Dunga csapata nyert, Alfio Basile együttese nem volt méltó ellenfél

Vágólapra másolva!
2007.07.16. 01:01
Brazília nyerte a 2007-s Copa Américát, miután a döntőben 3-0-ra legyőzték nagy riválisukat, a torna favoritjának számító argentin együttest, amely hiába parádézott a tornán, a döntőben nem tudott méltó ellenfele lenni a seleçãónak. Ez volt a sárga-kékek nyolcadik sikere a dél-amerikai kontinens válogatottjainak csúcstalálkozóján, míg az argentinok továbbra is 14 elsőségnél tartanak.
Nyolcadszor nyerte meg a sorozatot Brazília
Reuters
Nyolcadszor nyerte meg a sorozatot Brazília
Nyolcadszor nyerte meg a sorozatot Brazília
Reuters
Nyolcadszor nyerte meg a sorozatot Brazília

Még bele sem melegedhettek a csapatok a játékba – a brazil játékosok a passzokat erőltették, az argentinok inkább a lendületet -, máris vezetést szerzett a seleção.

A negyedik percben a mérkőzés első helyzete alakult ki, Julio Baptista szelídített meg egy nem túl meggyőzőnek szánt előreívelést, majd a késlekedő Ayalával szemben csinált egy visszacselt. Miután társ nem, csak négy, visszazáró argentin védő érkezett, az egyetlen lehetséges megoldás mellett döntött: 14 méterről kapura lőtt. Bombaerős lövése aztán védhetetlenül vágódott az argentin kapu bal oldalába.

A gyors gól rányomta a bélyegét a találkozóra: a fegyelmezett és a vezetéstől roppant nyugodt brazilok szorításában nem talált ellenfelén fogást Argentína.

A találkozó előtt még a 14-szeres győztes argentinok sikerét várhatták többen, ám meglepődve láthattuk, hogy az egyébként félelmetes és a tornán jó formát és lehengerlő támadójátékot mutató Riquelme, Messi, Tévez irányította argentin szekció ezúttal milyen tanácstalan. És kissé erőtlen…

A kilencedik percben Riquelme formás baloldali akciót befejezve – Messi beadását Verón fejelte vissza a második hullámnak – még a felső lécet lőtte telibe ugyan, de ettől eltekintve húsz percet kellett várni a következő komolyabb lehetőségükre. Akkor Doni védte bravúrral az irányító bombáját.

A két argentin helyzet között brazil gólveszélyeket jegyezhettünk fel: Maicon 19 méteres, lapos lövését majdnem bevédte Abbondanzieri, majd egy perccel azután Zanetti mentett kétségbeesetten a gólvonalról.

Bár némiképpen mezőnyfölényben, de helyzet nélkül futballoztak az argentinok, a félidőre kétgólos előnnyel vonulhattak a brazilok. Daniel Alvés jobboldali, lapos centerezését a visszafutó és becsúszó Ayala saját kapujába pöckölte.

Pedig a címzett Vagner Love aligha érhette volna el a beadást, annál inkább a kapujából már kilépő Abbondanzieri.

A második félidőben emelt a tempón Argentína és beszorította ellenfelét saját térfelére, de kapu közelébe és helyzetig nem igen jutott. Basile cserékkel próbálta frissíteni együttesét, mindhiába. Gólt, kontrából a brazilok szereztek.

Jellemzően egy balul sikerült argentin szabadrúgást kontráztak meg nem is akárhogyan Dunga legényei: Robinho emelését követően Vagner Love indította jó ütemben a támadással fellépő Daniel Alvést, aki 12 méterről, a jobbösszekötő helyéről kilőtte a kapu jobb oldalát.

A hátralévő időben hiába küzdött a szépítő találatért a hitét egyre inkább elvesztő argentin csapat, ezúttal is vereséggel távoztak a pályáról, mint legutóbb, három éve, a 2004-s fináléban. Ám amíg akkor 2-2 után a tizenegyesek döntöttek, most sima lett a találkozó. Ahogy a tornán, úgy a döntőben sem brillírozott a címvédő, tucatnyi klasszisát nélkülöző brazil csapat, ez azonban mit sem von le győzelmük értékéből. Ráadásul a döntőben a nagy riválist múlták felül, nem is akárhogyan, így kifogást senki nem emelhet sikerük ellen.

42. COPA AMERICA (VENEZUELA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik