Hátsó füves futballmentő túra: megérkezett az UEFA-elnök elismerő plakettje

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 10:34
null
Sipos Jenő (balról), Csillag Péter és Ringer István az UEFA elismerő plakettjével (Fotók: Koncz Márton)
Mint a Nemzeti Sport már korábban megírta, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Grassroots-díjának ezüst fokozatát ítélte a legjobb társadalmi kezdeményezés kategóriában a Hátsó füves futballmentő túrának.


A futballrajongó olvasók előtt (is) köztudott a Hátsó füves futballmentő túra célja, hogy a szunnyadó falusi futballközösségeket újraélessze, segítsen a helyi futballtörténeti emlékek feldolgozásában, továbbá lehetőséget adjon az adott település kulturális és helytörténeti értékeinek bemutatására. A túra, amely 2022-ben kilenc, idén eddig hat állomásból állt, rendszeresen végigkísérhető lapunk hasábjain, a szombati Képes Sport-mellékletben és a ­hatsofuves.nemzetisport.hu oldalon. A kezdeményezés lelke a Nemzeti Sport főmunkatársa, Csillag Péter és Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója.

A legutóbbi alsóberecki futballünnep alkalmat kínált a díjátadásra is. A múlt hét végi bodrogközi mérkőzés előtt Sipos Jenő, a programsorozatot a díjra felterjesztő Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szóvivője ünnepélyes keretek között Gáncsos András grassrootsigazgató jelenlétében adta át a szervezőknek az UEFA plakettjét.

„Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin is tud a Hátsó füves futballmentő túráról, az MLSZ ajánlására az európai szövetség utánanézett, és miután megvizsgálta, elismerésre méltónak találta a kezdeményezést” – fejtette ki az MLSZ képviselője, átnyújtva az európai szövetség vezetőjének aláírásával hitelesített díjat.

A kezdeményezéshez – ahogyan Sipos Jenő fogalmazott – örömmel csatlakozott a Magyar Labdarúgó-szövetség is, és szeretnék, ha ez a futballmentő túra folytatódna: „Már nagyon sok állomáson megjelent a csapat, a Zempléni Főnix, és örömmel mondhatom, hogy nagy népszerűségnek örvendett mindenhol. Örömmel fogadták a csapatot, s ami talán még ennél is fontosabb, mindenhol kaptunk betekintést a települések életébe, a helyi kultúrába, a hagyományokba, az ott élők hétköznapjaiba. És ez az egyik legfontosabb küldetése ennek a túrának, hogy a futballon keresztül megismerjük az embereket, megismerjük a kistelepülések életét.”

Sajó László költő, a Zempléni Főnix tagja így fogalmazta meg a túra mottóját: „A pálya élt, a pálya él, a pálya élni fog!”

Úgy legyen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik