FIFA: a megnyitóval kezdetét vette a 62. kongresszus

mlsz.hu mlsz.humlsz.hu mlsz.hu
Vágólapra másolva!
2012.05.24. 22:57
Címkék
A világ labdarúgásának vezetői a Kongresszusi Központban gyűltek össze a 62. kongresszus megnyitó gálájára.

„Egy lenyűgöző film és néhány kiváló élő előadás segítségével a megnyitó ünnepség csodálatosan kalauzolta körbe a magyar fővároson a 62. FIFA-kongresszus résztvevőit" – számolt be a FIFA.com a megnyitó gáláról. Az ünnepség a szokásos zászlóparádéval kezdődött, a résztvevő 208 tagország felsorolása közben megmutatták az adott országok nemzeti lobogóit, míg a FIFA himnusza magyar népzenei köntösben csendült fel Lajkó Félix hegedűvirtuóz előadásában.

A megjelent vezetőket, sportdiplomatákat Demcsák Zsuzsa, ez est háziasszonya üdvözölte, majd Joseph Blatter FIFA-elnök mondott köszöntő beszédet, melyben leszögezte: a FIFA tavaly átfogó reformokat hirdetett meg, ezek első eredményeiről már a budapesti kongresszuson számot adnak.

„A mai napon még vendéglátónk, Magyarország történelmét és kultúráját ünnepeljük, péntek reggeltől azonban vár minket a munka" – mondta megnyitó beszédében Blatter, aki megemlékezett a magyarok korábbi két világbajnoki ezüstérméről (1938, 1954), Puskás Ferencről, az Aranycsapat kapitányáról, valamint a Budapesten megrendezett két korábbi kongresszusról (1909, 1930). Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: amíg 1930-ban még csak 27 nemzet volt Budapesten, addig jelenleg már 209.

Az „Utazás" című, Budapestet bemutató koncept műsor első részében a Drum&Piano nevű zenei projekt muzsikáját élvezhették a jelenlevők. A folytatásban átadták a FIFA-érdemrendeket, a szervezet legrangosabb elismerését, az egyik kitüntetett Szepesi György volt. Rajta kívül az ázsiai konföderáció korábbi elnöke, a malajziai Ahmad Shah, a jamaicai Winston Chung, az uruguayi válogatott szövetségi kapitánya, Oscar Tabarez, a fidzsi-szigeteki egykori bíró és jelenlegi sportvezető, Hari Raj Naicker, valamint a német szövetség korábbi elnöke, az UEFA jelenlegi alelnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder részesült az elismerésben. Posztumusz-díjat kapott Godfried Foli Ekué, a togói szövetség korábbi elnöke.

Miklósa Erika operaénekesnő a Csárdáskirálynőből adott elő részletet, majd Tarlós István, Budapest főpolgármestere mondott beszédet, melyben kiemelte: a magyar fővárost sokan történelméről, hídjairól, fürdőiről, kultúrájáról, egyetemeiről ismerik, de az ötvenes évek közepén Budapest volt a világ labdarúgásának fővárosa is. Az MLSZ jelenlegi irányítása alatt újra van okunk bizakodásra - tette hozzá a főpolgármester.

Cakó Ferenc „homokanimációja" nagy tetszést aratott a nézőközönség soraiban, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondott köszöntő beszédet, amelyben úgy fogalmazott, a politika és a sport szoros kapcsolatban van egymással, előbbi sokat segíthet, de bizonyos esetekben árthat is a sportnak. A nyári lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán a több ország által felvetett bojkott lehetőségével kapcsolatban azt mondta, ennek nem szabad elrontania a futball szellemiségét.

„A sport feladata az, hogy ne szétválassza, hanem összehozza az embereket. A futball mindenre megtanít, amire az embernek az élete során szüksége lehet, így például a fair playre is" – mondta Orbán Viktor, aki sikeres kongresszust kívánt a küldötteknek.

Az ünnepséget az ExperiDance tánccsoport népzenei műsora zárta, a FIFA-kongresszus vendégei péntek délelőtt a HungExpón látnak neki a munkához.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik