Folytatódhat a sikertörténet – „A Sunjiban véghezvitt csoda 2.”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2008.08.23. 08:38
A pekingi olimpián a pénteki első rész után szombaton folytatódhat a magyar sikertörténet. „A Sunjiban véghezvitt csoda 2.” – színes magyar játékfilm. Főszereplők: Vereckei Ákos, Vajda Attila, Kovács Katalin (két felvonásban) és Janics Natasa, Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor. Hossza: 500 méter. Rendez(het)i: a magyar kajak-kenu válogatott.
A Kovács Katalin, Janics Natasa duó aranyérmet nyerhet Pekingben
Fotó: MTI
A Kovács Katalin, Janics Natasa duó aranyérmet nyerhet Pekingben
A Kovács Katalin, Janics Natasa duó aranyérmet nyerhet Pekingben
Fotó: MTI
A Kovács Katalin, Janics Natasa duó aranyérmet nyerhet Pekingben

Pénteken befejeződött a magyar olimpiai küldöttség két hétig tartó szappanoperája, a „Rémálom Pekingben” (de lehet „Kudarcok közt” is: kinek hogy tetszik, vagyis inkább nem tetszik ). És kezdetét vette a Sunjiban (no meg a férfi vízilabda-elődöntőnek otthont adó Olimpiai Sportközpontban) véghezvitt csoda!

A magyar kajak-kenusok a filmművészet majd' minden műfaját megidézték pénteken. Vajda Attila döntőjében féltávnál (amikor a „mi fiunk” csak ötödik volt) halálra rémültünk, mint egy jó thrillerben, aztán a végén kacagtunk a felültetett riválisokon (több mint egy hajóval nyert Vajda), akár egy kiváló vígjátékot nézve. Kozmann György és Kiss Tamás futamát pedig végigkönnyeztük, ahogy egy felejthetetlen dráma esetén szokás.

A történet szombaton folytatódhat...

FÉRFI K–1 500 M – VERECKEI ÁKOS

Érdekes, hogy Vereckei Ákos K–1 500 méteren háromszoros világbajnok, mégsem számít esélyesnek. Azért nem, mert az utolsó vb-címét hét évvel ezelőtt, 2001-ben nyerte. Azóta pedig olyan zsenik „születtek,” mint amilyen például a 26 éves kanadai címvédő, 2007 világbajnoka, Adam van Koeverden, aki a verseny legnagyobb esélyesének számít. Ennek ellenére egy háromszoros világbajnokot – aki nem mellesleg három nap múlva ünnepli a 31. születésnapját – sosem szabad leírni.

FÉRFI C–1 500 M – VAJDA ATTILA

Vajda Attila számára óriási lökést adhat, hogy pénteken az erősebbik számában érvényesítette a papírformát és olimpiai bajnok lett. Ezzel lekerült róla a teher, így 500-on minden mindegy alapon versenyezhet, amiből bármi kisülhet. A verseny fő esélyese a 29 éves, többszörös világbajnok orosz Makszim Opaljev, aki nyert már olimpián ezüstöt (Sydneyben, Kolonics Gyuri mögött), és volt bronzérmes is (Athénban), de az olimpiai aranyérem még hiányzik a kollekciójából. Őt az 1000-en pénteken második helyezett spanyol David Cal szoríthatja meg leginkább, no és talán Vajda Attila.

NŐI K–1 500 M – KOVÁCS KATALIN

A női K–1 500 méter az a szám, ahol elkezdhetnénk esélylatolgatást tartani, felsorolva az elmúlt évek fantasztikus magyar eredményeit, de mindez fölösleges. Elég annyit megjegyezni, hogy a szám magyar indulóját Kovács Katalinnak hívják, aki mindent egybevetve 23-szoros világbajnok, és Pekingben arra készül, hogy pályafutása megkoronázásaként egyéniben is olimpiai aranyérmet nyerjen (Athénban párosban lett bajnok). A második helyre a legnagyobb eséllyel a német Katrin-Wagner Augustin pályázhat…

FÉRFI K–2 500 M – KAMMERER ZOLTÁN, KUCSERA GÁBOR

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak kettes éppen fordított helyzetben van, mint Vajda Attila. Kameráék ugyanis nem tudtak olimpiát nyerni erősebbik számukban (túl erősen kezdtek és ez megbosszulta magát), így ha arannyal akarnak hazatérni, akkor 500-on kell csodát tenniük. Az aranyérem a szó szoros értelmében csodának számítana, ugyanis a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter német duó a 2004-es athéni olimpiától kezdődően (ahol a Kammerer Zoltán, Storcz Botond kettős lett a második) minden verseny megnyert, ahol csak elindult. Az egyetlen kivételt az idei szegedi Világkupa jelentette, ahol Kucseráék legyőzték őket!

FÉRFI C–2 500 M

Ebben a számban nem lesz magyar induló, ugyanis a Kolonics György tragikus halála után a Kozmann, Kolonics páros helyére beugró fiatal kettősünk (Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás) nem jutott döntőbe. A verseny legnagyobb esélyesei a címvédő kínaiak.

NŐI K–2 500 M

Az egy év szünet után újra összeülő Kovács Katalin, Janics Natasa párosnak nagyon nehéz dolga lesz. Nehéz azért, mert a korábban verhetetlen, Athénban olimpiai bajnok kettős alatt az idén nem úgy megy a hajó, ahogy azt korábban megszokhattuk. Nehéz azért, mert a 2007-ben világbajnok német Fanny Fischer, Nicole Reinhardt német duó a négyesek versenyében már bizonyította, kiváló formában van. Nehéz azért, mert a K–1 döntője után alig egy órát tud pihenni Kovács Katalin. És nehéz azért, mert ha a négyes után párosban sem lesznek elsők, akkor bebizonyosodik, hogy kár volt otthagyniuk Kati nénit, mert nélküle nem tudnak nyerni az említett két számban.

De mi is e történet címe? „A Sunjiban véghezvitt csoda”? – Hát akkor lássuk!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik