Gyász: kiműttette a defibrillátort – ezért is halt meg a válogatott csatár

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.12. 14:42
null
Dwamena a Zaragoza játékosaként szerepelt a spanyol másodosztályban, a 2019–2020-as idényben, de előtte, a Levantéban 12 meccsen a spanyol élvonalban is játszott (Fotó: Getty Images)
A spanyol sportnapilap, a Marca hosszabb cikkben foglalkozik a szombaton, egy albán bajnokin meccs közben összeeső és életét vesztő ghánai válogatott csatár, Raphael Dwamena történetével, aki korábban Spanyolországban, a Levantéban és a Zaragozában is futballozott. A cikkből kiderül, a strukturális szívbetegséggel küzdő játékosnak 2020-ban beépítettek a szívébe egy automatikus defibrillátort, éppen a szombaton történtek elkerülése végett, csakhogy tavaly kioperáltatta a szerkezetet...

 

A Marca cikkéből kiderül, a szombaton, 28 éves korában elhunyt Raphael Dwamenát 2017-ben már éppen a szívproblémái miatt nem szerződtette az angol Brighton. A csatár Európában először Ausztriában futballozott (a Lieferingben, majd a Lustenauban), majd hat évvel ezelőtt a svájci FC Zürichhez vezetett az útja, melynél az orvosi vizsgálatokon nem érzékeltek szívproblémákat, ahogy az akkor élvonalbeli, spanyol Levaténál sem, amely 6.2 millió eurót fizetett érte 2018 nyarán (miután a svájci élvonalban 32 meccsen 9 gólt szerzett és 8 gólpasszt adott), aztán egy év múlva kölcsönadta a Real Zaragozának.

Zaragozában már voltak panaszai és számos vizsgálat után megállapították, hogy strukturális szívbetegséggel küzd, amely nagy erőfeszítés idején életveszélyes állapotot idézhet elő. Az orvosok ezután csak úgy járultak hozzá, hogy folytassa a pályafutását, ha beépítenek neki egy olyan, szívmegállás esetén automatikusan működésbe lépő defibrillátort, amellyel a dán Christian Eriksen is folytathatta a profi futballt, azok után, hogy 2021-ben összeesett a dánok finnek elleni Eb-meccsén és újra is kellett éleszteni.

Az akkorra nyolcszoros válogatottDwamena azonban ezek után már nem volt képes ugyanazon a szinten futballozni, mint korábban, játszott az osztrák másodosztályban (FC Blau-Weiss Linz), majd a svájci ötödosztályban (BSC Old Boys). Közben úgy döntött, hogy egy nagyon komplikált műtét keretében,a családja és menedzsere, Philipp Degen tiltakozása ellenére kioperáltatja a szerkezetet a szívéből. Sajtóhírek szerint akkor az orvosok alá is írattak vele egy dokumentumot, mellyel vállalta a műtét utáni kockázatokat, nem bízott az orvostudományban.

„Sok orvosnál voltam, mindegyik mást mond. Tiszteletben tartom a véleményeket, a diagnózisokat, de néha nevetnem kell. Csak egy valaki van, aki megmondhatja, mikor hagyjam abba, az Úr" – mondta egy interjúban a mélyen vallásos csatár.

A műtét után volt lehetősége egy ukrán csapathoz szerződni, de ott már nem ment át az orvosi vizsgálaton és ezután úgy döntött, ha nem lesz más lehetősége, befejezi a pályafutását. Idén januárban azonban szerződtette az albán élvonalbeli KF Egnatia, melyben 11 gólt szerzett a bajnokság tavaszi szezonjában és az Európa-konferencia-ligában is indulhattak. Az Ekl selejtezőjében is lőtt két meccsen három gólt, az új bajnoki idényben pedig tíz mérkőzésen kilenc gólnál tartott (s ezzel vezette a góllövőlistát), amikor szombaton, az FK Partizani elleni mérkőzés 24. percében, 1–1-es állásnál megállt a szíve és összeesett.Csapata orvosai és a helyszínen levő mentősök újraélesztették, majd kórházba szállították, ahol azonban egy újabb szívroham következtében életét vesztette.

Dwamena a Transfermarkt adatlapja szerint klubcsapataiban 196 tétmeccsen 98 gólt szerzett, a ghánai válogatottban nyolc mérkőzésen kettőt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik