Sokat nyerhet a futball

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2009.07.31. 00:15
Címkék

Jelen állás szerint a futball nyer, az azonban cseppet sem biztos, hogy úgy, ahogyan szerda este látszott. Még az is elképzelhető, hogy Madonna augusztus 22-én fellép a Puskás Ferenc Stadionban, amire az MLSZ is rábólint, ám ehhez a koncertszervezőnek mélyen a zsebébe kellene nyúlnia.

A képlet roppant egyszerűvé vált.

A Madonna-koncertet szervező iroda, a Live Nation hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy az eseményt a Kincsem park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendezi, ez ellen Kisteleki István, az MLSZ elnöke minden létező fórumon hevesen tiltakozott, mondván, az énekesnő rajongói tönkretennék a gyepet, amely a két héttel később sorra kerülő, svédek, majd a négy nap múlva esedékes, portugálok elleni világbajnoki selejtezőt pocsék állapotban várná. Tárgyalás tárgyalást követett, végül a létesítmény tulajdonjogát birtokló Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) szerda este közleményt adott ki, amely leszögezi, hogy nem írt alá előszerződést a Live Nationnel, majd kimondja: „Török Ottó, a NUSI főigazgatója a mai napon közölte a koncertszervező céggel, hogy a labdarúgó-mérkőzések zavartalan lebonyolítása érdekében nem áll módjában a Madonna-koncertre a Puskás Ferenc Stadiont rendelkezésre bocsátani! Erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a Live Nation Hungary és a Magyar Labdarúgó-Szövetség erről megegyezik!”

A képlet tehát tényleg leegyszerűsödött: ha az MLSZ áldását adja rá, akkor Madonna énekel a stadionban, ha nem, akkor a szervezőknek más helyszínt kell keresniük. A végeredmény első ránézésre akár borítékolható is, hiszen ha a szövetségnek szándékában lenne az engedékenység, Kisteleki István aligha írt volna tiltakozó levelet az összes illetékesnek.

Mondhatjuk, győztek a futball szempontjai, és ezt a hírt üdvözölhetjük is: lapunk az első perctől fogva emellett kardoskodott. Egész egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar sport, azon belül a magyar labdarúgás egyik legnagyobb esélyét kockára tegyék egy koncerttel, legyen bárki is a fellépő, hiszen mint tudjuk, ha az említett két selejtezőt a magyar válogatott sikerrel vívná meg, szinte karnyújtásnyira kerülne a világbajnoki részvételtől, amelyre 23 éve várnak a sportág rajongói.

A hírek szerint a Live Nation felajánlotta, hogy ezerötszáz négyzetméternyi gyepet helyrehoz a koncert után, ám ez így igen furcsán hangzik, hiszen a pálya a futballban egyetlen egység, olyan nincs, hogy egyik része vadonatúj, a többi pedig enyhén szólva is viseltes. Megkeresésünkre Kisteleki István is azt felelte, hogy olyan ajánlat eddig nem érkezett az MLSZ-hez, amely alapja lehetne bármilyen tárgyalásnak, ám a cég jelezte, hogy vezetője is szeretne beszélni a szövetség elnökével. Felvetésünkre, hogy ha a Live Nation kicserélné a stadion teljes gyepszőnyegét, hogyan reagálna az MLSZ, Kisteleki István azt válaszolta, természetesen létezik olyan ajánlat is, amelyet muszáj megfontolni, és ez feltétlenül közéjük tartozna. Az egész magyar futball jól járna vele, különösen úgy, hogy pénzhiány miatt hosszú ideje elodázzák az illetékesek a játéktér felújítását, amelynek a költségei százmillió forintra rúgnak.

Mindent egybevetve úgy tűnik, ez az a megoldás, amellyel mindenki a legjobban járna. Könnyen lehet, a koncertszervezőnek megéri ez az összeg, hiszen a stadionban sok mindent készen kap, amit a Kincsem parkban létre kellene hoznia ugyancsak nem kevés pénzért, a magyar válogatott pedig tökéletes, felújított gyepszőnyegen indulhatna harcba a világbajnoki részvételért, és végül a NUSI sem panaszkodhatna, hiszen megúszná a játéktér felújítását, és még a Madonna-koncertért járó bérleti díjat is bezsebelhetné.

Csak a Debrecen maradna hoppon, ha augusztus 26-án BL-selejtezőt játszhatna, és az UEFA elparancsolná a saját pályájáról, a DVSC ugyanis második helyszínnek a Puskás-stadiont jelölte meg.

Ezen a ponton válik igazán fájóvá a magyar sport létesítményhelyzete – de ez már külön történet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik