Copa América: minden, amit az argentin–brazil döntőről tudni kell

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.07.10. 16:44
null
Neymar (10) nagyszerű teljesítményt nyújtott a Copa América eddigi mérkőzésein, és ha az ősi rivális argentinok sem tudják féken tartani, Dél-Amerika trónjára vezetheti a brazil válogatottat (Fotó: AFP)
Argentína és Brazília egyaránt tekintélyes veretlenségi sorozattal vág neki a Copa América-finálénak, de a végén csak az egyik válogatott ünnepelhet.

 

ROBERTO FIRMINÓN A VILÁG SZEME

A döntő talán legfontosabb kérdése, ki pótolhatja a brazilok kezdőcsapatában a negyeddöntőben kiállított és eltiltott Gabriel Jesust: nos, minden bizonnyal Roberto Firmino. A Liverpool támadója egyébként a Copa Américán egyetlen mérkőzést sem játszott végig, a Peru elleni elődöntőt (1–0) a kispadról nézte végig.

Zsenik ha találkoznak. A Neymar vezette Brazília magyar idő szerint vasárnap éjszaka a Lionel Messi nevével fémjelzett Argentínával találkozik. A Copa América álomdöntőjét Brazíliában rendezik, de nem csupán a hazai pálya miatt számít esélyesebbnek (zárt kapus találkozó ide vagy oda) Tite válogatottja, hanem csapatként egységesebbnek mutatkozik vetélytársánál. Két évvel ezelőtt Neymar nélkül nyerte meg a tornát a gárda, a jelenlegi együttes nyilván kamatoztatja legnagyobb sztárjának erősségeit. Tite a viadalon a 4–4–2-es, a 4–3–3-as és 4–2–3–1-es felállást választotta: a biztos védekezés mellett a Paris Saint-Germain kiválósága szabadon futballozhat a támadóharmadban. Hasonló szerepkörben játszik Messi, ellenlábasával, egyben barátjával csaphat össze a brazil cselgép.

„Mindig is mondtam: ő a legjobb játékos, akit valaha láttam játszani, ráadásul nagyon jó barátom – jelentette ki Neymar a The World Game oldalának, aki az argentinok világklasszisával 2013 és 2017 között futballozott a Barcelonában. – Nehéz figyelmen kívül hagyni a közös múltunkat, de amikor videojátékoztunk, akkor is le akartam győzni. Hasonlóképpen lesz a döntőben is, a pályán nem ismerek barátságot. Szeretném megnyerni pályafutásom első válogatott trófeáját.”

Brazília 13 mérkőzés óta nem talál legyőzőre, legutóbb éppen döntőbeli ellenfelétől szenvedett vereséget 2019 novemberében. A felkészülési találkozót Argentína Lionel Messi góljával nyerte meg 1–0-ra. A 41 szabálytalanságot hozó összecsapás fontos mérföldkő Lionel Scaloni életében: a szövetségi kapitány tekintélyes veretlenségi sorozatot épített csapatával, 19 meccs óta nem kapott ki, korábban Marcelo Bielsa jutott el 18-ig 2000 és 2002 között.

Érdekesség, hogy a rekord felállítása ellenére az argentin sajtó nem kíméli Scalonit. Az elődöntőben a középhátvédek bizonytalan játékáért kritizálták: Germán Pezzella és Nicolás Otamendi megszenvedett a kolumbiai támadókkal. Sokan nem értették, miért került kispadra Leandro Paredes, a PSG középpályásának becserélésével feljavult a gárda, a labdaszerzéseken kívül rendre fellépett a támadásokhoz. Kulcsszerep hárulhat természetesen Messire, aki minden eddiginél jobban akarja a győzelmet, ezt igazolandó, négy gólt szerzett és öt gólpasszt adott a tornán. A menetelésben eddig segítségére volt Lautaro Martínez, az Internazionale csatára a legutóbbi három válogatott mérkőzésen egyaránt betalált.

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
COPA AMÉRICA, BRAZÍLIA

Döntő, Rio de Janeiro
Vasárnap, 2.00:
Argentína–Brazília (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik