Afrika uralkodóját senkinek sem szabad lebecsülnie

Vágólapra másolva!
2009.06.13. 18:33
Az egyiptomi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Hasszán Sehata egykoron legendás futballista volt, most pedig a kispadról kell megmutatnia, hogy új szakmájában legalább akkora ász, mint a gyepen volt egykoron.
Afrika trónján a "Fáraók".
Afrika trónján a "Fáraók".
Afrika trónján a "Fáraók".
Afrika trónján a "Fáraók".


Sehata több klubból is kihozta edzőként a maximumot, a válogatottal pedig megnyerte a 2006-os és a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáját, így ha nem szerepelnek le a Konföderációs Kupán, illetve kijutnak a 2010-es világbajnokságra, alighanem dicsősége teljében vonulhat vissza az utóbbi torna után, az ottani szerepléstől függetlenül. Igaz, addig még jó néhány dézsa víz lefolyik a Níluson…

A mester nem panaszkodhat kapusaira: Esszám El-Hadari 36 esztendeje ellenére is csúcsformában röpköd a háló és a tárgyalóasztal között (akadt némi átigazolási ügye a különféle bíróságok előtt, amikor az Al-Ahlyt odahagyta a svájci Sionért), míg helyettesei, Mohamed Szobhi és különösképpen Abdel Vahid el-Szajed sincsenek tehetség és rutin híján.

Az általában háromfős védelem oszlopos tagja a Bariban és a Fiorentinában is megfordult Hani Szaid, a jó nevű Vael Gomaa és a Sadi Mohamed helyét átvevő Ahmed Szaid; előttük a bal oldalon Szajed Moavad, átellenben a szintén az al-Ahliban edződő Ahmed Fathi köti össze a védelmet és a középpályát. Csereként bevethető a jobb oldalon a középpályán is számításba vehető Ahmed el-Muhammadi, a balon Ahmed Farag (jobbszélsőket…), középen pedig a zamalekes Mahmud Fatallah vár beugrásra.

A pálya közepén jó ideje egymás oldalán harcol a Mohamed Savki, Hoszni Abd Rabu duó (kettejükért több mint kétmillió fontot fizettek nemrégiben új csapataik), előttük pedig napjaink egyik legjobb egyiptomi labdarúgója, Mohamed Abutrika szervezi a játékot, többnyire kiválóan és roppant eredményesen. Ebben a csapatrészben számításba jöhet még a cserekarmester Ahmed Eid, a támadó középpályás Mohamed Homosz, no és a nemzet egyik kincse, a válogatottsági rekorder Ahmed Hasszán. Sehata magával vitt két fiatal középpályást is a tornára a ballábas, 23 esztendős Abdelaziz Tavfik és a nála is fiatalabb szűrő, Ahmed Hairi személyében.



A csatársor fő átütő erejét a több német élcsapatban is megfordult öntörvényű Mohamed Zidane adja, aki vagy csapnivalóan és szemtelenül lézeng a pályán, vagy megállíthatatlanul száguld. Mellette alaphelyzetben a Wiganben is gólerős Amr Zaki „csatárkodik”, ám ő olyan súlyosan megsérült az Algéria elleni világbajnoki selejtezőn, hogy ki kell hagynia a Konföderációs Kupát. Számára pech, nagy lehetőség viszont ez az ENPPI-s Ahmed Rauf és a Harasz el-Hodood házi gólkirálya, Ahmed Abdelghani számára. Ám e páros nem éppen arról volt híres eddig, hogy számolatlanul ontaná a gólokat a nemzeti tizenegyben, így nem lenne meglepő, ha egy plusz középpályás közbeiktatásával egy szem csatárral és öt középpályással állnának fel a „Fáraók”, vagy Abutrika léphet feljebb egy sorral.

Nem tagja viszont a keretnek az Európában legismertebb egyiptomi futballista, Midó, a 2005-ben Afrika legjobbjának választott Mohamed Barakat vagy a Tottenhamben is megfordult Hosszám Gáli.

Mint láthatjuk a fentiekből, nem éppen a „Fáraók” a két dél-afrikai rendezvény fő esélyesei (ráadásul a 2010-esre még nem is kvalifikálták magukat), ám ne essünk abba a hibába, hogy lebecsüljük a fekete kontinens koronázott királyát. Ha csoportbeli ellenfeleik megteszik, nagyon csúnya meglepetésben lesz részük…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik