Topolya: A kapusok teljesítményénél nincs jobb ajánlólevél – Faragó Szilárd

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 11:39
null
Zsarko Lazetics, a BL-selejtezőre készülő Topolya vezetőedzője (jobbra) is maradéktalanul elégedett a csapat kapusaival dolgozó Faragó Szilárd munkájával (Fotó: TSC)
A Topolya kapusedzőjeként dolgozó Faragó Szilárd munkájára a Szerb Labdarúgó-szövetségnél is felfigyeltek. A szakember ezekben a napokban a portugál Braga elleni Bajnokok Ligája-csatára készíti fel a TSC kapusait.

 

Van néhány biztos pont a Topolyai Sport Club 2013-től íródó, rendkívül sikeres történetében, az egyik Faragó Szilárd. A TSC rokonszenves kapusedzője a mezőgazdasági főiskola befejezése után a civil munkája mellett megyei osztályú együttesekben védett, köztük a Bajsában, a Topolya fiókcsapatában, amelyet már akkor Zsemberi János elnök és Palágyi Szabolcs vezérigazgató irányított, akik nélkül a mai TSC sem létezne ezen a szinten.

„Már akkor érződött, hogy Zsemberi János és Palágyi Szabolcs vezetésével nagyszabású projekt van kibontakozóban” – mondta a Nemzeti Sportnak a 44 esztendős Faragó Szilárd, aki a labdarúgással négyévesen ismerkedett meg, amikor a szomszéd fiú azt mondta neki: gyere, focizzunk!

Végigjárta a topolyai AIK utánpótláscsapatait, s azt, hogy játékos-pályafutása során a kapuban kötött ki, a véletlennek köszönhette:

„Az egyik találkozóra nem jött el egyik kapusunk sem, az edző pedig – aki tudta, hogy szoktam védeni is – úgy döntött, álljak a kapuba. Beálltam, és ott ragadtam.”

A középiskola után a labdarúgás és a továbbtanulás közül az utóbbit választotta, mezőgazdasági főiskolát végzett, de a tanulás, később pedig a civil munka mellett megyei osztályú együtteseket erősített. Ekkor került a Bajsához, amelyben nemcsak védett, hanem foglalkozott a fiatal kapusokkal is. A 2011-es év vízválasztó volt, hiszen döntenie kellett, a civil munkáját választja-e vagy a labdarúgást. Miután – Palágyi Szabolcs és Zsemberi János támogatásának köszönhetően – a futball mellett tette le a voksát, hivatalosan is elkezdődhetett edzői pályafutása, ami akkor napi hat-hét edzést jelentett.

„Hét éven át így ment, 2018 nyarától pedig csak az első csapat kapusaival foglalkozom” – folytatta Faragó Szilárd, aki szerint nehéz párhuzamot vonni a 2013-as és a 2023-as helyzet között, hiszen óriási fejlődésen ment keresztül az egyesület. De már akkor is a szervezettség jellemezte a TSC-t, amikor százéves lett (2013), az adott helyzethez és lehetőségekhez képest profi módon működött a klub. Ez akkor mindössze két-három embernek az érdeme volt, azóta viszont komplett stábok felelnek egy-egy területért, ami természetes, hiszen a csapat négy év alatt kétszer harcolta ki a szereplést az európai kupaporondon.
Több vezetőedző váltotta egymást a TSC kispadján az elmúlt öt évben, Faragó Szilárd munkáját egyikük sem kérdőjelezte meg: Szabó Zoltántól kezdve Mladen Krsztajicson át a jelenleg irányító Zsarko Lazeticsig mindenki megbízott a 44 éves kapusedzőben.

„Amikor új edző érkezett, nekem mindig bizonyítanom kellett, hogy nem véletlenül alkalmaz a klub már több mint egy évtizede. A kapusok évről évre nyújtott kiemelkedő teljesítményénél jobb ajánlólevelet nem is képzelhettem volna el” – fogalmazott Faragó Szilárd, aki büszke rá, hogy Nemanja Jorgics az alsóbb osztályokban magabiztosan védett, Nenad Filipovicsot a legjobb idényében a liga három topkapusa között tartották számon, Veljko Ilics pedig előbb a 21 éven aluli, később pedig a felnőttválogatottba is meghívót kapott. Faragó munkájára a Szerb Labdarúgó-szövetségben is felfigyeltek, s 2021-ben az U16-os válogatott szakmai stábjába meghívót kapott, most pedig az U19-es csapat stábját erősíti.

Kedden a TSC a portugál Braga otthonában lép pályára a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén. Faragó ezzel a kihívással kapcsolatban elmondta, hogy a Braga márkás ellenfeleket választott a felkészülés alatt, s igyekezett az új játékosokat minél gyorsabban beépíteni a csapatba.

„Mivel néhány éve már Artur Jorge irányítja a csapatot, a játékstílusuk nem változik, talán még erősebbek most, mint voltak. A kapusok esetében ugyanúgy készülünk erre a meccsre, mint a többire. Egy biztos, a Braga játéka sokkal magasabb szintű, mint az eddigi legtöbb ellenfelünké” –      tette hozzá Faragó Szilárd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik