Derült égből villámcsapás: 25 ember sérült meg egy osztrák futballpályán

Vágólapra másolva!
2009.07.15. 12:20
Nem mindennapos eset történt kedd este Ausztriában: a felső-ausztriai Leobenben villám csapott le egy futballpályára, és 25 ember megsérült. Nem most fordult elő először, hogy villámcsapás szakít félbe egy labdarúgómeccset, sőt sajnálatos módon már halálos áldozatokat is szedett a természeti jelenség.
Képünk illusztráció
Fotó: Action Images (archív)
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Action Images (archív)
Képünk illusztráció

A leobeni pályán éppen futballoztak, amikor kedd este hét óra körül a villám lecsapott. Az eset következtében 25 személy (mindannyian férfiak) sérült meg. Az Osztrák Vöröskereszt munkatársai látták el, majd szállították őket a közeli kórházakba.

A sérülések súlyosságáról eltérő hírek láttak napvilágot, a rendőrség szerint hárman súlyos sebesüléseket szenvedtek, míg a Vöröskereszt információi szerint az érintettek csak könnyebben sérültek.

A villám az egyik kapufa mellett csapott be, erejétől valamennyi játékos a földre zuhant – majd zivatar tört ki, ami a helyszínre siető mentőhelikopter érkezését is késleltette.

A magyar labdarúgásban is volt villámcsapáshoz kötődő tragédia: 1970 nyarán a Dunavarsányban edzőtáborozó MTK tréningezett a pályán. Bemelegítés közben egy hirtelen jött felhőből a focisták közé vágott a villám. A játékosok a földre zuhantak, ám egy kivétellel gyorsan felpattantak. Szucsányi András, a kék-fehérek B-válogatott játékosa maradt a földön – a 29 éves labdarúgó életét vesztette.

Nem ez volt az egyetlen hasonló tragédia: 2001 augusztusában két guatemalai játékos halt meg a Deportivo Chiquimilla–Pueblo Nuevo Vinas meccsen, amikor egy villám belevágott a pálya körüli kerítésbe. Az elektromos sokk mindenkit leterített a pályán, a 16 éves Rosbin Yuman és a 24 esztendős Lester Marrioquin azonnal életét vesztette.

2002-ben egy 23 éves angol amatőr futballista, Darren Griffith halt szörnyet edzésről távozva, ugyanebben az évben a 28-szoros kolumbiai válogatott Hernan Gavíria hunyt el, miután edzésen eltalálta egy villám. Négy társa megsérült, egyiküket kritikus állapotban kellett kórházba szállítani. 2006-ban egy 17 éves dán játékost sújtott halálra a villám.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik