Nem enyhülnek a gondok

BERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEFBERECZKY ATTILA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.02.04. 11:09
Címkék
Továbbra is súlyos anyagi gondokkal küzd a Dunaferr NK, amely legrosszabb esetben meg is szűnhet (ez a magyar kézilabda pótolhatatlan vesztesége lenne). A női bajnoki ezüstérmes csapat mestere, Imre Vilmos szövetségi kapitány igyekszik mindent megtenni a már több poszton meggyengült együttesért, ám a szerdai debreceni bajnoki előtt csak játékosai tisztes helytállásában reménykedett.

A magyar kézilabda élcsapatai közül ezekben a hetekben (pontosabban az utóbbi hónapokban) a Dunaferr NK női szakosztálya van a legnagyobb bajban. A klub akadozva vagy egyáltalán nem fizet a játékosoknak és a szakmai vezetőknek, s a hozomra dolgozók eddigi kitartó türelme kezd elfogyni. Néhányan már új egyesület után néztek, mert a tavaly kezdődő problémákból nem láttak kiutat. Az újvárosi szurkolók már nem láthatják piros-fehérben egykori kedvenceik közül Berta Melindát, Borbás Ritát, Lovász Zsuzsát, Mörtel Renátát, Pigniczki Krisztinát, Sopronyi Anettet, Paula Ungureanut, valamint a legutóbb távozó Nagy Ivettet, Sanela Knezovicot és Szűcs Viktóriát. A kisbabát váró Ferling Bernadett szintén kivált Imre Vilmos edző csapatából, amelybe – persze kényszerűségből – sorra érkeznek az ifjú tehetségek.

„Az ősszel már kezdtünk reménykedni, mert úgy látszott, a klub megkapja a támogatást a Dunaferrtől, s utalja a fizetéseket – mondta Imre Vilmos. – Névadó főtámogatónkkal nem is volt semmi baj, hanem a kisebb, igaz, szintén jelentős szponzorok nem hosszabbítottak szerződést. Nem szeretnék pesszimistának tűnni, de jelenleg az a legjobb hír, hogy nincs arra utaló jel, hogy a Dunaferr ne akarná teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségét. Február közepéig ki fog derülni, mi az igazság. Addig mindenképpen kitart a csapat, és én is megvárom ezt az időpontot.”

A szakmai munkának viszont nem kedvez ez a hangulat, hiszen a játékosoknak nehéz az edzésre, meccsekre összpontosítani.

„Nem egyszerű a helyzetünk, s mégis fel kell készülnünk a bajnoki meccsekre – folytatta Imre Vilmos. – A DVSC otthonában ismét fiataljaink kapnak bizonyítási lehetőséget, és csak annyit kérhetek tőlük, hogy az esélyesebb ellenféllel szemben becsülettel küzdjenek. Legutóbb a Békéscsabával szemben jól bírták a második félidő közepéig, ám kevesebb cserénk volt, s nekik is a tapasztalatszerzés a legfőbb feladatuk.”

Február közepét sorsfordítónak tartják Újvárosban, s a klub vezetői bizakodóak. Nem tudják elképzelni, hogy a jövő pénteken a Nyíradony ellen már ne álljon ki a Dunaferr (a zuhanyhíradó szerint ezt tervezik a játékosok, akiknél lassan elszakad az a bizonyos cérna). Akad viszont, aki úgy tudja, egy-két napon belül megkapják a februári fizetésüket a lányok, s nincs veszélyben a csapat jövője. Angol és amerikai szponzorokról is hallani, s a Dunaferrnek sincs oka a támogatás megvonására (ebben több újvárosi szakosztály is reménykedik).

A Dunaferr mögött nehéz hónapok állnak (az ősszel kiesett a BL-selejtezőből, átkerült az EHF-kupába, de ott is elbukott a 16 között), s szerdán sem lesz könnyű dolga Debrecenben. Itt még biztosan pályára lép a válogatott Balogh Barbara, aki iránt – Szörnyi Attila menedzser szerint – több klub is érdeklődik.

„Még semmi sem dőlt el, és Barbara egyelőre mindent megtesz a Dunaferr sikereiért – mondta a játékosügynök. – Az egyik kérője a Fradi, de még szó sincs megállapodásról.”

Sokan fáradoznak Újvárosban, hogy megmentsék, s továbbra is a sikerekhez vezető úton tartsák a legendás női csapatot. Ez elemi érdeke a magyar kézilabdának is, hiszen hatalmas értékről van szó. A Dunaferr ötször nyert bajnoki aranyat (1998, 1999, 2001, 2003, 2004), BL- és Szuperkupa-győztes (1999) volt, valamint a KEK-ben (1995) és az EHF-kupában (1998) is állt a győzelmi dobogó tetején.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik