A fiatalítás gőzerővel folytatódhat

P. GY. L.P. GY. L.
Vágólapra másolva!
2008.08.12. 03:40
Címkék

Ne szépítsük: tavaly az ősz végén szinte mindenki leírta a Felcsútot. Egész egyszerűen kiiktatták a bajnokesélyesek közül, nem tekintették tényezőnek a másodosztály Nyugati csoportjának tavaszi folytatásában, mi több, néhányan azt is sejteni engedték, hogy a csapat majd eladja a meccseket, hiszen nincs, ami motiválja a jó szereplésre.

A feltételezések táptalaja az a tény volt, hogy Felcsúton lemondott a korábbi elnök, Molnár Csaba, aki a feljutásról álmodozott, és helyét Orbán Viktor vette át, aki viszont kerek perec kijelentette: az élvonalba kerülés ettől fogva nem cél, nem is beszélnek róla. Az új vezetőség játékosokat engedett el, és elköszönt Urbán Flórián vezetőedzőtől is, aki az előző elnök ambícióival értett egyet, a várható középmezőny cseppet sem motiválta. Az új cél a negyedik, ötödik vagy hatodik hely megőrzése lett, bár a háttérben a bennfentesek közül néhányan hálát adtak a jó őszi eredményekért, mert így összegyűlt annyi pont, hogy a gyászosnak ígérkező tavasz ellenére se essék ki a csapat.

A Felcsúton maradó játékosok igen látványosan cáfoltak rá minden várakozásra és sanda gyanúra, hiszen tizenöt mérkőzésből mindössze egyet veszítettek el.

A meglepetés mögött azonban világos és hosszú távra szóló tervek húzódnak meg. Felcsúton működik a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, és a másodosztályban szereplő csapat kiváló lehetőséget nyújt az itt felcseperedő, és a felnőttkor küszöbére érő fiatal futballisták megméretésére.

Nem véletlen, hogy Urbán Flóriánt Szíjjártó István váltotta a kispadon, hiszen ő addig az akadémián dolgozott, ismerte a fiatalokat, tudta, kiknek érdemes és szabad megadni a lehetőséget. A fiatalítás folytatódik, és a csapat hátterét egyre markánsabban az akadémia adja meg.

„A nyáron tízen mentek el a klubtól, helyükre négyen jönnek az utánpótlásból, öten-hatan pedig kettős igazolással szerepelnek majd vagy az ifiben vagy a felnőttek között – mondja Jakab János, a Felcsút SE szakmai igazgatója. – Csak látszólagos ellentmondás, hogy a Belgiumból hazatérő, a válogatottat is megjáró Pető Zoltán is Felcsúton folytatja pályafutását, a vezetők szerint ugyanis a fiatal futballisták fejlődését kiválóan szolgálja, ha játszik közöttük rutinos labdarúgó is. Mindeközben egyre szorosabbá válik az együttműködés az FC Fehérvárral, és egyre tisztábban körvonalazódik az a koncepció, hogy az akadémián kitűnő fiatalok a tehetségüktől és pillanatnyi tudásuktól függően igenis próbálják ki magukat a felnőtt másodosztályban, illetve akár az élvonalban is. A játékosok áramlása már mindkét irányba elkezdődött, és néhány éven belül kiderül, a magyar futball mennyit kamatoztathat ebből a szakmai tervek alapján létrejött hármas összefonódásból.”

A Felcsút az idén nem ábrándokkal vág neki a bajnokságnak, de nem kezeli mellékesnek az eredményességet sem. A feljutásról nincs szó, de az élcsapatok között szeretne maradni. Ez minimum a hatodik helyet jelenti, ám nem veszik fejét senkinek sem, ha a csapat ennél is előkelőbb helyen végez a tabellán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik