Kalmari kirakósjáték

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.07.05. 23:16
Címkék
A szerb ezüstérmes, Dragoszlav Sztepanovics edzette Vojvodina után (1–0) szerdán a román bajnokság második helyezettje, az FC Timisoara ellen mérheti fel BL-selejtezőre készülő csapatát Herczeg András. A DVSC-TEVA klubmenedzsere vélhetően Kalmar-szakértőként ül majd le a kispadra, hétfőn ugyanis Malmőben megnézi a svéd rivális soros bajnoki fellépését.

„Kellene még egy csatár…” – pattant ki a beszélgetést záró óhaj Herczeg Andrásból.

Nem a létszámhiány, esetleg minőségbeli kifogások préselték ki belőle a kívánságot. Típusproblémák késztetik támadókeresésre a Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő DVSC–TEVA klubmenedzserét, akit az idő is szorít: a svéd Kalmar elleni első fellépésig (július 15.) alig több mint egy hét van hátra.

„A DVSC támadói típusukat tekintve alapvetően elmozgó csatárok, klasszikus pozíciós erőcsatárra viszont nagy szükségünk lenne, mert egyetlen ilyen játékosunk, Kerekes Zsombor jelenleg sérült – fedte fel a kutatás eredőjét Her-czeg András. – Második hete nem edz velünk, egy harmincöt éves futballista esetében ilyen hosszú kihagyás már nem gyerekjáték, a teljesítményén masszívan érződne a kimaradás. Folyamatosan csatárokat tesztelünk, de az edzés és a meccsszituáció között ég és föld a különbség. Ugyanúgy kell őket élesben látnunk, mint a svédeket.”

Ami az előbbi csoportot illeti: a marokkói irányító, Danian Dzsavad nem ezen a nyáron lesz a Loki futballistája, az U-válogatott Bajner Bálintnak, a brazil Leo Mineirónak és a szerb Nenad Panicsnak azonban még van erre esélye. Hogy kinek mennyi, egyelőre nem behatárolható, Herczeg András legalábbis nem kívánt véleményt formálni a szerdai edzőmérkőzés előtt. A hét közepén a román ezüstérmes FC Timisoara elleni fellépés vízválasztó lesz a trió szempontjából.

„Szombaton a Vojvodinát, a legendás Dragoszlav Sztepanovics együttesét legyőztük egy nullára, de az eredménynél lényegesebb volt a produkció – tekintett vissza a klubmenedzser. – Labdabirtoklás terén jól teljesített a csapat olyan ellenféllel szemben, amely ugyancsak európai kupainduló. Ha a végjátékokban jobban koncentrálunk, nagyobb lehetett volna a különbség. A Vojvodina ezüstérmet nyert Szerbiában, de úgy vélem, szerdán a Temesvár keményebb dió lesz, a román bajnokság erősebb a déliekénél.”

Mivel a temesváriak a közelmúltban a pályán összefutottak a Kalmarral, a Debrecenben edzőtáborozó román delegáció tagjai viszonylag friss információval, ami ennél is fontosabb, testközeli élményekkel gazdagodtak a Loki jövő heti riválisáról – amit meg is osztottak a piros-fehérek szakmai stábjával.

„Erős, a test test elleni harcot erőltető ellenfelet festettek le nekünk, kiemelték a svédek védekezésének hatékonyságát – vázolta fel az alapmotívumokat a klubmenedzser. – Nehéz feltörni a kapujuk elé húzott falat. Ahogy felvételt is problémás róluk beszerezni, nekünk legalábbis nem sikerült. Hiába kértünk tőlük meccskazettát, és ígértünk cserébe kettőt a mieink közül, nem reagáltak. Meglátjuk.”

Pontosabban meglátja, a tervek szerint ugyanis hétfőn Bücs Zsolt edző társaságában Her-czeg András Malmőbe repül, ahol a hétvége előtt az Allsvenskan hetedik helyén álló Kalmar az 1979-ben BEK-döntőt játszó (a Nottingham ellen 1–0-ra elbukó) klubbal meccsel.

„Gyűjtjük a híreket, a sorsolás után ömlött az információ a Kalmarról, de mostanra szinte elapadtak a források, és egyébként is időszerű a személyes vizit, tapasztalatszerzés, ennél még nem találtak ki jobbat a labdarúgásban. A legkedveltebb játékrendszerével tisztában vagyunk, azzal is, kik a csapat kulcsfigurái, de hogy ténylegesen milyen tartalommal töltik meg a formát, a hadrendet, a helyszínen szűrhetjük le. Ezzel az úttal talán a hírek különbözőségéből fakadó ellentmondást is feloldhatjuk: a temesváriak a svédek védekezését dicsérték, más csatornák szerint dél-amerikai futballistáiknak köszönhetően attraktív focit játszanak, és nem olyan zárt a védekezésük, mint általában az északi élcsapatoké. Bármelyik is igaz rájuk, engem most más foglalkoztat: kellene még egy csatár…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik