Női vb: nem lesz címvédés, az Egyesült Államok tizenegyesekkel búcsúzott!

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 14:34
null
Határtalan svéd öröm, Hurtigék kiejtették a címvédőt (Fotó: Getty Images)
A legjobb tizenhat között búcsúzott az ausztrál, új-zélandi közös rendezésű női labdarúgó-világbajnokságtól a címvédő, négyszeres világbajnok Egyesült Államok, miután a gól nélküli rendes játékidő, majd hosszabbítás után tizenegyespárbajban maradt alul Svédországgal szemben.

Már megvoltak az előjelei az esetleges amerikai kudarcnak ezen a tornán: a címvédőként és nagy esélyesként harcba szálló négyszeres világbajnok kezdésként ugyan legyőzte Vietnámot, de utána Portugália és Hollandia ellen is csak egy-egy döntetlenre futotta, így egy jókora adag szerencse is kellett ahhoz, továbbjussanak a csoportból.

A svéd együttes ehhez képest százszázalékos teljesítménnyel, kilenc rúgott és egy kapott góllal menetelt a nyolcaddöntőbe. Ennek tudatában meglepő volt, hogy a mérkőzést szinte teljes egészében az amerikaiak uralták. Svédország a kontrázásban bízott, de – annak dacára, hogy kifejezetten erős játékosállománnyal érkezett a vb-re – nem tudott komoly veszélyt teremteni az amerikai kapu előtt.

A meccs hőse a svéd kaput védő Zecira Musovic volt, aki összesen 11 alkalommal volt kénytelen bravúrt bemutatni, s mivel az amerikaiak nem tudtak túljárni az eszén, jöhetett a hosszabbítás. A kétszer 15 percben Vlatko Andonovski szövetségi kapitány pályára küldte a karrierje utolsó világbajnokságán résztvevő 38 éves sztárt, Megan Rapinoe-t, de Musovic eszén ő sem tudott túljárni, így a tizenegyespárbajra maradt a döntés.

Alex Morgan és Zecira Musovic, a „fal” (Fotó: Getty Images)
Alex Morgan és Zecira Musovic, a „fal” (Fotó: Getty Images)

Az első öt sorozat nem hozott döntést – svéd oldalon Björn és Blomqvist, míg az amerikaiaknál Rapinoe és Smith hibázott –, így végül a hetedik sorozat hozott döntést. A pont a tizenegyespárbajra behozott Kelley O'Hara lövése kiszédült a kapufáról, míg Lina Hurtig próbálkozása az amerikai kapus, Alyssa Naeher kezéről felpattant, majd a gólvonal mögé hullott, s onnan kanalazta vissza azt a kapus. A videobíró a gólvonal-technológia segítségével – némi hatásszünet után – megadta a találatot, így a tizenegyespárbajt 5–4-re megnyerő Svédország játszhat Japánnal a négy közé jutásért.

Rapinoe és Naeher is nehezen dolgozta fel, hogy az amerikai csapat érem nélkül búcsúzott (Fotó: Getty Images)
Rapinoe és Naeher is nehezen dolgozta fel, hogy az amerikai csapat érem nélkül búcsúzott (Fotó: Getty Images)

Az amerikai válogatott története legrosszabb eredményét érte el női világbajnokságon, miután az eddigi nyolc tornán rendre a dobogón végzett – először fordul tehát elő, hogy ez Egyesült Államok érem nélkül tér haza egy női vb-ről.

HURTIG TIZENEGYESE

 

 

MILLIMÉTEREK DÖNTÖTTEK A TOVÁBBJUTÁSRÓL

 

 

NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Svédország–Egyesült Államok 0–0, tizenegyesekkel: 5–4

KORÁBBAN
Hollandia–Dél-Afrika 2–0 (Roord 9., Beerensteyn 68.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik