Futballünnepre várva

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2009.06.25. 23:12
Címkék
Az MLSZ versenybizottsága csütörtökön elkészítette a Soproni Liga sorsolását; a golyókat úgy„irányították” hogy már az 5. (majd a 10. és 15.) fordulóban lehetőség nyíljon kettős rangadók rendezésére a Puskás Ferenc Stadionban. Noha az érintett fővárosi csapatok jó ötletnek tartják a hagyomány felelevenítését, a klubvezetők egyöntetű igenje szükséges ahhoz, hogy az elképzelés valósággá váljék.

Tavasszal még – futballreform címszó alatt… – vitasorozatot kezdtünk lapunkban; a bajnokság létszámának, valamint szerkezetének átalakítása mellett beszédtéma volt, hogy a honi labdarúgó-szövetségben (is!) felvetődött a kérdés: legyenek-e újra kettős rangadók hazánk legnagyobb sportlétesítményében, a Puskás Ferenc Stadionban?

Mi egyértelműen az igen mellett szavaztunk.

A Népstadiont egykoron tíz- és tízezrekkel megtöltő klubok (a Bp. Honvéd, a Ferencváros, az Újpest és a Vasas) képviselői május elején úgy nyilatkoztak, hogy jó ötletnek tartják a kettős rangadók hagyományának felelevenítését. Hogy az MLSZ-ben is támogatják a futballünnep hangulatának megidézését, azt bizonyítja: a versenybizottság a Soproni Liga csütörtöki sorsolásán úgy „irányította” a golyóbisokat, hogy az 5. fordulóban, augusztus 22-én (talán nem is lehetett volna jobb időpontot találni a nyár utolsó előtti hétvégéjénél…) kettős rangadóra is sor kerülhet.

Egyelőre indokolt a feltételes mód használata, hiszen ahhoz, hogy a Bp. Honvéd–Újpest, valamint a Vasas–Ferencváros találkozót egy helyszínen rendezzék, a fővárosi klubok vezetőinek beleegyezése szükséges.

„Szervezési és technikai akadályát sem látom annak, hogy újből kettős rangadókat rendezzenek – árulta el George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa. – Sőt azt sem tartom kizártnak, hogy a mérkőzések jelentős szurkolói tömegeket mozgósítanak. De nem lehet rögtön kijelenteni, hogy augusztus végén irány a Puskás-stadion, hiszen előbb még az érintett csapatok vezetőinek kell eldönteniük: így kívánják-e vagy sem. Egyelőre minden más csak spekuláció. Mivel engem bíztak meg, hogy a többi elöljárót »szondáztassam«, a Honvéd úgy határoz, ahogy a többi klub. Vagy az összes igent mond, vagy valamennyi nemet. Ha egynek is aggályai támadnának, azt mondom: inkább hagyjuk. A magyar labdarúgás egyik rákfenéje az állandó széthúzás, ezért csakis olyan döntés születhet, amelyben az érintettek egyöntetűen egyetértenek.”

Úgy fest, ferencvárosiak támogatják az elképzelést, feltéve, hogy minden szereplővel – így nemcsak a soros pályaválasztókkal, hanem a szurkolókkal, szurkolói csoportokkal is – sikerül mindenben megegyezni.

„Az ötödik fordulóban a Ferencváros a Vasas vendégeként lép pályára, az Újpest pedig a Honvédhoz látogat, így a házigazdákon múlik, hol rendezik a találkozókat – figyelmeztetett Berki Krisztián, az FTC vezérigazgatója. – Ha a pályaválasztó úgy dönt, hogy a Puskás-stadionba viszi az összecsapást, mi természetesen vállaljuk a fellépést. Az esemény kiváló erőfelmérő lenne, és megmutatná: van-e érdeklődés az ilyen mérkőzések iránt, és összejönne-e harminc-negyven ezer néző. Ha jól sikerül a nap, más megvilágításba kerülhet egy esetleges Újpest–Ferencváros vagy Ferencváros–Újpest találkozó is – a stadionban. De mint már korábban mondtuk: előbb egyeztetünk a szurkolói csoportokkal, kikérjük a drukkerek képviselőinek véleményét, és csak azután lépünk.”

Sallói István, az Újpest sportigazgatója vallja, minden klubnak megvannak a maga problémái, ezért az ilyen lehetőség során körültekintően kell tájékozódni az akadályokról: „Semmi jónak nem vagyunk az elrontói, és ha az ötödik fordulóban a Honvéd úgy dönt, megteremti annak lehetőségét, hogy a Puskás Ferenc Stadionban fogadja az Újpestet – megyünk. Kíváncsi vagyok, a nézők hogyan fogadnák a tradíció a felélesztését, mert úgy tudom, amikor először szóba került a kettős meccsek újbóli megszervezése, az újpesti drukkerek nem voltak mellette. Nem akarják feladni a pályaválasztói jogot! Nézzük meg, milyen visszhangja lesz az ötödik fordulónak, és utána kezdjünk el gondolkodni a jövőn. Nem egyszerű a házigazdának idegen pályán mérkőzést rendeznie: egyeztetni kell a szponzorokkal, a cégekkel, amelyek reklámoznak a stadionban, meg kell oldani a bérletesek bejutását, továbbá a klubbal szerződésben álló biztonságért felelős céggel is kötelező egyeztetni.”

Az angyalföldiek szívesen felelevenítenék a korábbi mérkőzések ünnepi hangulatát, rajtuk valószínűleg semmi sem múlik.

„Teljes mellszélességgel támogatjuk a kettős mérkőzések rendezését – jelentette ki Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezető igazgatója. – Örülünk, hogy már az ötödik fordulóban lehetőségünk nyílik arra, hogy visszavarázsoljuk a Puskás Ferenc Stadionba a régi találkozók hangulatát. Noha optimisták vagyunk, felkészültünk arra is, hogy lehet, az első ilyen esemény látogatottsága elmarad a várakozástól. De hisszük, hogy a kezdeményezés jó! Természetesen – ha sor kerül a kettős rangadóra – az ötödik forduló után levonjuk a rendezés tapasztalatait, és a tizedik forduló előtt eldönthetjük, legyen-e folytatás. Remélem, lesz.”

Csak a kezdésben kellene valahogy megállapodni…

A sorsoláshoz tartozik még, hogy a nagy érdeklődéssel várt Újpest–Ferencváros mérkőzést a 10. fordulóban rendezik. Az újonc zöld-fehérek kérésüknek megfelelően Szombathelyen kezdenek, és úgy tudjuk, hogy ha a két klub írásban is kéri a mérkőzés elhalasztását (a Haladás az Európa-liga-szereplés, az FTC a későn véget érő NB II-es idény miatt játszana később), ennek nem lesz akadálya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik