Csíkszereda: klubház- és lelátóavató, Orbán Viktor is a helyszínen

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 23:37
null
Cseke Szilárd, az FK Csíkszereda sportigazgatója (balról), Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere a klubház- és lelátóavató-ünnepségen (Fotók: MTI)
Az FK Csíkszereda U18-as, más klubokban játszó székely játékosokkal is megerősített gárdája egygólos győzelmet aratott Magyarország hasonló korosztályú együttese ellen. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az eredetileg tervezett Székelyföld helyett végül FK Csíkszereda néven állhatott ki a mérkőzésre a hazai csapat. A kényszerű változtatás oka a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tiltakozása volt, amellyel egészen az Európai Labdarúgó-szövetségig (UEFA) jutottak. Az UEFA és a Román Labdarúgó-szövetség végül nem engedélyezte a Székelyföld csapatnév használatát. Az FK keretében ugyanakkor helyet kaptak sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi játékosok, valamint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia is képviseltette magát – írja a maszol.ro.

Orbán Viktor miniszterelnök örömmel vállalta a közös kép elkészítését a fiatal sportrajongóval, a háttérben Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke (Fotó: facebook.com/orbanviktor)
Orbán Viktor miniszterelnök örömmel vállalta a közös kép elkészítését a fiatal sportrajongóval, a háttérben Szondy Zoltán, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke (Fotó: facebook.com/orbanviktor)

A nézők megtöltötték a beruházás nyomán 2500 fő befogadására alkalmas stadiont, az avatóünnepségen beszédet mondott Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere, aki kiemelte: nagy öröm, hogy ilyen létesítményt adhatnak át Csíkszeredában. A tárcavezető szerint a pálya és a csíkszeredai klub sikerei (az U19-es korosztály két egymást követő idényben is megnyerte az országos elit-bajnokságot) indokolttá teszik, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a sportolóknak. Leszögezte: Székelyföld erős közösséget alkot, majd köszönetet mondott Magyarország kormányának a támogatásokért.

Magyarország sportért felelős államtitkára, dr. Schmidt Ádám köszöntőjében az összetartozás érzését és a sport által létrehozott közösségi élmények erejét emelte ki. Hangsúlyozta az FK Csíkszeredánál folyó szakmai munkát, valamint a klub kiemelkedő szerepét a székelyföldi régióban. Rámutatott: mindehhez minden támogatást „meg kell adni”. Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarország kormánya továbbra is kiemelt ágazatként tekint a sportra az anyaországban és határokon túl egyaránt.

A magyar, a székely és a román himnusz dallamai egyaránt felcsendültek a szombati mérkőzésen
A magyar, a székely és a román himnusz dallamai egyaránt felcsendültek a szombati mérkőzésen

„Reméljük, a játékosok, a csíkszeredaiak örömüket lelik majd a klubházban és az új lelátóban, amely újabb ékes bizonyítéka annak, hogy ha összefogunk, bármire képesek leszünk” – fogalmazott Schmidt Ádám, majd hozzáfűzte: kívánja, hogy az álom teljesüljön és az FK Csíkszereda jusson fel az első osztályba.

A sport élményt adó jellegét hangsúlyozta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Mint fogalmazott: Csíkszereda már nem csupán a jégkorong, hanem a futball fővárosa is, ahol rengeteg gyermek, fiatal sportol. Kiemelte ugyanakkor, hogy Csíkszereda több szempontból, így a sportot tekintve is az erdélyi magyarság védőbástyája.

Magyar és székely zászlót is kifeszítettek a csíkszeredai ünnepségen – merthogy több volt ez futballmeccsnél
Magyar és székely zászlót is kifeszítettek a csíkszeredai ünnepségen – merthogy több volt ez futballmeccsnél

Az új épületet Darvas Kozma József címzetes esperes plébános áldotta meg. Ezt követően a nézők meghallgatták a román, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt, utóbbi a meccs után is elhangzott, majd a hazai játékosok Székelyföld mezzel ajándékozták meg a vendégeket.

A mérkőzést a hazai fiatalok Dusinszki Szabolcs 30. percben szerzett szabadrúgásgóljával nyerték meg, a közönség hosszasan ünnepelte mindkét csapat játékosait – számolt be róla a maszol.ro.

ORBÁN VIKTOR IS A LELÁTÓN – ÍRJA A GSP.RO
A gsp.ro is hosszabb beszámolót közöl a mérkőzésről, kiemelik, hogy Orbán Viktor is a helyszínen tekintette meg a találkozót, amelyen a román oldal tudósítása szerint a székelyföldi U18-as válogatott találkozott a magyar U18-as együttessel – de hozzáteszik, hogy a hazai csapat az FK Csíkszereda mezét viselte.

A cikk kiemeli, hogy a szurkolók fáklyákat gyújtottak a meccsen, és kifeszítették a székely zászlót, miközben Ria, ria, Hungária! rigmussal biztatták a csapatokat, és Orbán Viktor is nagy tapsot kapott.

A szerző azt is hozzáteszi, hogy Orbán Viktor a héten a Sepsi Ekl-meccsén is jelen volt, amikor a szentgyörgyiek 3–1-re megverték az Olimpija Ljubljanát. P. K.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik