Látványos szabadrúgásgólok specialistáktól és a legnagyobbaktól

P. F.P. F.
Vágólapra másolva!
2009.06.15. 15:04
A szabadrúgáslövő-világbajnokságot a Barcelonában játszó Rafael Márquez nyerte meg Houstonban tavaly július 6-án, ám a futballszakértők, szurkolók többsége minden bizonnyal nem a mexikói védőt tartja a műfaj legjobbjának. A kérdés objektívan megválaszolhatatlan, ezúttal azokat a nagy lövőket gyűjtöttük össze, akik gyakori szereplői a hasonló összeállításoknak. Körbenéztünk itthon is, kik voltak azok, akik miatt retteghettek a kapusok a pontrúgásoknál.
Egy nagy szabadrúgáslövő a sok közül: Roberto Carlos
Fotó: Action Images (archív)
Egy nagy szabadrúgáslövő a sok közül: Roberto Carlos
Egy nagy szabadrúgáslövő a sok közül: Roberto Carlos
Fotó: Action Images (archív)
Egy nagy szabadrúgáslövő a sok közül: Roberto Carlos


KAPUSOK

A világbajnokságot és klubvilágbajnokságot is nyerő Rogério Ceni a legeredményesebb kapus 83 góljával, olyan nagy egyéniségeket megelőzve, mint José Luis Chilavert, Jorge Campos, René Higuita.

CENI-GÓLOK



Chilavert nyolc alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, négyszer vb-selejtezőn. Bár szerepelt az 1998-as és 2002-es világbajnokságon is, és több szabadrúgást is elvállalt, gólt végül nem szerzett.

CHILAVERT ARGENTÍNÁNAK



VÉDŐK

A kapusok előrejövetelénél gyakoribb, amikor védők állnak a labda mögé. Ronald Koeman, Roberto Carlos vagy Szinisa Mihajlovics sorfalba vágódó lövései után nemegyszer ápolásra szorultak az eltalált játékosok.

KOEMAN-GÓL AZ 1992-ES BL-DÖNTŐBEN A SAMPDORIA ELLEN



ROBERTO CARLOS EMLÉKEZETES SZABADRÚGÁSGÓLJA



MIHAJLOVICS ERŐBŐL ÉS TECHNIKÁBÓL



KÖZÉPPÁLYÁSOK

A középpályán persze óriási a tülekedés, épp úgy, mint amikor egy csapatban szerepelt David Beckham, Zinedine Zidane és Luís Figo…
A internetes honlap szerkesztői a brazil szabadrúgáslövők tízes listáját állították össze, amelyre nem fért fel például Ronaldinho sem (a 2002-es vb-n David Seamannek lőtt gólja igencsak egyedi, igaz, az angol kapus is benne volt…). Ott volt viszont a Top 10-ben Juninho Pernambucano. A Lyon középpályása az idén a Barcelona ellen szerzett parádés gólt – Víctor Valdés közreműködésével. A Guardiannél az első három helyre Rivellino, Didi és Zico került.

JUNINHO ÖSSZES



JUNINHO NAGYON MESSZIRŐL



Mielőtt az argentinok hívei abbahagynák a cikk olvasását, gyorsan térjünk át a szambáról a tangóra. Diego Maradona nemcsak a szabadrúgásairól híres, de az alábbi videó megtekintése után úgy döntöttünk, vétek lenne kihagyni a felsorolásból. A közelmúltban pedig elsősorban Juan Román Riquelme kápráztatta el a kék-fehérek híveit.

DIEGO MARADONA RÖGZÍTETT HELYZETBŐL



A már említett Zinedine Zidane és David Beckham – akik a „galaktikus” korszakban a Real Madrid tagja voltak – a mi listánkról sem maradhatott le. Emlékezetes Beckham-gól a Görögország elleni, amellyel a „háromoroszlánosok” biztossá tették kijutásukat a 2002-es vb-re. A franciák egyik kedvenc gólja a videomegosztók alapján Zidane angoloknak lőtt mesteri szabadrúgása.

AZ EGYIK LEGPROFIBB LÖVŐ: DAVID BECKHAM



Egy másik, Franciaországban népszerű videó az 1984-es Eb egyik kulcsjelenetét örökíti meg. Bár Michel Platininek nem a döntőben a spanyoloknak lőtt volt a legszebb szabadrúgásgólja, mindenféleképpen a legemlékezetesebb –Arconada bakija miatt is.

PLATINI GÓLJA AZ 1984-ES EB-DÖNTŐN



TÁMADÓK

Az idén többször is megkapta a tanári jelzőt Alessandro Del Piero. A Juventus sokadvirágzását élő klasszisa a Bajnokok Ligájában a Zenitnek és a Real Madridnak lőtt nemcsak parádés, de fontos szabadrúgásgólt, és ugyanígy tett az olasz bajnokságban a Roma, a Chievo, a Catania és a Siena ellen is.

DEL PIERO-VARÁZSLAT



Ha már az ikonoknál tartunk, nem maradhat ki a felsorolásból emblematikus alakok, Francesco Totti, Roby Baggio és Raúl sem.

TOTTI-BOMBA A PALERMÓNAK



HAZAI PÁLYA

Maradonához hasonlóan Puskás Ferenc is a játék szinte minden elemében a legjobbak közé tartozott, ebben is. A Honvédban és az Aranycsapatban inkább balról végzett el szabadrúgásokat, többnyire ugyanis Bozsik József állt a labda mögé. A Real Madridban viszont minden 11-est és szabadrúgást Puskásra bíztak. A Puskás Hungary című filmben is látható, hogy miért…

RÉSZLET A PUSKÁS HUNGARYBŐL



A vasárnapi Nemzeti Sportban a Honvéd és a magyar válogatott korábbi klasszisa, Esterházy Márton alkotott véleményt a mai csatárokról, és hiányolta a nagy lövőket is.

„…nemcsak az igazi kedvencek hiányoznak, hanem a jól lövő futballisták is – pedig ez alapeleme a játéknak. Csak a saját példámat tudom felhozni: ha a tizenhatos környékén megítélt szabadrúgást szerettem volna lőni, sorszámot osztottak a többiek: balról Détári Lajos, jobbról Varga József, középről Gyimesi László állt a labda mögé rendszerint, s néha odaengedtek engem is. Mondjon nekem most egy olyan futballistát a jelenlegi mezőnyből, akitől rettegnek a kapusok.”

Valóban nem könnyű, talán Kenesei Krisztiánt tudnánk megemlíteni az itthon játszók közül. A magyar válogatottban pedig Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán tartozik a legjobbak közé. Hajnal még a szezon elején a német Szuperkupában lőtt fontos és látványos gólt.

HAJNAL GÓLJA A SZUPERKUPA-MÉRKŐZÉSEN



Igazi szabadrúgás-specialista a válogatottban három, szinte ugyanolyan gólt szerző Hrutka János. A korábbi ferencvárosi védő lövése a litvánok ellen győzelmet, az angolok és a románok ellen pedig döntetlent ért.

HRUTKA ROMÁNIÁNAK ÉS LITVÁNIÁNAK



Minden idők egyik legszebb magyar szabadrúgásgólját Détári Lajos szerezte. Az 1987-es lengyelek elleni, 5–3-ra megnyert Eb-selejtezőn az alapvonal közeléből csavart a bal felsőbe. Az Eintracht Frankfurtban pedig Német Kupa-győzelmet jelentő gólt lőtt, szintén szabadrúgásból.

A LENGYELEK ELLENI GÓL



Maradunk a Honvédnál, de időben visszamegyünk egy kicsit. Az idősebbek itthonról Tichy Lajost emlegetik a legnagyobb szabadrúgáslövőként. Videón sajnos csak egy találatát tudjuk megmutatni.

TICHY LAJOS AUSZTRIA ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik