FIFA-gála: Szoboszlainál Messi nem volt a legjobb háromban

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 12:28
null
Lionel Messi lett a 2022-es év legjobb labdarúgója (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, Lionel Messi lett a 2022-es év legjobb labdarúgója a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) The Best gáláján, míg a legjobb kapusnak honfitársát, Emiliano Martínezt, a legjobb edzőnek az argentinokat világbajnoki címig vezető Lionel Scalonit választották. A FIFA nyilvánosságra hozta, hogyan szavaztak a nemzetek képviselői. Magyarországról a válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi és a csapat kapitánya, Szoboszlai Dominik, valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, illetve a nőknél Margret Kratz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Csiszár Henrietta csapatkapitány és lapunk újságírója, Pietsch Tibor szavazott.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Lionel Messit látta a 2022-es év legjobb labdarúgójának, megelőzve Kylian Mbappét és Erling Haalandot. Az olasz szakember ugyanakkor honfitársát, Carlo Ancelottit tartja a legjobb szakembernek Lionel Scaloni és Pep Guardiola előtt, míg a legjobb kapusnak Thibaut Courtois-t látta, Emiliano Martínezt és Edersont megelőzve.

Szoboszlai Dominiknál, a válogatott csapatkapitányánál Messi nem került be a legjobb háromba: első helyen korábbi salzburgi csapattársát, Erling Haalandot jelölte meg Karim Benzema és Mbappé előtt, s Marco Rossihoz hasonlóan az edzőknél az Ancelotti, Scaloni, Guardiola hármast jelölte meg. A kapusok között Courtois, Emiliano Martínez, Alisson Becker sorrendet adott le a csapatkapitány.

Szöllősi György, lapunk főszerkesztője – aki olvasóink véleményét is kikérte a szavazás előtt – Messit látta a legjobbnak Luka Modric és Benzema előtt, míg az edzőknél szintén Ancelottit jelölte első helyre Scaloni előtt, ugyanakkor a harmadik helyen a marokkói válogatottat világbajnoki elődöntőbe vezető Valid Regragit jelölte meg, míg a kapusoknál Emiliano Martínez Courtois-t és Jaszin Bunut megelőzve lett első.

A FIFA nyilvánosságra hozta a kategóriák végső sorrendjét pontszám szerint is, ez alapján Lionel Messi toronymagasan lett az év legjobbja, az arányosított pontrendszerben 52 pontot gyűjtött, míg a második Mbappé 44-et, a harmadik Benzema 34-et, ugyanakkor az argentin klasszis mind a négy kategóriában (szövetségi kapitányok, csapatkapitányok, média képviselői, szurkolók) is magasan a legtöbb pontot kapta.

Az edzők tekintetében az argentinokat világbajnoki címig vezető Lionel Scaloni is mind a négy kategóriát megnyerte Carlo Ancelotti előtt, s 28 pontot gyűjtött, míg a Real Madrid mestere 17-et, a harmadik helyen záró Pep Guardiola 12-t.

A RÉSZLETES PONTLISTA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

ÍGY SZAVAZTAK AZ ÉV NŐI LABDARÚGÓJÁRA ÉS EDZŐJÉRE A MAGYAROK
Margret Kratz, a magyar női labdarúgó-válogatott kapitánya Beth Meadet látta a 2022-es év legjobbjának Alexandra Popp és Wendie Renard előtt, míg a nemzeti együttes csapatkapitányánál, Csiszár Henriettánál szintén Beth Mead lett az első, Keira Walsh és Sam Kerr előtt. Lapunk újságírójánál, Pietsch Tibornál is Beth Mead végzett az élen, Alex Morgan és Alexia Putellas előtt.
ÉRDEKES SZAVAZATOK A VILÁGBÓL

Bár a nemzetek képviselőinek nagy részénél a végső hármas valamelyike közül legalább egy az első háromban végzett, azért – ahogy minden évben – idén is akadtak érdekes voksolások.

• A Real Madrid brazil sztárja, Vinícius Júnior öt ország csapatkapitányánál is első lett: Barbados, Kongó, Koszovó és Románia mellett az egyiptomiak csapatkapitánya, Mohamed Szalah is őt jelölte meg, valamint 14 válogatott kapitányánál is az élen zárt.

• A spanyolok nemrég kinevezett szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente az argentin Julián Álvarezt látta az év legjobbjának Jude Bellingham és Luka Modric előtt.

• Benin, Niger, Kenya, Mali, Togo, Seychelle-szigetek és Comore-szigetek csapatkapitányai Sadio Manét látták a legjobbnak.

• A botswanai, a gaboni és a liechtensteini szövetségi kapitánynál Julián Álvarez lett az első, előbbi esetében Asraf Hakimit és Mbappét előzte meg a vb legjobb fiatal játékosának megválasztott Manchester City-játékos.

• Lionel Messinél Neymar, Mbappé és Benzema volt a sorrend, Lionel Scaloni Messit, Álvarezt és Modricot jelölte meg.

• A franciák csapatkapitányánál, Hugo Llorisnál Mbappé, Benzema és Messi volt a sorrend, Didier Deschamps Mbappét, Benzemát és Messit látta a legjobbnak.

• A portugálok csapatkapitányánál, Pepénél nem meglepő módon nem volt ott a legjobb háromban Messi, az FC Porto védője Mbappét és két korábbi madridi csapattársát, Modricot és Benzemát jelölte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik