Fogadalom? Bizakodás!

MIHÁLYI ANDRÁS jelenti LiepajábólMIHÁLYI ANDRÁS jelenti Liepajából
Vágólapra másolva!
2009.06.06. 23:41
Címkék
Miközben legjobb kézilabdázóink vagy vízilabdázóink esetében megszokott, hogy egymást követik a világversenyek, és hogy ezek elképzelhetetlenek nélkülünk, egy másik, nálunk szintén népszerű labdajátékban már annak is nagyon kell örülnünk, hogy két kimaradt ciklus, azaz hat szűk esztendő után újra tagja az Európa-bajnokság mezőnyének Magyarország. A kosárlabdáról van szó, azon belül a női szakágról, mert a férfiak még régebben jártak a kontinentális seregszemlén: legutóbb 1999-ben.

Milyen volt az út? Ki tudták aludni magukat az elindulás előtti éjszakán a hajózással egybekötött csapatbúcsúztató után úgy, hogy másnap reggel hétre kellett kiérni a reptérre?Milyen volt az út? Ki tudták aludni magukat az elindulás előtti éjszakán a hajózással egybekötött csapatbúcsúztató után úgy, hogy másnap reggel hétre kellett kiérni a reptérre?

A hajón csak este kilenc óráig voltak ott a lányok, úgyhogy ez nem nehezítette a programot – válaszolta Rátgéber László, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, amikor a csapatmegbeszélés után, az ebéd előtt szakított ránk egy kis időt immár az Eb helyszínén.

És a szakmai stábét?

A szakmai stábét se, mert tíz óra után elhagyta a hajót. Az Air-port Hotelben aludtunk a reptér mellett, pénteken pedig helyi idő szerint délután fél hatkor érkeztünk meg Liepajába. Edzeni nem tudtunk, így megvacsoráztunk, volt egy megbeszélés, azután pihentünk. Szombat reggel már edzettünk, tartottam taktikai értekezletet, aztán fél öttől megint tréning volt, majd vasárnap pedig háromnegyed háromtól már az első meccs következik a görögök ellen.

Milyen a szállás?

Átlagos, normális. Furcsa, hogy nincsenek polcok meg fiókok, de a kaja jó. Nem problémás, de nem is kiemelkedő – háromcsillagos.

Hogy értékeli a felkészülést? Azt mondta, fizikailag rendben vannak a lányok.

Ne legyenek tompák és bátortalanok, ne blokkoljanak le, ez az egyetlen kérésem. Hogy teljesül-e, rögtön látszik majd a taktikai feladatok megoldásán, vagyis le lesznek-e lassulva, „olvassák-e” a helyzeteket… Ez mindjárt az első nap kiderül a görögök ellen, amikor két embert kell megfogni, Malcit és a Kalcidut, mert ők gyártják a legtöbb pontot náluk. Fontos, hogy koncentráltak és mozgékonyak legyünk az agresszív védekezésükkel szemben, tehát a győzelem receptje, hogy ne ők nyomják el a mi játékunkat, hanem mi az övékét. És természetesen legyenek olyan egyéniségeink, akik magukra vállalják a felelősséget, és jó teljesítményükkel meg tudják fűszerezni a csapatjátékunkat.

Kis túlzással több meccsük volt, mint edzésük a május negyedike óta eltelt időszakban, mivel összesen tizenhárom mérkőzést játszott az együttes a felkészülés egy hónapos időszakában. Ezzel mi volt a cél?

A csapatnak szüksége volt meccsekre. Az már önmagában nagy siker, hogy az ausztrálok, az oroszok és a franciák edzőpartnerei vagyunk: ilyen rangos ellenfelekkel szemben lehet a legtöbbet fejlődni, tapasztalatokat szerezni, mert tény és való, hogy bár most itt vagyunk az Eb-n, ennek a csapatnak még legalább két-három évnyi „tere” van a fejlődésre. És ehhez nem kell semmi különöset tenniük a lányoknak: egyenek, igyanak, legyenek együtt, játsszanak meccseket, és máris jobbak lesznek. Szerintem már most is jobban játszanak, mint tavaly.

Amikor bravúros teljesítménnyel kivívták a kontinensbajnoki kvalifikációt… Melyek lehetnek a fő fegyvereik?

A csapatjáték, a fegyelem, a szervezettség és az agresszív védekezésből a gyors indításos játék.

És a legfőbb hiányosságaik? Nyugodtan kitérhetünk ezekre is, hiszen az ellenfelek aligha olvassák a magyar sportnapilapot, meg nyilván rég feltérképeztek minket…

Az öt-öt elleni mélységi játék és a tapasztalatlanság.

Látszott, hogy a nyilatkozataival végig próbálta levenni a terhet a lányok válláról, de talán most már nem kell: meddig juthat el a mi szimpatikus, szerethető csapatunk?

Jussunk tovább! Olyan csapattól, amelyik kétszer egymás után nem volt kint az Eb-n, és aztán a selejtezőn az utolsó büntetővel jut ki – ha nem is tizenhatodikként, hiszen utánunk még ketten továbbléptek a pótselejtezőből is, de tizennegyedikként –, az a legnagyobb szakmai elvárás, hogy önmagához képest játsszon jól, és ha továbbjut, az további három mérkőzést jelent. Ehhez pedig nyerni kell.

Lehet, hogy nem is egyszer, ha a csoportban körbeverés lesz…

Így van. És ennek a csapatnak meg kell tanulnia nyerni – a szoros meccseken is.

Ön híres a fogadalmairól, hogy a jelentős megmérettetések előtt beígér valami nagy mutatványt, motiválandó a játékosait. Most nincs valami ilyesmi a tarsolyában?

Nincs. Azt akarom látni, hogy jól játszunk. Ezt nagyon szeretném, és persze azt is, ha továbbjutnánk.

Az első körből?

Mindig. Jussunk el Rigába, és akkor én boldog ember leszek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik