Újpest: Heinz Mörschel a dominikai válogatottban debütálhat

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.09.07. 10:16
null
Jól érzi magát az Újpestben Heinz Mörschel (Fotó: Koncz Márton)
Édesanyja dominikai, édesapja német, a karibi szigetország válogatottjában mutatkozhat be hamarosan Nicaragua ellen. De mik a céljai, és honnan jött a lehetőség, hogy Heinz Mörschel válogatott futballista legyen?

 

Fehér homokos tengerpart, pálmafák, szüntelen napsütés, ínycsiklandó koktélok. A Dominikai Köztársaság elképzelhetetlen látványt nyújt az európai embernek, nem véletlenül tartják a karibi térség gyöngyszemének. Az időjárásra valóban nemigen lehet panasz arrafelé, mi sem bizonyít jobban, mint hogy a falusi épületeken sokszor ablakok sincsenek, mivel az országban egész évben nyár van, „ezerrel” tűz a nap.

Heinz Mörschel, az újpestiek támadója a bajnoki szünetben a meseszép szigetre utazott, de nem ám a tájat és a napsugarakat élvezni: ha minden igaz, magyar idő szerint szombat hajnalban már egyszeres dominikai válogatottnak vallhatja magát. Az Újpest 26 esztendős támadója kedvéért a közelmúltban a helyi labdarúgó-szövetség elnöke és a szövetségi kapitány is Budapestre utazott, hogy a Puskás Akadémia ellen 3–3-val záruló mérkőzésen személyesen is megnézzék, megismerkedjenek vele. A látottak alighanem elnyerték a tetszésüket, hiszen már másnap közölték a lilák játékosával, szeretnék, ha szeptemberben részt venne az összetartáson, és a CONCACAF Nemzetek Ligája két mérkőzésén. A válogatott előbb Nicaraguát fogadja, három nappal később Montserrat ellen lép pályára, utóbbi lakóinak száma mintegy ötezer.

„Izgalmas kihívásnak ígérkezik, bolond lettem volna nemet mondani – mondta lapunknak Heinz Mörschel, akit Dominikán értünk utol. – A szövetségtől és a válogatottól miattam utaztak el Magyarországra, abban a két napban sokat beszélgettünk, és kifejezetten tetszett, amit a válogatott jövőképéről felvázoltak. Ráadásul édesanyám dominikai, én is ott születtem, a családom egy része a mai napig ott él, a szívem fele a szigeté.”

Dominika valóban különleges hely.

A dominikai válogatott Santo Domingóban játssza a mérkőzéseit
A dominikai válogatott Santo Domingóban játssza a mérkőzéseit

 

Hogy csak egy példát említsünk, a helyi törvények szerint egy motorkerékpáron egyszerre legfeljebb öt (!) ember utazhat, a lakosok mégis gyakran megszegik a szabályt, és bírságot kénytelenek fizetni. A lila-fehérek támadója a hét elején utazott Dominikára, elmondta, új csapattársai és a stáb tagjai rendkívül kedvesek, segítőkészek. Ami pedig a célokat illeti, Dominika esetében azért világot megrendítő eredményekről nem igen lehet beszélni. A közeljövőben az a legfontosabb, hogy a most kezdődő CONCACAF Nemzetek Ligája B-csoportjából feltornázzák magukat a legjobbak közé, azaz az A-csoportba.

Európában tanult futballozni, de Dominikára jár haza Heinz Mörschel
Európában tanult futballozni, de Dominikára jár haza Heinz Mörschel

„Szeretnénk megnyerni a csoportunkat – magyarázta a futballista. – Ha sikerülne feljutni a legjobbak közé, ott azért már nagyobb feladatok várnának ránk. Sok a fiatal a keretben, de ahogy láttam, lelkesek, erősek vagyunk.”

Heinz Mörschel legutóbb két éve járt a szigeten, családi látogatással egybekötött vakáción. Ő a fővárosban, Santo Domingóban született, ám miután édesapja német származású, a család hamar döntött: a kis Heinznek sokkal jobb lesz Németországban felnőnie.

„Kilenc hónapos voltam, amikor Európába költöztünk. Eleinte sokat jártunk haza Dominikára, ám amikor elkezdődött az iskola, majd az edzések is sűrűbbé váltak, egyre többször maradtak el a látogatások. A szüleim úgy gondolták, jobb életem lesz Németországban, a tanulás és a jövőm szempontjából is jobban járunk, ha költözünk.”

Az Újpest játékosa a Frankfurt akadémiáján ötévesen már a hatévesek között futballozott, a labda szeretetét pedig volt kitől örökölnie, ugyanis korábban édesapja is futballozott. A német-dominikai kettős állampolgárságú játékos érkezését februárban jelentették be a Megyeri úton, a hétvégén a Kisvárda ellen győztes gólt szerző támadó 15 NB I-es meccsen háromszor talált a kapuba.

„Jól érzem magam Újpesten. Mielőtt a klubba érkeztem, előtte hat-hét hónapig nem játszottam tétmérkőzést, időre volt szükségem, míg jó állapotba kerültem. A mostani nyári felkészülést már végigcsináltam, jó formában, jó erőben érzem magam. A lelkemnek jót tett a legutóbb a Kisvárdának lőtt győztes gólom. Az egész mérkőzésen éreztem, hogy a végén nyerjük meg a meccset, és igazam lett. Az, hogy én rúgtam a gólt, csak ráadás volt.”

A játékos nem vállalkozott rá, hogy megtippelje, az Újpestnek hol a helye az élvonalban. Mint mondta, kemény bajnokság az NB I, egyetlen mérkőzést sem lehet félvállról venni, bárki megverhet bárkit.

„Minden meccsen meg kell szenvedni a pontokért. Jól kezdtük az idényt, a hat mérkőzésen mindössze egyszer kaptunk ki, egyre jobban összeállunk. Ennek ellenére nem merném kijelenteni, hogy biztosan a dobogón végzünk… Amit viszont ígérhetek, mindent megteszünk, hogy minél jobb helyezést érjünk el. Kíváncsian várom a válogatott debütálásomat is, ha sikerülne góllal bemutatkoznom, még nagyobb önbizalommal térhetnék vissza Magyarországra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik