Játékossors: visszavonult a japán válogatottsági csúcstartó, edzőként folytatja

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.09. 16:27
null
Endo Jaszuhito kispadra váltotta a stoplist (Fotó: Getty Images)
Befejezte aktív labdarúgói pályafutását Endo Jaszuhito, a japán labdarúgás ikonikus alakja – a hírt a 43 éves középpályás utolsó klubja, a Júbilo Ivata jelentette be hivatalos honlapján. A 152-szeres válogatott labdarúgó nem marad sokáig távol a futballtól, ugyanis a tavaszi-őszi rendszerű japán élvonal 2024-es évadában korábbi csapata, a Gamba Oszaka vezetőedzője lesz.

A japán futball történetének egyik legkreatívabb középpályásaként számon tartott Endo Jaszuhito a Jokohama Flügelsnél kezdte el profi pályafutását, majd egy kiotói kitérő után 2001-ben szerződött a Gamba Oszakába, amelyet két évtizeden át erősített, s két bajnoki cím mellett öt Japán Kupát és egy ázsiai Bajnokok Ligáját nyert. A kék-fekete klub legendája pályafutása utolsó éveiben a Jubilo Ivatában játszott, amelyet kétszer is (2021, 2023) feljuttatott a legmagasabb osztályba.

A japán válogatottban Endo 2002-ben mutatkozott be, s összesen három világbajnokságon (2006, 2010, 2014) képviselte az ázsiai országot. Összesen 152 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti együttesben (ezeken 15 gólt szerzett), ezzel ő hazája válogatottsági csúcstartója. A 43 évesen visszavonuló korábbi szabadrúgás-specialista nem szakad el a labdarúgástól: egykori csapata, a Gamba Oszaka már bejelentette, hogy Endo vezetésével kezdi meg az élvonalbeli bajnokság (J1 League) 2024-es idényét.




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik