Elhunyt Thaly Zoltán, akinek mindene volt a futball

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.02.23. 22:55
Thaly Zoltán 85 évet élt
Türelemmel viselt betegség után pénteken zuglói otthonában, családja körében, 85 esztendős korában elhunyt Thaly Zoltán – értesítette a Nemzeti Sportot a korábbi illusztrátor, tervezőgrafikus és újságíró családja.

 

Lapunk egykori munkatársa hosszú évtizedeken át dolgozott a magyar labdarúgásban, sőt a magyar labdarúgásért, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtóosztályának munkatársa is volt. 

Thaly Zoltán tanulmányait Pesthidegkúton kezdte, 1957-ben az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd a MÚOSZ-akadémia tipográfia és laptervező képzésén végzett. Hosszú és tevékeny pályafutása alatt dolgozott többek között a Képes Sport hetilap művészeti szerkesztőjeként, 1988 márciusától a Labdarúgás főszerkesztőjeként, 1997 áprilisától megbízottként az MLSZ sajtófőnöki feladatait bízták rá, s a szövetség sajtóosztályának főmunkatársa is volt.

Sportvezetőként a BSE női kosárlabdacsapatának elnökségi tagjaként, majd a MAC labdarúgócsapatának szakosztályvezetőjeként tevékenykedett. Tanáremberként is nagyszerű volt, húsz éven át tanított laptervezést és tipográfiát. Munkái számtalan díjat kaptak, 1985-ben a Kiváló munkáért állami kitüntetést vehette át, több alkalommal kapott tervezői nívódíjat, de elismerései között szerepel a MOB-médiadíj oklevél és a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíja is.

Thaly Zoltán újságíróként és sportvezetőként is elismert tagja volt a futballtársadalomnak, mindene volt a sport és a labdarúgás, munkája mellett számtalan statisztikát vezetett, rendezetté, követhetővé tette a női és férfi válogatottak adatsorait (szimbolikus, hogy az általa évtizedek óta oly nagy figyelemmel kísért női válogatott mérkőzésének napján távozott), értékes összegzéseket hagyott az utókor számára, könyveket szerkesztett – tevékeny részt vállalt a 100 éves a Magyar Labdarúgó-szövetség jubileumi kiadványának szerkesztésében –, s több mint háromszáz könyvborító tervezése fűződik a nevéhez.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik