Hátsó füves-évzáró: tavasszal folytatódik a megszűnt csapatok kupája

Vágólapra másolva!
2023.12.16. 12:59
null
(Fotó: Szoboszlay Marcell)
Alsóberecki–Bodrogolaszi és Nagyrozvágy–Zempléni Főnix elődöntőt rendeznek tavasszal a megszűnt zempléni csapatoknak kiírt Hátsó füves-kupában. A sorsolásra péntek este került sor a Kazinczy Ferenc Múzeumban, ahol számba vették a Hátsó füves futballmentő túra zempléni, zalai, szatmári és baranyai tapasztalatait is.  

Családias hangulatú Hátsó füves-évzárót tartottak pénteken a Kazinczy Ferenc Múzeumban, a Harmadik félidő bisztróban, ahol fényképek és videók segítettek felidézni a futballszociológiai és kulturális kezdeményezés idei eseményeit. A sátoraljaújhelyi programon élő online kapcsolat révén részt vett Hegedüs Enikő és Szabó Zoltán, a Zalai Főnix két szervezője, a Szatmári Főnixet irányító Tukacs László pedig videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Az est során Ringer István múzeumigazgató-csapatkapitány bemutatta a Zempléni Főnix kézzel varrott szögletzászlóját, azzal az apró kiegészítéssel, hogy a hozzá tartozó pálya egyelőre hiányzik.

Ilyen ez a sorozat is: sokszor kellett gombhoz varrni a kabátot, és ahhoz képest, hogy ma is jóformán gombokból működik a megszűnt falusi csapatokat felélesztő kísérlet, egész szép már a „kincskereső kisködmön”. A Hátsó füves futballmentő túra – a Zemplénben kezdett kilencállomásos 2022-es turné után – elindult az idén Zalában és Szatmárban is, sőt egy baranyai alkalomra is sor került. Mindent összevetve országszerte húsz helyszínen mozdult meg 2023-ban a faluközösség az újraélesztett futball segítségével.

(Fotó: Szoboszlay Marcell)
(Fotó: Szoboszlay Marcell)

Sátoraljaújhely vonzáskörzetében szintet lépett a civil társadalmi kezdeményezés, Hátsó füves-kupa néven már külön bajnokság fut a megszűnt falusi csapatok részvételével, őszi-tavaszi rendszerben, tizenkét indulóval. Az őszi csoportkör négy csoportgyőztese jutott az elődöntőbe, amelyeknek párosítását Dankó Alíz, az Újhelyi Múzeumbarát Kör önkéntese sorsolta ki pénteken: Alsóberecki–Bodrogolaszi, Nagyrozvágy–Zempléni Főnix. Az oda-visszavágós párharcokat márciusban és áprilisban rendezik meg, egyenlőség esetén – a helyi kötődést erősítendő – a több helyi lakcímkártya dönt.

A nyolc évvel ezelőtt, Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain címmel kezdett országjáró sorozat riportjai a Nemzeti Sport felületein jelennek meg. Az idén két régióban igyekeztünk feltárni a kistelepülések futballjának társadalmi hátterét, az utóbb Balassa Iván-díjjal elismert bodrogközi sorozat és a többhetes székelyföldi terepmunka cikkeit egyaránt Szabó Miklós fényképei gazdagították. Kapcsolódó hír, hogy a Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című, tavaly Az Év Kiállítása-díjjal értékelt tárlatot 2024 tavaszáig meghosszabbította a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum. A fővárosban is találkozhatunk a gyűjtés vizuális eredményével, a páratlan képgyűjteményből összeállított utazó fotókiállítás január közepéig a budapesti Hadik Kávéházban látható; a Bartók Béla úti patinás helyszínen a kiállítás zárásaként január 16-án 17.30-tól Budai futballmesék címmel tartunk beszélgetést a környék labdarúgómúltjáról Dénes Tamás futballtörténésszel, lapunk korábbi főszerkesztőjével.

(Fotó: Szoboszlay Marcell)
(Fotó: Szoboszlay Marcell)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik