Pöttöm lányok óriási csatája – 1.3 milliárd néző kegyeiért

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2008.07.28. 11:53
Milliárdnyi néző, az éremtáblázat várható két éllovasa, és mindennél nagyobb presztízsharc. A kínaiak és az amerikaiak talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó párharcának a pekingi Nemzeti Sportcsarnok ad otthont, egészen biztosan zsúfolt ház, azaz 19 ezer néző előtt. Két tornanagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína egyaránt az aranyéremre pályázik a női csapatversenyben, megkísérelve megfosztani trónjától a címvédő román lányokat. Aranyat csak egyikük kaphat, a dráma pedig garantált.
Aranyig száll-e vajon? Teng lin-lin és társai mindent meg fognak tenni az elsőségért
Fotó: Action Images
Aranyig száll-e vajon? Teng lin-lin és társai mindent meg fognak tenni az elsőségért
Aranyig száll-e vajon? Teng lin-lin és társai mindent meg fognak tenni az elsőségért
Fotó: Action Images
Aranyig száll-e vajon? Teng lin-lin és társai mindent meg fognak tenni az elsőségért

AKIK BELESZÓLHATNAK

Természetesen elsősorban legutóbbi két olimpián a csapatversenyt megnyerő, Európa-bajnok románok. 1976 óta minden csapatversenyen érmet nyertek, amit senki nem mondhat el rajtuk kívül (igaz, az oroszok csak a ’84-es bojkott miatt nem…). Az oroszoknak mindig is preztízskérdés volt az arany, ezúttal is mindent megtesznek érte: most Szibériába küldték a lányokat (edzőtáborozni…), hisz Leninszk Pekinggel azonos időzónában van. A 2004-es bronzérmes csapat meggyengült, de éremre mindenképpen jó lehet.
Kevés nagyobb „közvetlen összecsapás” lesz a pekingi olimpiai éremtáblázatot várhatóan domináló Kína és az Egyesült Államok között, mint a női torna csapatversenyen – jellemző, hogy a Sports Illustrated egy blogjában „a 150 centisek harmadik világháborúját" várják...

Jelenleg kétségtelenül az amerikaiaké a legerősebb és legkiegyensúlyozottabb csapat, de az első csapataranyukra hajtó kínaiak mellett áll majd a közönség – no meg a hazai pálya pontozásos sportágakban nem elhanyagolható előnye…

Athénban a román válogatott állhatott a dobogó legfelső fokára, de keleti szomszédaink a háromszoros világbajnok Catalina Ponor visszavonulásával legjobb versenyzőjüket vesztették el. Az amerikaiak a dobogó második fokára állhattak 2004-ben, a kínaiak pedig rengeteg rontásuknak köszönhetően a számukra elviselhetetlenül pocsék 7. helyen végeztek. Most esküdöznek: Pekingben más lesz a helyzet.

„1.3 milliárd ember néz majd minket. A nyomás iszonyatos lesz. Ettől függetlenül hatalmas előny a hazai pálya, a szurkolók biztatása. 2006-ban megnyertük a vb-n a csapatversenyt, tavaly ezüstérmesek lettünk az amerikaiak mögött. Athénban leszerepeltünk, most rendkívüli a várakozás” – nyilatkozta Huang Jü-Pin, a kínaiak vezetőedzője.

A KÉT NAGY ESÉLYES CSAPAT

  • Egyesült Államok: Shawn Johnson (3x világbajnok), Nastia Liukin (2x világbajnok), Chellsie Memmel (2x világbajnok), Alicia Sacramone, Samantha Peszek, Bridget Sloan
  • Kína: Cseng Fej (5x világbajnok), Li San-san (1x világbajnok), Ho Ko-hszin, Teng Lin-lin, Jang Ji-lin, Csiang Csü-jüan
„Nagyon izgulunk, mert tudjuk, hogy mindenki a sikert várja, és a kudarc ezúttal teljesen elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A tornászlegenda Nadia Comaneci szerint az első női csapataranyára hajtó kínai válogatottnak komoly esélye van a sikerre, főleg a hazai pálya miatt.

„A kínai csapat félelmetesen erős. A női csapatverseny nagyon szoros lesz, de óriási előnyt jelent a kínaiaknak, hogy ők a rendezők. Hatalmas harc lesz az érmekért” – mondta.

Ebből is látszik: a Shawn Johnson és Nastia Liukin által vezetett amerikai csapatnak rettenetesen nehéz dolga lesz. Kétségtelen, hogy nekik vannak a legjobb összetett tornászaik, de a nyomás hatalmas lesz rajtuk is – és a tornát a „génjeiben hordozó” (apja szovjet olimpiai bajnok) Liukin például hajlamos hibázásra a kiélezett szituációkban.

NAGY PÁRHARCOK – MAGYAR–NÉMET NŐI KAJAKNÉGYES

Tekintse meg sorozatunk első részét! A magyar női kajaknégyes tizenhat éves átkot törne meg végre Pekingben: olimpián utoljára Barcelonában sikerült megelőzni a németeket.
„1996 óta nem nyertük meg az aranyat, most más célunk nem lehet. Magasra emeltük a mércét azzal, hogy megnyertük a legutóbbi vb-t. Minket akar mindenki legyőzni” – nyilatkozta Liukin.

Az 1984-es aranyérmes Mary Lou Retton szerint az amerikai csapat a legtehetségesebb az elmúlt évtizedben.

„Elképesztő tehetségek vannak a csapatban, nagyon erős a válogatott. Van esélyünk az aranyra, de ne felejtsük el: a kínai lányoknak ez lesz életük lehetősége” – mondta.

Arra, hogy a hazai csapat miként tudja megragadni „élete lehetőségét”, jó példa az amerikaiak 1996-os csapatsikere. Minden idők tán legdrámaibb tornaversenyén Kerri Strug súlyos bokasérüléssel, gyakorlatilag egy „használható” lábbal biztosította az aranyat a házigazdáknak – no meg helyét a nemzeti hősök között, az egyik legemlékezetesebb olimpiai jelenettel…

Hogy Strughoz hasonló hős lesz-e Pekingben, az még kérdés. Egy biztos: a két nagyhatalom mindent megtesz az aranyért.

KERRI STRUG ATLANTAI UGRÁSA



Ezzel a képpel az amerikaiak most is kiegyeznének: Shawn Johnsonék a dobogó legfelső fokán
Fotó: Action Images (archív)
Ezzel a képpel az amerikaiak most is kiegyeznének: Shawn Johnsonék a dobogó legfelső fokán
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik