrahima Diallo (Monaco, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Corentin Jacob (Tours), David Kiki (Red Star FC)
Távozott: Corentin Jacob (Rodez, i.), Quentin Bernard (Auxerre, i.), Thomas Ayasse (szerződése lejárt), Édouard Butin (szl.)
Kölcsönből vissza: Jessy Pi (Toulouse), Baba Traoré (Le Havre), Ibrahima Diallo (Monaco)

DIJON
Érkezett: Mama Baldé (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Eden Massouema (Valenciennes)
Távozott: Valentin Rosier (Sporting CP, 8 000 000), Kvon Csang Hun Kwon (Freiburg, 3 000 000), Eden Massouema (Troyes, i.), Usszama Haddadi (al-Ettifak), Cédric Yambéré (al-Ettifak), Sory Kaba (Midtjylland), Mehdi Abejd (szl.), Arnold Bouka Moutou (szl.), Sory Kaba (Midtjylland, 3 000 000)

LILLE
Érkezett:
Timothy Weah (PSG, 9 500 000), Reinildo Mandava (Belenenses, 3 000 000)
Kölcsönből vissza:
Rominigue Kouamé (Paris FC), Edgar Ié (Nantes), Jasszin Benzia (Fenerbahce)
Távozott: Thiago Mendes (Lyon, 22 000 000), Anwar El Ghazi (Aston Villa, 9 000 000), Youssouf Koné (Lyon, 9 000 000)
Kölcsönbe: Hervé Koffi (Belenenses)
Kölcsönből vissza:
Reinildo Mandava (Belenenses), Rui Fonte (Fulham)

LYON
Érkezett: Thiago Mendes (Lille, 22 000 000), Youssouf Koné (Lille, 9 000 000), Jean Lucas (Flamengo, 8 000 000), Ciprian Tatarusanu (Nantes, i.), Titouan Thomas (Lyon B), Mathis Rayan Cherki (Lyon U19)
Kölcsönből vissza: Timothé Cognat (Servette), Jordan Ferri (Nimes), Christopher Martins Pereira (Troyes), Elisha Owusu (Sochaux)
Távozott: Tanguy Ndombélé (Tottenham, 60 000 000), Ferland Mendy (Real Madrid, 48 000 000), Jordan Ferri (Montpellier, 2 000 000), Christopher Martins Pereira (Young Boys, 2 000 000), Elisha Owusu (Gent, 1 000 000), Timothé Cognat (Servette, 70 000), Mathieu Gorgelin (Le Havre, i.), Olivier Kemen (Niort, i.)

MARSEILLE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Szaif-Eddin Kaui (Caen), Grégory Sertic (Zürich), Christopher Rocchia (Sochaux)
Távozott: Lucas Ocampos (Sevilla, 15 000 000), Yusuf Sari (Trabzonspor, 250 000), Tomas Hubocan (szl.), Mario Balotelli (szl.), Rolando (szl.)
Kölcsönből vissza: Ajmen Abdennur (Valencia)

METZ
Érkezett: Victorien Angban (Chelsea U23, 6 000 000), Fabien Centonze (Lens, 3 00 000), Thierry Ambrose (Manchester City U23, 2 500 000), Habib Maiga (St.-Étienne, kv., 1 000 000), Manuel Cabit (AC Ajaccio, i.)
Kölcsönbe: Kévin N'Doram (Monaco)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Poblete (San Lorenzo), Adama Traore (Orléans), Vincent Thill (Pau)
Távozott: Cafú (Legia Warszawa, kv., 800 000), Jonathan Rivierez (Caen, i.), Iván Balliu (szl.), Emmanuel Riviere (szl.)
Kölcsönbe: Vincent Thill (Orléans), Gauthier Hein (Valenciennes)

MONACO
Érkezett: Gelson Martins (Atlético Madrid, 30 000 000)
Kölcsönből vissza: Adama Traoré (Cercle Bruges), Pelé (Nottingham Forest), Jusszef Ait Bennasszer (St.-Étienne), Paul Nardi (Cercle Bruges), Gabriel Boschilia (Nantes), Samuel Grandsir (Strasbourg), Antonio Barreca (Newcastle United), Youri Tielemans (Leicester City), Ibrahima Diallo (Brest), Loic Badiashile (Rennes), Irvin Cardona (Cercle Bruges), Keita Baldé (Inter)
Távozott: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz, 5 500 000), Jonathan Mexique (Cholet, kv.), Khéphren Thuram (Nice, i.), Andrea Raggi (szl.), Ibrahima Diallo (Brest, 2 000 000), Youri Tielemans (Leicester City, 45 000 000)
Kölcsönbe: Kévin N'Doram (Metz), Julien Serrano (Cercle Bruges), Giulian Biancone (Cercle Bruges), Loic Badiashile (Cercle Bruges), Antonio Barreca (Genoa)
Kölcsönből vissza: Georges-Kevin N'Koudou (Tottenham), Carlos Vinícius (Napoli), Adrien Silva (Leicester City), William Vainqueur (Antalyaspor)

MONTPELLIER
Érkezett: Téji Savanier (Nimes, 9 500 000), Andi Delort (Toulouse, kv., 4 500 000), Jordan Ferri (Lyon, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Giovanni Sio (al-Ittihad), Morgan Poaty (Troyes), Isaac Mbenza (Huddersfield)
Távozott: Morgan Poaty (Guingamp), Jonathan Ligali (szl.), Isaac Mbenza (Huddersfield, 8 900 000)

NANTES
Érkezett: Abou Ba (Nancy, 1 000 000), Dennis Appiah (Anderlecht, 750 000), Bridge Ndilu (Laval, i.)
Kölcsönbe: Alban Lafont (Fiorentina)
Kölcsönből vissza: Santy Ngom (Nancy), Alexis Alégué (Tours)
Távozott: Diego Carlos (Sevilla, 15 000 000), Koffi Djidji (Torino, kv., 4 500 000), Enock Kwateng (Bordeaux, i.), Ciprian Tatarusanu (Lyon, i.)
Kölcsönbe: Anthony Limbombe (Standard Liege, 1 000 000), Quentin Braat (Niort)
Kölcsönből vissza: Majeed Waris (Porto), Valentin Eysseric (Fiorentina), Edgar Ié (Lille), Gabriel Boschilia (Monaco), Antonio Mance (Trencsén)

NICE
Érkezett: Khéphren Thuram (Monaco, i.)
Kölcsönből vissza: Romain Perraud (Paris FC), Vincent Marcel (Troyes)
Távozott: Rémi Walter (szl.), Christophe Jallet (szl.)
Kölcsönbe: Jean-Victor Makeng (szl.)

NIMES
Érkezett: Vlatko Stojanovski (Renova, 300 000), Pablo Martinez (Strasbourg, i.), Zinedin Ferhat (Le Havre, i.), Romain Philippoteaux (Auxerre)
Kölcsönből vissza: Kévin Denkey (Béziers)
Távozott: Téji Savanier (Montpellier, 9 500 000), Umut Bozok (Lorient, 1 500 000), Baptiste Valette (Nancy, i.), Rasid Alioui (Angers, i.), Féthi Harek (visszavonult), Hervé Lybohy (szl.), Denis Bouanga (St.-Étienne, 4 500 000)
Kölcsönből vissza: Jordan Ferri (Lyon), Faitout Maouassa (Rennes), Baptiste Guillaume (Angers)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Pablo Sarabia (Sevilla, 18 000 000), Marcin Bulka (Chelsea U23, i.), Ander Herrera (Manchester Utd., i.), Loic Mbe Soh (PSG U19)
Kölcsönből vissza: Rémy Descamps (Clermont Foot), Jesé (Betis), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Giovani Lo Celso (Betis, kv., 22 000 000), Moussa Diaby (Bayer Leverkusen, 15 000 000), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva, 12 000 000), Timothy Weah (Lille, 9 500 000), Adrien Rabiot (Juventus, i.), Gianluigi Buffon (Juventus Turin, i.), Dani Alves (szl.)

REIMS
Érkezett: Predrag Rajkovics (Maccabi Tel Aviv, 5 000 000), Björn Engels (Olympiakosz, kv., 4 000 000), Jehvann Diouf (Troyes, i.), Marshall Munetsi (Orlando Pirates)
Kölcsönből vissza: Grejohn Kyei (Lens), Lenny Vallier (Pau), Grégory Berthier (Red Star), Aly Ndom (Caen)
Távozott: Yohan Roche (Rodez, i.), Pablo Chavarría (Mallorca, i.), Marvin Martin (szl.), Johann Carrasso (szl.), Abdul Rahman Baba (Chelsea), Sheyi Ojo (Liverpool)

RENNES
Érkezett: M'Baye Niang (Torino, kv., 15 000 000), Romain Salin (Sporting CP, i.), Flavien Tait (Angers, 9 000 000)
Kölcsönből vissza: Faitout Maouassa (Nimes), Diafra Sakho (Bursaspor), Jordan Tell (Orléans), Denis Will Poha (Nancy)
Távozott: Brandon (Osasuna, 2 000 000), Mexer (Bordeaux, i.), Abdoulaye Diallo (Genclerbirligi, i.), Nicolas Janvier (szl.), Ludovic Baal (szl.), Hatem Ben Arfa (szl.), Mehdi Zeffan (szl.), Romain Danzé (visszavonult), Edvinas Gertmonas (szl.)
Kölcsönből vissza: Loic Badiashile (Monaco)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Harold Moukoudi (Le Havre, i.), Alpha Sissoko (Clermont Foot, i.), Denis Bouanga (Nimes, 4 500 000), Zaydou Youssouf (Bordeaux, 2 000 000), Sergi Palencia (Barcelona, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Usszama Tannan (Utrecht), Mahdi Camara (Laval), Jorginho (CSZKA Szófia), Léo Lacroix (Hamburg), Assane Dioussé (Chievo), Franck Honorat (Clermont Foot)
Távozott: Habib Maiga (Metz, 1 000 000), Jorginho (Ludogorec, 850 000), Neven Szubotics (Union Berlin, i.), Pierre-Yves Polomat (Genclerbirligi, i.), Mickaël Panos (Pafos, i.), Alexis Guendouz (Pau), Jusszef Ait Bennasszer (Monaco), Timothée Kolodziejczak (Tigres UANL), Valentín Vada (Bordeaux), Yannis Salibur (Guingamp)

STRASBOURG
Érkezett: Alexander Djiku (Caen, 4 500 000), Jean-Ricner Bellegarde (Lens, 2 000 000), Lamine Koné (Sunderland, 1 500 000), Diogo Branco (Montijo, i.)
Kölcsönből vissza: Yoann Salmier (Troyes)
Távozott: Yoann Salmier (Troyes, 5 000 000), Pablo Martinez (Nimes, i.), Anthony Goncalves (Caen, i.)
Kölcsönbe: Idrissz Szaadi (Cercle Bruges)
Kölcsönből vissza: Lamine Koné (Sunderland), Sanjin Prcic (Levante), Samuel Grandsir (Monaco)

TOULOUSE
Érkezett: Efthimiosz Kulurisz (PAOK Szaloniki, 3 500 000)
Kölcsönbe: Jean-Victor Makengo (Nice), William Vainqueur (Antalyaspor)
Kölcsönből vissza: Yann Bodiger (Córdoba), Clément Michelin (AC Ajaccio), Steven Fortes (Lens), Jessy Pi (Brest), Alexis Blin (Amiens), Steeve Yago (Le Havre)
Távozott: Christopher Jullien (Celtic, 8 000 000), Andi Delort (Montpellier, 4 500 000), Alexis Blin (Amiens, 1 650 000), Steven Fortes (Lens, 1 000 000), Clément Michelin (Lens, i.), Jimmy Durmaz (Galatasaray, i.), Yannick Cahuzac (Lens, i.), Jessy Pi (Caen), Francois Moubandje (szl.)
Kölcsönbe:
Firmin Mubele (Asztana)
Kölcsönből vissza:
Manu García (Manchester City U23)

LEZÁRVA VASÁRNAP DÉLBEN
kv.: kölcsönből vissza

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik