A legjobban fizetett amatőr golfozó és a leglustább csillag is letette a lantot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 17:30
null
Bale a csúcson: a Liverpool elleni BL-döntőben (Fotó: AFP)
Nyilván a kor és a kor teszi, hogy évről évre szomorúbban vesszük sorra, ahogyan fiatalkorunk nagy ikonjai megöregedve, megráncosodva, megritkult hajzattal szépen egymás után a szögre akasztják az ilyenkor szokásos sportszereket. A negyvenévesnél rutinosabb olvasónak külön rossz hírrel szolgálhatunk, a kilencvenes évek sztárjainak a gyermekei is vissza-visszavonulnak már; de szomorkodás ide, év végi számadáshangulat oda, azért nagy örömmel készítettük el szokásos év végi összegzésünket. És ha a fentiek és a fentiek is úgy akarják, várjuk önöket jövőre is. Nyilván tovább öregedve, ráncosodva és megritkult hajzattal.

A szokásos év végi összegzés helyett ezúttal három álomcsapatba rendezzük a legnagyobb sztárokat.

A C-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

A harmadik számú csapatunk középpályássora négy főből áll, a jobb szélen a lengyel Jakub Blaszczykowski (38 éves) tesz-vesz virtuálisan. Mint anno a Dortmundban összesen 253 mérkőzésen, no és a válogatottban 109 fellépésén (41 kanadai pontot szerzett a címeres mezben!). Két Európa- és egy világbajnokságon járt, háromszor volt odahaza az Év játékosa. Tragikus gyerekkora ellenére lett remek játékos, 2019 elején azért tért haza, hogy segítse pár hónapon át a Wisla Krakówot, amely anno 14 ezer euróért vette meg – négy és fél idény lett belőle, és a válogatottban a németek elleni mérkőzésen búcsúzhatott el.

A karmester a mindig is alulértékelt Matías Fernández (chilei, 37 éves, 74 válogatott meccsén 14 gólt szerzett), aki a Colo Colo és a La Serena között a Sporting CP-ben, a Fiorentinában, a Milanban, a Necaxában és a Junior Barranquillában is légióskodott. Kiválóan, labdáinak ugyanis nemcsak szeme, lelke is volt, ám a topligák darálóját nem bírta. Járt vébén, nyert Copa Américát, 2006-ban Dél-Amerika aranylabdása, de több volt a karrierjében... A saját magáéból ellenben kihozta a maximumot a lelkes uruguayi középső és bal oldali középpályás, Cristian Rodríguez (38, 110/11), aki képes volt alázatosan robotolni, ugyanakkor becenevéhez méltó módon (Hagyma) megríkatni a védőket pár csellel és szólóval. A Penaroltól került a PSG-hez, 2005-ben, az Atlético Madrid, a Gremio, a Parma, a Porto és a Benfica is igényt tartott rá hosszabb-rövidebb ideig, jött a levezetés az Independientében és a Penarolban, két év a Plaza Coloniában – mégis, leginkább a válogatottból emlékszünk rá, elvégre nyert Copát, és láthattuk három vb-n (a 2010-esről lemaradt, mert ugyan felépült a tornára, de az argentinok elleni, utolsó selejtezőn piros lapot kapott, és a vb első két mérkőzését mindenképpen kihagyta volna).

A bal oldal az őstehetség Royston Drenthéé (holland, 36, 1/0), akit a tehetsége elvitt a Feyenoordon át a Real Madridig és az Evertonig, de hamar kiderült, ezen a szinten csak a tehetség már kevés. Bulibáróként és divatdiktátorként, majd rapperként nem volt ilyen sikeres, és mielőtt ápolónak állt volna, kisebb angol, török és holland csapatokban játszott, megfordult az Arab Emírségekben, majd megkomolyodva és megpocakosodva a Murciában és a Méridában is játszott. A neki másodszor is szerződést kínáló Kozakken Boysban vonult vissza, népes családja minden tagja aligha volt ott: unokatestvére Georginio Wijnaldum és a montenegrói gólkirály, Tyrone Conraad, egyik nagybátyja Edgar Davids; testvére, Giovanni sokszoros suriname-i válogatott. Színészként is kipróbálta már magát, de már a pályán sem volt Vinnie Jones.

Drenthe karrierje röviden

A B-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

Nem akármilyen nagy sztár az, akinek a visszavonulását maga Gerard Piqué jelenti be... Hát még ha Krkic akkora pályát futott volna be, amilyen 18 éves korában kinézett neki! Bojan Krkic még csak 33 éves, de alig múlt 18, amikor bemutatkozhatott a spanyol felnőttválogatottban. A Barcában pár korrekordot megdöntve 163 meccsen szerzett 41 gólt, adott 19 gólpasszt, és mindezt alig 7000 játékperc alatt. A Roma 12 millió euróét megvette, amikor kiderült, hogy nem ő lesz az új Lionel Messi, a „farkasok” színeiben a Vasas ellen mutatkozott be. De sem Rómában, sem a Milanban nem ment neki, és miután a Barcának a szerződése szerint vissza kellett vásárolnia, azonnal kölcsönadták az Ajaxnak, majd elkótyavetyélték a Stoke Citynek. A szerb apától (híres scout) és spanyol anyától származó Krkic sohasem talált vissza a korábbi útra, játszott még a Mainzban és a Montréalban, az Alavésben is, de Japánból vonult vissza, ma már a Barca tehetségeivel foglalkozik.

Marek Hamsík (36, 136/26) minden idők legjobb szlovák futballistája, aki látta őt csúcsformájában, nem felejti el sem a karmesterjátékát, sem a frizuráját. Nápolyban közönségkedvenc lett, azaz Diego Maradona örökébe lépett, 520 meccsen lőtt 121 gólt, és adott 103 asszisztot – a karrierje végén elment Kínába a sok helyett sok-sok pénzt keresni, majd játszott az IFK Göteborgban és a Trabzonsporban is, első olasz klubja egyébként a Brescia volt. Ma már a válogatott csapatmenedzsere régi nápolyi ismerőse, Francesco Calzona kapitány mellett.

A középpálya harmadik embere a japán Nakamura Sunszuke, aki egészen 44 éves koráig futballozott, tehát nem nevezhetjük megélhetési labdarúgónak. Európában játszott a Reggina után a Celticben és az Espanyolban is, odahaza többnyire a Jokohama F. Marinosban szerepelt, de utolsó négy idényében a Jokohama FC tagja volt. A karmester a címeres mezben 98-szor dirigált, közel 50 kanadai pont minősíti. Sokszoros skót bajnok, egyszer a liga legjobbja, kétszer odahaza az Év játékosa, láthattuk a 2000-es olimpián, a 2006-os és a 2010-es vb-n, a dél-afrikai torna után visszavonult a válogatottól.

Az A-CSAPAT védelméről bővebben ITT olvashat!

A topcsapatnak topszélsői vannak, de még véletlenül sem egyforma karakterek. Joaquín (42, spanyol, 51/4) a Betis neveltje, csak a klub anyagi érdekei miatt távozott, rekordösszegért, a Valencia, a Málaga és a Fiorentina „kiszolgálása” után hazatért, hogy legendává váljon, 528 betises mérkőzés után vonult vissza. Pechjére a 2002-es és a 2006-os vb után kikopott a válogatottból, Eb-ből is csak a 2004-es jutott neki, de mindent elmond róla, hogy a Betisszel elnyert első Király-kupáját elvitte az esküvőjére, majd nagyjából azért nem vonult vissza, hogy meglegyen a második kupagyőzelme is. Végül vállalt egy pluszidényt, hogy beállítsa Andoni Zubizarreta szereplési rekordját a La Ligában (622), de összesen 500 percet sem játszott abban az évadban – ám így is adott két gólpasszt. Utolsó mérkőzését a Valencia ellen vívta.

A bal oldali mindenes Gareth Bale (34, 111/40) ellenben a túlfizetett, semmittevő futballisták megtestesítője lett, ezzel sokak szemében elhomályosítva, hogy a Southampton és a Tottenham színeiben a Premier League legjobbjai közé emelkedett (eleinte balhátvédként). 2013-ban a Real Madrid 101 millió eurót adott érte, a walesinek eleinte jól ment, összességében 258 mérkőzésen szerzett 106 gólt, adott 67 gólpasszt, de csak rövid ideig volt alapember. A Transfermarkt 43 kisebb-nagyobb sérüléséről tud, egy idő után pedig a formája miatt kispadozott. Gigászi vételára és fejedelmi fizetése miatt nem tudták eladni, a bére évi 20-ról 34 millió euróra nőtt, egy idő után Bale lett minden idők legjobban fizetett amatőr golfosa. Néhány felejthetetlen gól és sok felejthető meccs után végleg búcsút intett Madridnak, játszott picit Los Angelesben, de ennyi volt. Kiszeretett a futballból. A válogatottal borsot tört párszor az orrunk alá, járt két Eb-n és egy vb-n, háromszor volt az Év csapatának a tagja a PL-ben, egyszer a PL legjobbja, a Reallal háromszor bajnok és ötször BL-győztes.

Hasonló utat járt be Eden Hazard (belga, 32, 126/33), aki 76 meccsen szerepelt a Realban 2019 és 2023 nyara között, jutalékokkal és aláírási pénzzel együtt 150 millió eurós vételárért, és a négy év alatt összesen 135 millió eurós fizetésért. Innen nézve siralmas teljesítmény a 19 kanadai pont, de a belga nyert az álombér mellé két bajnokságot és egy BL-t is. A Lille neveltje hamar kinőtte a Ligue 1-et, ahol kétszer lett az Év legjobb fiatalja, a Chelsea-ben meg világklasszissá nőtt, itt 200-nál is több kanadai ponttal járult hozzá a számtalan elsőséghez. A belga aranygenerációval „csak” egy vb-bronzéremig jutott – akkor, 2018-ban a torna ezüstlabdása lett. Összesen három vb-n és két Eb-n láthattuk. A Real Madrid után egy ideig várta az ajánlatokat, majd rájött, hogy nem hiányzik már neki a futball. A szurkolók ezt sokkal korábban tudták...

Cesc Fabregas (36, 110/15) ellenben mindig szeretett futballozni, a Barcelona csodagyerekeként ismertük meg, az Arsenalban és a Chelsea-ben (előbbi 37.2, utóbbi 33 millió euróért vette meg) kihozta magából a maximumot, több rekordot is megdöntött. 32 éves kora után játszott még a Monacóban és a Comóban, jelenleg ez utóbbi csapatnál segédedző. Legjobban talán a válogatottban ment neki, világ- és (kétszeres) Európa-bajnok. A BL-aranyon kívül mindent megnyert a csapataival, amit csak lehet, de Aranylabdát csak U17-es vb-n és Eb-n kapott. A spanyolokkal nyolc nagy tornán vett részt felnőttként, a PL-ben Ryan Giggs (162) mögött ő adta a legtöbb gólpasszt (111). Sokak szerint kissé jobb fizikummal és sokkal-sokkal kevesebb sérüléssel kora legjobbjai közé emelkedett volna, de okos passzai, zseniális meglátásai élményszámba mentek, és a futballtörténelem egyik zsákutcájának, a hamis 9-es posztnak a legnagyobb mestere volt.



TOVÁBBI HÍRES VISSZAVONULT JÁTÉKOSOK (2. rész)

Li Kun Ho (38, dél-koreai, 84/19) az első komolyabb klubja az Incson volt, az utolsó a Degu, 4x az Év csapatának a tagja Dél-Korában, vb-résztvevő (2014)
Pak Dzsu Ho (36, dél-koreai, 40/1), Kasima Antlers, Mainz, Basel, Dortmund, Szuvon, 2x svájci bajnok, Német Kupa-győztes, 2x vb-r.
Claudiu Keserü (37, román, 46/13), Nagyvárad, Nantes, Steaua, Ludogorec, Arad, 2x román, 6x bolgár bajnok, 3x bolgár gólkirály, Eb-r.
Admir Mehmedi
(32, svájci, 76/10), FC Zürich, Dinamo Kijev, Freiburg, Leverkusen, Wolfsburg, Antalyaspor, U21-es Eb-ezüstérmes, 1x vb- és 2x Eb-r.
Gökhan Gönül (38, svájci, 66/1), Genclerbirligi, Fenerbahce, Besiktas, Rizespor, 3x török b., Eb-r.
Gabriel Tamas (40, román, 67/3), FC Dinamo, Galatasaray, Szpartak Moszkva, Celta Vigo, Auxerre, West Bromwich, Watford, Cardiff City, Concordia, Eb-r.
Siem de Jong (34, holland, 6/2), Ajax, Newcastle, PSV, De Graafschap, 4x holland b.
Fatosz Becsiraj (35, montenegrói, 86/15), Dinamo Zagreb, Dinamo Moszkva, Mechelen, Wisla Kraków, Mornar Bar, 3x horvát b., 1x horvát és montenegrói gólkirály
Jorge Torres Nilo (35, mexikói, 49/1), Atlas, Toluca, 2x Arany-kupa-gy., vb-r.
Sacha Kljestan (38, amerikai, 52/6), Anderlecht, New York RB, Los Angeles Galaxy, 3x belga b., Konföderációs Kupa-ezüstérmes
Emil Hallfredsson (39, izlandi, 73/1), Tottenham, Reggina, Hellas Verona, Udinese, Padova, Virtus Verona, Eb- és vb-r.
Ono Sindzsi (44, japán, 56/6), Urava Reds, Feyenoord, Bochum, Szapporo, UEFA-kupa-gy., 3x vb-r.
Glenn Whelan (39, ír, 91/2), Manchester City, Sheffield W., Aston Villa, Bristol Rovers, 2x Eb-r.
Chris Gunter (34, walesi, 109/0), Tottenham, Nottingham, Cardiff, Wimbledon, 2x az Év játékosa Walesben, vb-r., 2x Eb-r.
Beto (41, portugál, 16/0), Sporting CP, Sevilla, Porto, Helsinki IFK, 2x El-gy., Konföd. Kupa-bronzérmes, Eb-r, 3x vb-r.
Shane Long (36, ír, 88/17), West Bromwich, Southampton, Hull, Reading, 2x Eb-r.
Perparim Hetemaj (37, finn, 49/4), AEK Athén, Twente, Brescia, Chievo Verona, Reggina, HJK Helsinki
Mehmet Hetemaj (36, finn, 7/1), HJK Helsinki, Reggina, SJK Seinäjoki, Perparim Hetemaj testvére
Craig Cathcart (34, északír, 61/2), Manchester United, Watford, Kortrijk, Eb-r.
Germán Denis (42, argentin, 5/0), Quilmes, Cesena, Independiente, Napoli, Udinese, Atalanta, La Fiorita, 1x argentin gólkirály
Ari Freyr Skúlason (36, izlandi, 83/0), Heerenveen, Odense, Lokeren, Norrköping, vb- és Eb-r.
Marcus Berg (37, svéd, 90/24), IFK Göteborg, PSG, Hamburg, Panathinaikosz, IFK Göteborg, svéd és görög gólk., vb- és 2x Eb-r.
Theodor Gebre Selassie (37, cseh, 54/3), Slavia Praha, Werder Bremen, Slovan Liberec, 3x cseh b., 2x Eb-r.
Blerim Dzemaili (37, svájci, 69/11), FC Zürich, Bolton, Napoli, Galatasaray, Parma, Torino, Bologna, Montreal, FC Zürich, 3x svájci b., török b., 2x Olasz Kupa-gy., 3x vb- és Eb-r.
Rune Jarstein (39, norvég, 72/0), Rosenborg, Hertha, norvég b., az Év játékosa Norvégiában (2018)
Emiliano Insúa (34, argentin, 5/0), Boca Juniors, Liverpool, Galatasaray, Atlético Madrid, Sporting CP, VfB Stuttgart, Los Angeles Galaxy, U17-es világbajnok, spanyol b. , Király-kupa-gy.
Kevin Mirallas (36, belga, 60/10), Standard Liege, Lille, St.-Étienne, Olympiakosz, Everton, Fiorentina, Royal Antwerp, AEL Limassol, 2x görög b., Belga és Görög Kupa-gy., görög gólk., az Év játékosa a görög ligában, vb-r.
José Sand (43, argentin, 2/0), River Plate, Deportivo La Coruna, Lanús, 3x arg. gólk., a Libertadores-kupa gólkirálya
Mauro Boselli (38, argentin, 4/1), Málaga, Boca Juniors, Genoa, Wigan, Palermo, Corinthians, León, Estudiantes, 2x Libertadores-kupa-gy., FA-kupa-gy., 2x mexikói b., brazil b., argentin gólk., a Libertadores-kupa gólkirálya, 4x mexikói gólk.
Robbie Kruse (35, ausztrál, 75/5), Brisbane Roar, Leverkusen, VfB Stuttgart, Bochum, Brisbane Roar, az Év játékosa Ausztráliában, Ázsia-kupa-gy., Konföderációs Kupa-r., vb-r.
Brad Jones (41, ausztrál, 4/0), Middlesbrough, Sheffield W., Liverpool, Derby County, Feyenoord, Al-Naszr, Perth Glory, holland és szaúdi b., 2x angol Ligakupa-gy., vb-r.
Rene Krhin (33, szlovén, 48/2), Inter, Bologna, Nantes, Western United, olasz b., Olasz Kupa-gy., BL-győztes, vb-r.
Josip Pivaric (34, horvát, 26/0), Dinamo Zagreb, Dinamo Kijev, NK Lokomotiva, 5x horvát b., 3x Horvát Kupa-gy., vb-ezüstérmes
Saulius Mikoliunas (39, litván, 101/5), FC Vilnius, Heart, Zalgiris Vilnius, 5x litván b., 5x Litván Kupa-gy., az Év játékosa Litvániában, litván válogatottsági rekorder
Antolín Alcaraz (41, paraguayi, 24/2), Racing Club, Fiorentina, FC Bruges, Wigan, Everton, Las Palmas, Olimpia Asunción, FA-kupa-gy., 3x paraguayi b., vb-r., Copa América-ezüstérmes
Atiba Hutchinson (40, kanadai, 104/9), Toronto Lynx, Köbenhavn, PSV, Besiktas, 6x az Év játékosa Kanadában, 4x dán, 3x török b., Dán, Holland és Török Kupa-gy., az Év játékosa Dániában, 3x az Év csapatának tagja Törökországban, 6x Arany-kupa-r., kanadai válogatottsági rekorder, vb-r.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik