Tizenhárom év futballtörténelmet semmisítenének meg Ukrajnában

Vágólapra másolva!
2009.07.14. 19:05
Nem mindennapos döntést hozott egy kijevi bíróság: a testület döntése értelmében az ukrán bajnokság ellenkezik az ország jogszabályaival, így nem működhet tovább a jelenlegi formájában. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor 1996 óta az összes eredményt eltörölhetik.
A stadionok épülnek Ukrajnában, de a bajnokság romba dőlhet
Fotó: Action Images (archív)
A stadionok épülnek Ukrajnában, de a bajnokság romba dőlhet
A stadionok épülnek Ukrajnában, de a bajnokság romba dőlhet
Fotó: Action Images (archív)
A stadionok épülnek Ukrajnában, de a bajnokság romba dőlhet

Ukrajna hiába társrendezője a 2012-es Európa-bajnokságnak, és az ország egyik élcsapata, a Sahtar Donyeck hiába nyerte meg az UEFA-kupa utolsó kiírását, északkeleti szomszédunk labdarúgása finoman szólva sem mentes a problémáktól.

A kontinenstornára ígért stadionok és infrastruktúra kiépítése akadozik, sőt egy kijevi bíróság döntése értelmében az ukrán élvonalbeli bajnokságot a feloszlatás fenyegeti. A testület szerint ugyanis az ukrán Premier Liga nem felel meg az ország jogszabályainak, így nem működhet tovább a jelenlegi formájában.

A Pravda beszámolója szerint a fenyegetés pedig különösen komoly: ha a bíróság ítélete jogerőre emelkedik, az ukrán bajnokság 1996 óta lejátszott összes eredményét annullálják, és ezzel tizenhárom évnyi futballtörténelmet semmisítenének meg.

„Nagyon komolyan vesszük a bíróság döntését. Az ítélet értelmében 30 napunk van arra, hogy átalakítsuk a ligát, úgy, hogy a működése megfeleljen a szabályoknak” – nyilatkozta az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöke, Hrihorij Szurkisz.

Az eset az előző bajnokságban hatodik helyen záró Dnipro panaszával kezdődött: a dnipropetrovszki klub tulajdonosa, Ihor Kolomojszkij vitte bíróságra az ügyet, mondván, a Premier Ligától meg kell vonni a hazai bajnokság megszervezéséhez szükséges jogokat.

Hogy az eset még érdekesebb legyen, Kolomojszkij úr – aki „mellékállásban” az Ukrán Labdarúgó-szövetég alelnöke – javaslata szerint a jogok a szövetséget illetnék meg. A klubok két táborra szakadtak: egy részük a ligánál hagyná a jogokat, a többiek pedig a szövetség pártján állnak.

Nagy kérdés, végül ki kerül ki győztesen a csatából, de az óra ketyeg, és a történelem megsemmisítésével egyik csapat sem járna jól: a Dinamo Kijev például a 13 bajnoki címéből tízet elveszítene, ugyanis ennyit nyert 1996 óta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik