A futball úttörői – Moncz Attila publicisztikája

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2023.04.05. 23:58

Már csak a rossz beidegződés miatt is az úttörő szó hallatán az én korosztályomnak alighanem a piros nyakkendő, esetleg az avatás hamarabb jut az eszébe, mint labdarúgócsapatok tömörülése. Pedig 2013 óta ezzel is meg lehet barátkozni, a világ legrégebbi futballklubja, az 1857. október 24-én létrehozott Sheffield FC kezdeményezésére megalakították a Club of Pioneerst, az Úttörők Klubját. A közösségnek országonként legfeljebb egy tagja lehet, amelyről minden kétség nélkül bebizonyítható, az adott állam legrégebben alapított, folyamatosan (amatőr vagy profi szinten, ez mindegy) működő csapata, amely vallja a „tisztesség, tisztelet, közösség” hármas alapelvet. Az alapító Sheffield FC-től egyelőre 25-en kapták meg az okiratot, amely szerint a mai történelmi ismeretek alapján elismerik az ország legrégebbi, létező labdarúgóklubjának. A labdarúgó nagyon fontos kitétel, hiszen az elbíráláskor nem a fedőszervezet, hanem kimondottan a futballszakosztály alapítási dátuma számít.Sheffield FC kezdeményezésére megalakították a Club of Pioneerst, az Úttörők Klubját. A közösségnek országonként legfeljebb egy tagja lehet, amelyről minden kétség nélkül bebizonyítható, az adott állam legrégebben alapított, folyamatosan (amatőr vagy profi szinten, ez mindegy) működő csapata, amely vallja a „tisztesség, tisztelet, közösség” hármas alapelvet. Az alapító Sheffield FC-től egyelőre 25-en kapták meg az okiratot, amely szerint a mai történelmi ismeretek alapján elismerik az ország legrégebbi, létező labdarúgóklubjának. A labdarúgó nagyon fontos kitétel, hiszen az elbíráláskor nem a fedőszervezet, hanem kimondottan a futballszakosztály alapítási dátuma számít.

Magyarországról egyelőre senkit sem fogadtak be a „pionírok” közé. Ami biztos, hogy a bizonyíthatóan első magyar egylet, az 1897. február 7-én létrehozott BTC nem nyerhet bebocsátást, hiszen 1945-ben feloszlott (és bár 55 évvel később megpróbálták újraéleszteni BTC-Rákosmente néven, két év és két feljutás után a harmadosztályú indulási jogot átengedte az Ózdi Kohásznak, majd ismét megszűnt). A primátusért a Műegyetemi AFC és a III. Kerület vetélkedhet, előbbit 1897 őszén alapították, utóbbit hivatalosan 1899-ben, viszont az 1897-ben létrehozott BFC-ből vált ki. Majd az okiratok, újságcikkek, könyvek, klubtörténetek és fotók alapján a Club of Pioneers illetékesei eldöntik, kit illet meg a titulus.

Merthogy erre a Richard Tims vezette elnökségnek külön emberei vannak, beleértve a hét nagykövetet, aki országokat, illetve adott esetben kontinenseket próbál lefedni. És akik azon vannak, hogy az eredményhirdetésnél elkerüljék az olyan kínos bakit, mint ami Uruguayban történt. Ott sokáig úgy hitték, a Penarol nem csupán az eredményességet, az életkort illetően is az első, már megkapta a „decano”, a legöregebb becenevet is, aztán kiderült, a többnyire német és angol bevándorlók által létrehozott, jelenleg a másodosztályban szereplő Albion FC három hónapot „rávert”, hiszen 1891-ben azt a gárdát júniusban, az ötszörös Libertadores-kupa-győztest viszont „csak” szeptemberben jegyezték be. Így aztán az utóbbi használhatja immár teljes joggal az El Pionero becenevet.

Ugyanakkor senki se gondoljon arra, hogy a tagság kézzelfogható anyagi vagy bármilyen más előnnyel jár. Ahogyan Robert Zitzmann sportközgazdász, az ügy nagykövete, a Sheffield FC elnökségi tagja, egyben futballromantikus fogalmazott: „Megpróbáljuk az alapító atyákat egyesíteni, jótékonysági tornákat szervezni és közös platformokat kialakítani”. Kétségkívül a közös tornák szervezése ment sokáig a legjobban, 2013 és 2019 között rendszeresek voltak a viadalok Sheffieldtől Harlemig, többek között olyan csapatok, mint az olasz Genoa CFC, a belga Antwerp FC vagy a spanyol RC Recreativo de Huelva, illetve olyan játékosok, mint a cseh Tomás Skuhravy (az 1990-es világbajnokságon öt góljával ezüstcipős volt!) vagy a 62-szeres angol válogatott Chris Waddle részvételével. Ezen a téren már konkrétabb magyar érdekeltségről is lehetett nyomot találni, hiszen a 2016-os antwerpeni torna (résztvevők: Antwerp FC, Koninklijke HFC, Fola Esch) fővédnöke a helyi csapatban több mint száz bajnokin pályára lépő, még újpestiként európai Ezüstcipőt nyerő Fazekas László volt. A tervek szerint a koronavírus okozta sokkot követően az idén nyáron újraindul a versengés.

Addig viszont mindenki a maga értékét próbálja növelni az egyelőre még csak épülgető brand mögé bújva. Hiszen azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy a világ élvonalában szereplő csapatok egyben a legnagyobb múltúak is lennének: akadnak közöttük persze nemzetközi kupadöntős (mint a már említett Antwerp FC), illetve első osztályú csapat (így az antwerpenieken túl például az északír Cliftonville vagy a norvég Odd), de például Németországot a tizedik ligás BFC Germania 1888 képviseli a maga 1888-as dátumával. Itt ugye felkaphatnánk a fejünket, hiszen találkozhattunk, találkozhatunk a VfL Bochum 1848 vagy a TSV 1860 München névvel is, amelyben az évszám az alapítás évére utal, csakhogy akkor nem a futball-, hanem a tornaszakosztály alakult meg, amit a Club of Pioneers nem vesz figyelembe. (Ez a szabály az oka annak, hogy az itthoni úttörő szerepért az Újpest egyelőre nem szállhat versenybe, hiszen bár az egyesület a maga 1885-ös alapításával Magyarország második legrégebbi egyesülete, a futballcsapatot csak 1899 szilveszterén gründolták.)

A BFC Germaniát nyilván nem veti fel a pénz, viszont ma már tudatosan épít „aggastyánságára”. Heinz-Dietrich Kraschewski klubelnök, egykori játékos és edző bevallotta: „Az elején nem bíztunk abban, hogy segít rajtunk az úttörő szerep. Amióta viszont megünnepeltük a százhuszonötödik születésnapunkat, kicsit másképp fest a helyzet”. Ma már ott a tábla a klubház ablakában, a jegypénztárnál, a gyerekeknél jó hívószó, az ellenfelek meg respektálják, hogy ilyen múltú csapat ellen állhatnak ki. Persze az ötletgazda Sheffield FC sokkal jobban kereskedik a hagyományokkal: a The Club becenév önmagában is sokatmondó, ahogyan az a 34 oldalas információs füzet is, amelyben mindent hangsúlyoznak, amiben elsők voltak a labdarúgásban, legyen szó az első kapufáról, szögletről vagy éppen villanyfényes meccsről.

Akad viszont olyan csapat, amely kifejezetten ügyes manőverekkel tőkét is tud kovácsolni úttörő szerepéből. Az idén 144 éves (és ezzel a dán Kjöbenhavns Boldklubbal holtversenyben a kontinens legidősebb együttesének számító) FC St. Gallen 1879 mögött Svájcban nem áll olyan tőkeerős szponzor, mint a Lausanne-t támogató Ineos vegyipari konszern, esetleg a Servette-et dotáló Rolex, viszont ügyes marketinggel, illetve jó stábbal nagyon sokra vitte. A vezérkart a korábbi televíziós kommentátor, Matthias Hüppi (elnök), a 68-szoros válogatott Alain Sutter (sportigazgató) és a hajdani tanár Peter Zeidler (vezetőedző) alkotja, akik fiatalokra építő, látványos futballal kirukkoló csapatot raktak össze, a háttérben ténykedők pedig „összedobtak” egy klubmúzeumot (kiemelt helyen az „életkort” tanúsító alapító okirattal), illetve rájöttek, ha nem jön a nagy tőke, akkor kis lépésekben lapátolják össze a büdzsét. Így ha tőkeemelésre van szükség, 100 svájci frankos „minirészvényeket” bocsátanak ki, amit szépen vesznek is a lelkes drukkerek. Merthogy belőlük egyre több van. A 76 ezer lakosú St. Gallen stadionjában a bérletesek száma meghaladja a 11 ezret, a mostani idényben pedig az átlagnézőszáma a 17 500-as határt ostromolja – soha ennyien még nem voltak kíváncsiak az együttesre! De ha a kétszeres bajnok (1904, 2000), „szépkorú” klub Európa felé vágtat (jelenleg a harmadik a tabellán, átlagban a meccsein esik a legtöbb gól, 3.3), akkor nincs mese, menni kell a lelátóra, és jó helyi szokás szerint illik rázni a kolompot is.

Természetesen az efféle futballromantikus utazásokból megélni nem lehet, előbb-utóbb jönnek majd újra a Szuperligával, Premier League-gel és még ki tudja, mivel kapcsolatos hírek, de akár a Club of Pioneers, akár a Csillag Péter kollégám által jegyzett Hátsó füves még visszahoz valamit abból, amibe úgy négyévesen egy falusi pálya korlátja mellett beleszerettem.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik