A világ legjobban kereső tíz futballistája közül négy Szaúd-Arábiában játszik

Vágólapra másolva!
2023.10.22. 13:38
null
Szaúd-Arábiába szerződve Cristiano Ronaldo (újra) a világ legjobban fizetett labdarúgója lett (Fotók: AFP, Reuters)
A Forbes üzleti magazin minden évben megnevezi a világ legjobban kereső labdarúgóit: a 2023-as őszi lista ugyan ismerős arcokkal van tele, ám a januárban megjelenő, majd a nyáron szárba szökkenő milliárd dolláros szaúdi befektetési politika – kiegészülve egy sohasem látott amerikai biznisszel – paradigmaváltónak bizonyult az eddig is szemérmetlenül jól honorált futballisták és a sportág finanszírozásának világában.

 

Egy ideje érezhető, hogy Szaúd-Arábia a sporton s főként a labdarúgáson keresztül igyekszik nyitni (?) a nyugati világ felé. A világ egyik legnagyobb, mintegy 700 milliárd dollárral gazdálkodó szuverén befektetési vagyonalapja – a szaúdi Állami Befektetési Alap (PIF) – felett diszponáló királyság az elmúlt években többek között felvásárolta a Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet (2021 ősze), szerződtette a Szaúdi Turisztikai Ügynökség reklámarcának Lionel Messit (2022 tavasza), és néhány hónappal az Öböl menti „rivális” Katar vb-je előtt bejelentette, hogy megpályázná a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot.

Utóbbinál ugyan tudni lehetett, hogy kilóg a lóláb az elvileg egyenlő földrajzi elosztást hirdető, ám a sportszakmai elvekre egyre jobban fittyet hányó és a nagy pénzek felé gravitáló Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél is, de egy huszárvágással megoldották a kérdést: a hét év múlva sorra kerülő vb-t három kontinensen hat országnak (Spanyolország, Portugália, Marokkó, Uruguay, Argentína, Paraguay) adták, és felkérték az ázsiai, illetve az óceániai tagszövetséget, hogy hivatalosan is pályázzák meg a 2034-es tornát, mintegy megágyazva a szaúdiaknak, akik persze roppant előzékenyen nem sokkal korábban önként léptek vissza a 2030-as pályázattól.

 

A LEGJOBBAN KERESŐ LABDARÚGÓK 2023-BAN     (MILLIÓ $)
1. Cristiano Ronaldo (portugál) 260
2. Lionel Messi (argentin) 135
3. Neymar (brazil) 112
4. Kylian Mbappé (francia) 110
5. Karim Benzema (francia) 106
6. Erling Haaland (norvég) 58
7. Mohamed Szalah (egyiptomi) 53
8. Sadio Mané (szenegáli) 52
9. Kevin de Bruyne (belga) 39
10. Harry Kane (angol) 36


Csakhogy eközben a közel-keleti ország futballbiznisz-gépezete fokozatot váltott, és mire a Forbes kiadhatta a 2023-as kereseti listát, már olyan sebességre kapcsolt, amelyet egyhamar aligha lehet lefékezni. Az említett manőverek után ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legjobb, marketingértékét tekintve pedig magasan a legjobb labdarúgóját, Cristiano Ronaldót sikerült Szaúd-Arábiába szerződtetni idén januárban.

Meglehet, a portugál klasszis eleinte ódzkodott a sehol sem jegyzett ligától, de miután Európában senkinek sem kellett, illetve senki sem fizette volna meg annyira, amennyire taksálta magát, szinte kénytelen volt elfogadni a szaúdi aranykalitkát. Merthogy a PIF-en keresztül az Al-Naszr évi nettó kétszázmillió dolláros fizetéssel szerződtette 2025 nyaráig, ekkora jövedelmet pedig megközelítőleg sem kínáltak korábban egyetlen labdarúgónak.


Miközben a világ csak ámuldozott a hihetetlen gázsi hallatán, Szaúd-Arábiában felkészültek az egész pályás letámadásra, amelyet a 2023-as nyári átigazolási időszakban valósítottak meg. Június 5-én bejelentették, hogy a PIF többségi részesedést szerzett az ország élvonalbeli labdarúgó-bajnokságának (SPL) négy vezető klubjában – az Al-Ittihadban, az Al-Ahliban, az Al-Naszrban és az Al-Hilalban –, magyarán, ezek a csapatok azt szerződtettek, akit csak akartak, a játékjogok árának és a futballisták bérezésének gyakorlatilag nem volt felső határa.

És ezzel elindult az a jelenség, amely most a Forbes magazin kereseti listáján ékesen kirajzolódik. Először is a szaúdi élvonalbeli klubok 1.25 milliárd dollárt költöttek az átigazolási időszakban (ebből a négy PIF-klub 830 milliót), ami az angol Premier League (cirka 3 milliárd) után a világ második legköltekezőbb bajnokságává tette az SPL-t, megelőzve a francia, az olasz, a német és a spanyol első osztályt.

Valójában viszont a bérezés terén gurított nagyot a közel-keleti liga, ugyanis a világ tíz legjobban fizetett labdarúgója közül négy itt játszik (a top ötből három), és valamennyi az idén érkezett – Ronaldo után Neymar (Al-Hilal), Karim Benzema (Al-Ittihad) és Sadio Mané (Al-Naszr) a nyáron igazolt Szaúd-Arábiába. Ha összeadjuk a világ tíz legjobban kereső futballistájának összbevételét (a Forbes ugyanis a pályán kívüli keresetet is számolja), majdnem egymilliárd dollár jön ki – egészen pontosan 961 millió. Ez pedig mellbevágóan nagy, 53 százalékos ugrás a tavalyi listához képest, amelyen a top tíz összkeresete „csak” 652 millió dollárt tett ki, márpedig ezt a torzulást szinte egyedül a szaúdi pénz okozta.

LEGJOBBAN KERESŐ LABDARÚGÓK AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN
2023 Cristiano Ronaldo 260 millió dollár
2022 Kylian Mbappé 128 millió dollár
2021 Cristiano Ronaldo 125 millió dollár
2020 Lionel Messi 126 millió dollár
2019 Lionel Messi 127 millió dollár
2018 Lionel Messi 111 millió dollár
2017 Cristiano Ronaldo 93 millió dollár
2016 Cristiano Ronaldo 82 millió dollár
2015 Cristiano Ronaldo 79 millió dollár
2014 Cristiano Ronaldo 73 millió dollár


Azért csak szinte, mert Lionel Messi a nyáron az észak-amerikai profi bajnokságba (MLS) szerződött, amelyben ugyan piaci alapon megy a sportfinanszírozás, ám az argentin világbajnok megszerzéséért még a tengerentúliak is hajlandóak voltak hosszabb ideig számolgatni, hogy valóban busás bérezést adhassanak neki. A hétszeres aranylabdás támadó éves keresete 60–70 millió dollár között van, amelyben a fizetésén túl az aláírási bónusz, és az MLS-franchise részvényei is szerepelnek, ráadásul Messi számolhat még a liga legnagyobb kereskedelmi partnereitől, az Apple-től, az Adidastól és a Fanaticstól érkező pénzzel is.

Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy az egyetlen százmillió dollár felett kereső játékos Európában a katari pénzből kitömött Kylian Mbappé a Paris Saint-Germainnél, a top tízben pedig további két olyan játékos szerepel (Erling Haaland és Kevin De Bruyne), aki az Egyesült Arab Emírségek tulajdonában lévő Manchester Cityt erősíti.

A futball, de legalábbis a finanszírozása egy ideje már nem a régi. Mostantól viszont új fejezet nyílt ezen a téren is.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. október 21-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik