FIFA: az idén 622 millió dollárt költöttek a klubok játékosközvetítőkre

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.12.15. 18:28
null
Illusztráció: AFP
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jelentése szerint idén világszerte 622.8 millió dollárt (238.5 milliárd forintot) költöttek a klubok a játékosügynökök közvetítői díjára.

A FIFA csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint a 2022-es év csupán öt százalékkal maradt el az eddigi rekordtól, amelyet 2019-ben jegyzett a FIFA 654.7 millió dollárral.

Az összeg nagy részét, csaknem 600 millió dollárt Európában költötték közvetítőkre, Dél-Amerikában 16.3 milliót, Észak-Amerikában 4.3 milliót, míg Ausztráliában ez az összeg nulla.

A játékost vásárló klubok által alkalmazott játékosügynökök összesen több mint 450 millió dollárt zsebeltek be, míg az eladók 172-t.

Érdekes, hogy melyik országban hogyan alakult az ügynökök bérezése. Angliában az ügynökökre költött 203 millió dollárból 188.8 milliót vásárlásnál fizettek ki a közvetítőnek, s Olaszországban, Németországban, Oroszországban és Belgiumban is döntő többségben vannak a vásárló közvetítők. Ugyanakkor Portugáliában és Franciaországban az eladók kétszer annyit kerestek, és Spanyolországban is ez az oldal jelentette a többséget. Brazíliában és Hollandiában pedig szinte csak ők kerestek.

A piros az eladó, a narancssárga a vevő oldalon jelzi a közvetítők bérezését (Forrás: FIFA)
A piros az eladó, a narancssárga a vevő oldalon jelzi a közvetítők bérezését (Forrás: FIFA)

 

A FIFA szerint összesen 17 240 játékos találta meg új együttesét ebben az idényben, ráadásul a nőknél majdnem duplájára emelkedett a klubváltások száma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik